House of Wine | Csehország

House of Wine | Csehország

Egy 19. századi sörfőzdéből és egy ’70-es évekbeli raktárépületből született Kelet-Európa valószínűleg legmenőbb borbárja, a morvaországi House of Wine.

Igaz, hogy Csehországról mindenkinek a sörök ugranak be, de ez nem jelenti, hogy ne találnánk kiemelkedő borvidékeket is az országban. A morva régiót például kifejezetten a borairól tartják számon. Itt, Znojmo kisvárosban található a House of Wine nevű intézmény is – melyre direkt használjuk az intézmény szót, ugyanis a borbár nem fejezi ki azt, amit ez a szpot képvisel.

Fotó: Laurian Ghinitoiu, Alex Shoots Buildings

Ahogy már említettük, az épület 19. századi gyökerekkel rendelkezik, az 1970-es években pedig raktárépületként hasznosítottak. Ezekből az alapokból indult ki a Chybik + Kristof építésziroda, amikor elkezdte a House of Wine munkálatait. A történelem különböző rétegei nem csak az épületen belül rakódnak egymásra: a bárból egy 9. századi kápolnára és egy gótikus templomtoronyra is kilátás nyílik.

Fotó: Laurian Ghinitoiu, Alex Shoots Buildings

Az építészek célja ezért az volt, hogy egy olyan helyet hozzanak létre, ahol a különböző korok párbeszédet folytatnak egymással. A falakat bár fehérre festették, átsejlik rajtuk az indusztriális téglafal lenyomata. Az emeletet, a bárt és a karzatokat alkotó szerkezet a templomok hangulatát idézi. Mindezt minimalista lámpatestek és színes Vitra székek egészítik ki.

Fotó: Laurian Ghinitoiu, Alex Shoots Buildings

Az épületben nem csak borkóstolásra van lehetőség, kiállítóhelyet is létrehoztak benne, ahol a régió borászatával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Fotó: Laurian Ghinitoiu, Alex Shoots Buildings
továbbiak
Fényeskedjenek!
stúdió

Fényeskedjenek!

Az idei év a nyolcadik, melyben megemlékezünk valamilyen formában a márciusi forradalomról. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eszmeisége magazinunk fennállása óta állandó és szeretett téma, melyre minden körülmények között készülünk. Idén elhagytuk Budapest határait és Kiskunfélegyházától Ikervárig bejártuk az országot, hogy olyan szobrokról készíthessünk felvételeket, amelyek talán Petőfiről, Batthyányról
Pinus Étterem | Liptószentmiklós, Szlovákia
architecture

Pinus Étterem | Liptószentmiklós, Szlovákia

Azt egy ideje sejtettük már, hogy érdemes rajta tartanunk a szemünket a fiatal szlovák építészirodákon, de az ARCHITEKTI a Pinus Étteremmel még minket is meglepett. Kulináris élmény 1000 négyzetméteren, az Alacsony-Tátra lábánál. Az ARCHITEKTI [https://www.architekti.sk/]weboldalán keresgélve azt gondoltuk, hogy valamiféle építészeti gyűjtőoldalra tévedtünk: a gazdag portfolió
HYPE | Heti programajánló
news

HYPE | Heti programajánló

Amint jön a jó idő, kezdjük érezni, lassan ránk fér egy gardróbfrissítés, és ekkor bizony fogékonyabbak vagyunk a divat-inspirációkra is. Ezt valahogy Budapest is megérezte, hiszen a következő napok jobbnál jobb divatprogramokkal kecsegtetnek. Azért nem csak a fashionisztáknak kedvez március második hete: kiállításmegnyitó, műteremlátogatás, smART! XTRA előadás és egy képregényes