HIGHLIGHTS | Létező múlt

HIGHLIGHTS | Létező múlt

A múltba feledkezés nem éppen pozitív tulajdonság, viszont a múlt tapasztalataival a jelenben élni olyan lehetőségek tárházát nyitja meg előttünk, mely nagyszerű megoldásokat hozhat hétköznapi problémáinkra.

Használati tárgyaink tervezésénél általában a lehető legmodernebb külső elérése a cél, ugyanakkor vannak eszközeink, melyek megkövetelik, hogy a múlt megoldásait is figyelembe vegyük, vagy éppen csak a régi módon használhatók ma is. A retró fogalma hosszú évek alatt hétköznapjaink részévé vált, ezért például egy fejhallgató esetében még vezeték nélküli világunkban sem számít furcsának, ha kábele csavaros kialakítású vagy éppen textilbevonatot kapott, pedig ezek a stílusjegyek kifejezetten retró hatást keltenek. A megfelelő érzet nem csak az anyaghasználattól függ, legyen szó műanyagról, fémről, bőrről vagy textilről. Egy, a múlt tapasztalataiból építkező designnak egyedi textúrával, mintával és formai kialakítással kell rendelkeznie, vagy éppen egyszerű funkciók által kell, hogy a manualitás érzetét hozza el, ahogyan telefonunk némításához is egy erre dedikált pöcköt kell elhúznunk készülékünkön. Ezek a finom megoldások a teljes digitalizáltság előtti idők világába repítik a felhasználót és azt kommunikálják, hogy még van hatalmunk az átalunk teremtett gépek fölött, akkor is,  ha azok a Holdra szállás technológiájával vannak felszerelve.

Aktuális válogatásunkban olyan használati tárgyakat vonultatuk fel Dél-Koreától az Egyesült Királyságig, melyek nem engedik, hogy a múltat magunk mögött hagyjuk, de funkcióik a jövő frissességét is magukban hordozzák.

Vezeték nélküli billentyűzet | Szöul, Dél-Korea
250 Design


Nintendo flex | San Francisco, USA
YJ Yoon


Minolta XL-400N videokamera | Szöul, Dél-Korea
PDF HAUS
Je-von Csoi


Braun ventillátorkoncepció | Valencia, Spanyolország
Jorge Ros


Marshall Major II – CGI fejhallgató | London, Egyesült Királyság
Giuseppe Alaimo

továbbiak
Vizuális történetmesélés Daniela Olejniková szemével
art

Vizuális történetmesélés Daniela Olejniková szemével

Szöveg és kép, könyv és illusztráció szorosan összefonódnak: egyik sem rendelődik a másik alá, együtt, egymással való kapcsolatukban nyerik el teljes jelentésüket. Daniela Olejniková szlovák illusztrátorral beszélgettünk gyerekkönyvekről, alkotásról és vizuális történetmesélésről. Interjú! Illusztrációkkal foglalkozol és többféle tematikában, műfajban is alkotsz, de mégis a gyerekköny- illusztráció az, amiben megtaláltad önmagad.
Zene és? | Öt dolog, amiért megéri várni a Magyar Zene Házára
east

Zene és? | Öt dolog, amiért megéri várni a Magyar Zene Házára

Ahogy az építkezés a végéhez közeledik és egyre inkább formát ölt az eddig csak látványterveken látott, Sou Fujimoto tervezte különleges, természetközeli épület, úgy váltunk egyre kíváncsibbá arra, mi teszi olyan egyedülállóvá az év végén nyitó intézményt. A koncepcióról Horn Márton projektigazgató mesélt. A Városliget fái között, a lombkoronák alatt már
Katyń Múzeum | Varsó, Lengyelország
poland

Katyń Múzeum | Varsó, Lengyelország

A varsói Citadella alatt található Katyń Múzeum egy különleges kollaboráció eredménye: koncepcióján művészek, történészek és tájépítészek dolgoztak együtt. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti részében utánajárunk, milyen eredménnyel zajlott ez az együttműködés. A Katyń Múzeum a területen a szovjet hadsereg által elkövetett tömeggyilkosságok hátterét mutatja be, emléket állítva az elhunytaknak.