Jógastúdió klisék nélkül | RO_aR architects

Jógastúdió klisék nélkül | RO_aR architects

A Brünnben található posztindusztriális épület a RO_aR architects gondos újratervezése során Yoga Garden és Art Gallery Brno néven kelt új életre. Az átalakított struktúrákkal és felújított anyagokkal őszinte és sallangmentes építészeti stílusra törekedtek, amelyben az építészeti hagyaték absztrakcióval keveredik.


„Európai kontextusban a jóga csakúgy, mint az építészet, túl gyakran válik hamissá. Ezt akartuk elkerülni. Olyan teret szerettünk volna létrehozni, amelyben sem fals nosztalgiára (ipari hamisítás), sem őszintétlen spiritualitásra (egzotikus klisék) nem hagyatkozunk” – nyilatkozták az építészek.

Az átalakítás során nagy hangsúlyt fektettek a tér felszabadítására: falakat és oszlopokat bontottak, hogy minél tágasabb és világosabb enteriőrök születhessenek. Az elbontott anyagokat aztán ahol tudták, beépítették az új  szerkezetekbe. A megmaradt elemeken, mint például a vakolaton és a gerendákon, szánt szándékkal hagyták meg az idő nyomait és a tökéletlenségeket. A folyamatot nyílt diskurzusként képzelték el, ahol az új mer új lenni, a régi pedig mer régi maradni.

„Egy olyan absztrakt légkört szerettük volna létrehozni, amelyben a város és az építészet keveredik a kert zöldjével, az ég kékjével és a fény tisztaságával” – mondta el a Hype-nak Szymon Rozwałka az építész stúdió képviseletében.

Az épület szoros kapcsolatban áll a természettel és környezetével: a változatos elhelyezésű üvegfelületeknek köszönhetően a környező épületek egyes részletei és az újonnan kialakított belső kert is láthatók. Szerették volna, ha a belső tér a külső világgal is összekötésben áll, hogy bent tartózkodva is lehessen érzékelni a várost, aminek kontextusában a hely létezik, miközben minden lehetősége adott, hogy a látogató könnyen megfeledkezzen arról, és kizárólag önmagára, valamint a jógára vagy a művészetre koncentráljon.

A RO_aR arhitects hitvallása szerint az építész feladata a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyom minimalizálása, ezért úgy alakították ki a kertet, hogy a föld megtartsa az esővizet és ne kelljen külön öntözni.  A belső kert mikrokozmosza egyben a gyakorlóterem kilátása is, ami az évszakok változásával mindig más hátteret nyújt, otthonosabbá varázsolva az indusztriális hangulatot.

RO_aR architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Arch Daily

továbbiak
„Nem a tökéletesség a cél, hanem a valódi élet megélése” – interjú Ajkai Móval, a MONOLÔG vezetőjével
egyéb

„Nem a tökéletesség a cél, hanem a valódi élet megélése” – interjú Ajkai Móval, a MONOLÔG vezetőjével

Modellként csöppent a divat- és szépségipar világába, majd a kamera másik oldala és a produceri feladatok kezdték érdekelni. Egy baleset adott új irányt életfelfogásának és a munkájának is: olyan coaching- és stílustervezési módszert dolgozott ki, amelyben az őszinteség, a csend gyakorlása és saját magunk megértése kerül fókuszba. Interjú Ajkai Mónikával,
East by MADA_Belgrád | 5 épület, ami a város történetéről mesél
architecture

East by MADA_Belgrád | 5 épület, ami a város történetéről mesél

Egy tíz évre bezárt múzeum, Európa egyik legnagyobb előadóterme, egy eredetileg hatalmas kiállítások színteréül szolgáló, majd a második világháború idején funkcióját vesztett, elhagyatott épületegyüttes, és Belgrád legkisebb, de a legsűrűbben lakott városnegyedének lakótömbjei egyaránt főszereplők cikkünkben. Nikola Andonov, Aleksandar Ristović és Stefan Stojanović, a MADA építészeti stúdió alapítói olyan épületeket
Könyvként kinyíló zsinagóga
architecture

Könyvként kinyíló zsinagóga

Manuel Herz svájci építész tervezte azt az új zsinagógát Ukrajnában, ami a helyi Holokauszt Emlékalap Alapítvány kezdeményezésében valósult meg. Különös szerkezete a térbeli (pop-up) könyvek analógiájára emlékeztet. Íme, a Babyn Yar! Nemrég avatták fel Ukrajnában az új Babyn Yar zsinagógát; ez az innovatív és erőteljes épület nemcsak imahelyként segíti a