Hordható, gourmet és vicces | Régiós ajándékkalauz – boyfriend edition

Hordható, gourmet és vicces | Régiós ajándékkalauz – boyfriend edition

A környékbeli országok termékeit szemléző ajándékötleteink összeállítása során mindenkire gondolunk, így karácsony előtt néhány nappal most jöjjenek férfiaknak szánt last minute tippjeink.


Ünnepi sör, Pivovar Antoš

Bár a söriváshoz nem kell ünnepi alkalom, ilyenkor jöhetnek a különlegesebb tételek is, amik egy nyári estén nem biztos, hogy jólesnének. A cseh Antoš egy szilvával, ceyloni fahéjjal, mauritiusi vaníliával és kakaóbabbal ízesített Pastry Sourja, ahogy a neve is mutatja, egy szelet tortával is felér!

Antoš Pastry Sour 0,75 l, 140 cseh korona
Facebook | Instagram


Repülő fehérjeforrás, Sens

Azt már rebesgetik, hogy a legfenntarthatóbb módon rovarokból szerezhetünk fehérjét, de hogy nassoljunk is tücsköket? Nem csak Ázsiában készítenek már ropogós snacket belőlük, a cseh Sens például édes és sós verzióban is kínálja. Az biztos, hogy egészségesebb, bizarrabb és viccesebb is, mint egy zacskó chips.

Sens snack box, 24,90 euró
Facebook | Instagram


Designzokni, Taka Para

A színes zoknikban az a jó, hogy sosem elég belőlük, hiszen jól mutatnak sportcipővel vagy elegánsabb lábbelivel párosítva is. Ezen a páron egy ikonikus lengyel fotel, az RM58 a minta, szóval minden designrajongó imádni fogja.

Taka Para RM58, 16,71 euró
Facebook | Instagram


Csípős orosz rulett, Sárréti Chilifarm

Egy igazi buliétel, csak bevállalósoknak! A magyar chilifarm összegyűjtötte három legerősebb paprikáját (Chocolate Habanero chili, Naga Jolokia chili, Carolina Reaper chili), amelyeket szárított formában csokiba mártottak. Igazából egyik rosszabb, mint a másik – de pont ez benne a jó, már azoknak, akik szeretik az extra csípős ízeket.

Csokiller, 1490 forint
Facebook | Instagram


Kézzel készített napszemüveg, Tishler

A szlovén Tishlernél tervezés során a megjelenésen és designon túl nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a termék környezeti és társadalmi hatásának vizsgálatára is. Kizárólag fenntartható gazdálkodásból kinyert fából készítik kereteiket. Ráadásul nagyon menő fazonokat készítenek!

Tishler TS VI, 189 euró
Facebook | Instagram


Övtáska helyett, Printa

Aki az övtáska és hátizsák közt keres kényelmes méretű táskát, az térjen be a budapesti Printához. Ez az újrahasznosított bőrből készült, uniszex fazonú táska két színben kapható, és pont jó átmenetet képez a laza és az elegáns között, így bármilyen stílushoz illik.

Printa Unique crossbody táska, 32 500 forint
Facebook | Instagram

továbbiak
Holnap lesz a szlovén kultúra napja
lifestyle

Holnap lesz a szlovén kultúra napja

Február 8-án, France Prešeren költő halálának évfordulóján tartják a szlovén kultúra napját Szlovéniában, illetve a környező országok szlovén közösségeinek körében. Az ünnep előestéjén két művészt életműdíjjal tüntetnek ki, és legfeljebb hatan Prešeren Alapítvány Díjat kapnak az elmúlt három évben elért eredményeikért. A munkaszüneti és ünnepnapon országszerte rendezvényeket tartanak, amelyeken gyakran
Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban
lifestyle

Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban

Egy 1323-as feljegyzésben említették először a litván fővárost, így egész 2023-ban ünnepi programokkal emlékeznek meg a születésnapról. Gediminas litván nagyfejedelem egy 1323. január 25-én keletkezett levelében nevezte meg először Vilniust, és bátorította a környező országok lakóit, hogy telepedjenek le Litvánia földjén. Innen datálják a város létezését, és mint legfőbb dokumentumot,
Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval
lifestyle

Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval

James A. Kapaló kutatásai elsősorban a közép-kelet-európai vallási és etnikai kisebbségek történetére és tapasztalataira fókuszálnak. Etnográfiai módszerek segítségével dolgozik közösségekkel, levéltárakkal és múzeumi gyűjteményekkel, hogy feltárja a hétköznapi tudást, a vallási gyakorlatokat és a helyi emlékezetet. Egyik szerkesztője volt a The Secret Police and the Religious Underground in Communist and