fbpx
Nyomj Entert

Jógastúdió klisék nélkül | RO_aR architects

A Brnóban található posztindusztriális épület a RO_aR architects gondos újratervezése során Yoga Garden és Art Gallery Brno néven kelt új életre. Az átalakított struktúrákkal és felújított anyagokkal őszinte és sallangmentes építészeti stílusra törekedtek, amelyben az építészeti hagyaték absztrakcióval keveredik. 

„Európai kontextusban a jóga csakúgy, mint az építészet, túl gyakran válik hamissá. Ezt akartuk elkerülni. Olyan teret szerettünk volna létrehozni, amelyben sem fals nosztalgiára (ipari hamisítás), sem őszintétlen spiritualitásra (egzotikus klisék) nem hagyatkozunk” – nyilatkozták az építészek. 

Az átalakítás során nagy hangsúlyt fektettek a tér felszabadítására: falakat és oszlopokat bontottak, hogy minél tágasabb és világosabb enteriőrök születhessenek. Az elbontott anyagokat aztán ahol tudták, beépítették az új  szerkezetekbe. A megmaradt elemeken, mint például a vakolaton és a gerendákon, szánt szándékkal hagyták meg az idő nyomait és a tökéletlenségeket. A folyamatot nyílt diskurzusként képzelték el, ahol az új mer új lenni, a régi pedig mer régi maradni.

„Egy olyan absztrakt légkört szerettük volna létrehozni, amelyben a város és az építészet keveredik a kert zöldjével, az ég kékjével és a fény tisztaságával” – mondta el a Hype-nak Szymon Rozwałka az építész stúdió képviseletében. 

Az épület szoros kapcsolatban áll a természettel és környezetével: a változatos elhelyezésű üvegfelületeknek köszönhetően a környező épületek egyes részletei és az újonnan kialakított belső kert is láthatók. Szerették volna, ha a belső tér a külső világgal is összekötésben áll, hogy bent tartózkodva is lehessen érzékelni a várost, aminek kontextusában a hely létezik, miközben minden lehetősége adott, hogy a látogató könnyen megfeledkezzen arról, és kizárólag önmagára, valamint a jógára vagy a művészetre koncentráljon.

A RO_aR arhitects hitvallása szerint az építész feladata a fenntartható növekedés és az ökológiai lábnyom minimalizálása, ezért úgy alakították ki a kertet, hogy a föld megtartsa az esővizet és ne kelljen külön öntözni.  A belső kert mikrokozmosza egyben a gyakorlóterem kilátása is, ami az évszakok változásával mindig más hátteret nyújt, otthonosabbá varázsolva az indusztriális hangulatot.

RO_aR architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Arch Daily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük