fbpx
Nyomj Entert

Helyi hagyományokban keresi a jövő megoldásait a hamarosan nyíló BIO27

Május 26-án nyitja meg kapuit 27. alkalommal a Ljubljanai Design Biennále (BIO27). Idén a tét a bolygónk jövője, a mi jövőnk: hogyan lehet a helyi forrásokra és népi hagyományokra építve szembenézni a 21. század kihívásaival? A Super Vernaculars: Design for a Regenerative Future címen futó idei biennálé helyi és nemzetközi tervezők és építészek munkáival mutatja be a klímaválságból kivezető lehetséges utakat.

Nem sokan tudják, de a szlovén főváros volt a világon az első, amely designbiennálét szervezett 1964-ben, a BIO pedig azóta is a régió egyik legfontosabb szakmai eseménysorozata. A kezdeti időszak termékközpontú, ipari formatervezési kiállításai mára projektközpontú, multidiszciplináris kísérleteket bemutató tárlatokká nőtték ki magukat, ezt a tendenciát idén is tartja a biennálé. A május 26-án startoló BIO kurátorának idén Jane Withers londoni designkurátort és írót kérték fel, aki Ria Hawthorn asszisztens kurátorral, illetve az Építészeti és Design Múzeum (MAO) és a Centre for Creativity (CzK) munkatársaival közösen készítette elő az eseményt.

A globális terjeszkedés és a bolygó kárára történő profitszerzés felgyorsította a klímakatasztrófa eljövetelét és növelte az emberiség és a természet közötti egyensúlyhiányt. A BIO27 témája, a Super Vernaculars egy olyan, egyre népszerűbb mozgalmat mutat be, amely a népi és őshonos építészeti és tervezési hagyományokból való építkezéssel igyekszik alkalmazkodóképesebb, és fenntarthatóbb jövőt teremteni. A kiállításon a megújuló energiák és önfenntartó rendszerek, a kizsákmányolás helyett pedig a Földdel való együttműködés stratégiái kerülnek előtérbe. Olyan tervezők és kutatók munkáival találkozhatunk, akik az ipari megoldások és a technocentrizmus helyett új, innovatív alternatívákat kínálnak.

Fotó: Peter Rauch / MAO, 2022

A központi kiállításon a történeti előképektől, a népi építészet modernizmusra tett hatásától (pl. Enzo Mari vagy Marjetica Potrč munkáitól) a kortárs tervezők (például a holland Carolien Niebling vagy a lengyel Alicja Bielawska és Centrala) helyi hagyományokból építkező projektjeiig megismerhetjük a vernakuláris jelentéseit és szerepét a közös jövőnk formálásában. A tárlaton a központi infrastruktúrákkal leszámoló új megoldásokkal, anyagkutatásokkal is találkozhatunk, és azok a civil szervezetek és kezdeményezések (például a mexikói Isla Urbana, vagy a japán Kamikatsu Zero Waste Village and Centre) is bemutatkoznak, amelyek a társadalmi egyenlőséget és a közösségfejlesztést támogatják.

A központi kiállítás mellett öt, a biennálé megbízására készült projekt is bemutatkozik, melyek helyi és nemzetközi tervezők és kutatók közös munkájával, és a CzK mentorálásában jöttek létre. A tervezőcsapatok kifejezetten lokális problémákat kutattak, többek között a döngölt földdel való építkezés és a hajdinafelhasználás, a tiszta vízhez jutás új lehetőségeit vizsgálták. A kultúraközvetítés új módjai szintén foglalkoztatták a kutatókat, például a humanista szemlélete miatt megbecsült Jože Plečnik szlovén építész örökségének közvetítése, illetve a kiállítások fenntarthatóságának kérdése is előtérbe kerül.

Francesca Sarti: The Beauty of Scarcity. Fotó: Francesca Sarti
Indus 2.0 Tile, Shneel Malik, Dr. Brenda Parker, Prof. Marcos Cruz with Dali Al Naeb & Tairan Li, Bio-ID Lab, Bartlett, UCL, UK
Tecla 3D-nyomtatott ház, WASP. Fotó: WASP

A BIO27 május 26-tól szeptember 29-ig tart. Megnyitó: május 26.

BIO27 | Web | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük