Hulladékból alapanyag | Marcelina Komar

Hulladékból alapanyag | Marcelina Komar

Marcelina Komar lengyel formatervező a zöldségek és gyümölcsök ehetetlen részeiből készít új, funkcionális designtárgyakat. Itt van a The_peel Project, egy biohulladékból készült tárgykollekció!

Csak rutinunktól és mindennapi szokásainktól függ, hogy mikor tekintünk egy terméket hulladéknak. Szerencsére szokásaink átalakíthatók és bevett gyakorlataink újrafogalmazhatók” – vallja Marcelina. Ebből a gondolatból kiindulva a tervező diplomamunkájának témájaként a biohulladék felhasználási lehetőségeit kezdte el kutatni: a megoldás Marcelina szerint tulajdonképpen abban rejlik, ha újradefiniáljuk a „szemét” fogalmát.

Az alapkoncepció a szemetesláda funkciójának megkérdőjelezésével indult: „Mi lenne, ha úgy tekintenénk a szemetesládára, mint a meghámozott gyümölcsök vagy zöldségek héját megőrző, nem azokat haszontalanná tévő eszközre?” – olvashatjuk az érzékenyítő kérdést Marcelina Instagram-oldalán. A The_peel Project ugyanis a zöldségek és gyümölcsök ehetetlen részeit nem hulladékként, hanem alapanyagként kezeli, amiből számunkra hasznos tárolóedényeket vagy egyéb egyszerű használati eszközöket hozhatunk létre.

Az előkészítési folyamat során a fölöslegessé vált héjakat és egyéb részeket megszárítjuk, majd porrá őröljük. A kapott őrlemény szín- és illatanyag-összetétele az összegyűjtött hulladék típusától függően különbözhet. Ezután keményítővel és glicerinnel összekeverjük a port és egy speciális présbe helyezzük. Az így elkészült tányérok, tálak vagy tárolóedények helyettesíthetik műanyagból vagy szintetikus anyagból készült társaikat, emellett pedig a keményítő és a glicerin megfelelő arányának köszönhetően ellenállóvá is válnak. Egyetlen ellenségük a víz, aminek hatására bomlásnak indulnak.

Marcelina Komar kezdeményezése egyelőre csak koncepció. További újdonságokért kövessétek ti is a tervező Instagram-oldalát, ahol folyamatosan mélyebb betekintést nyerhetünk a The_peel Project részleteibe.

Marcelina Komar | Instagram

Forrás: WhiteMAD

továbbiak
Magda Biernat | Adrift
east

Magda Biernat | Adrift

Az antarktiszi jéghegyeket és vadászkabinokat ábrázoló képpárok néma tanúkként mutatják meg a globális felmelegedés okozta veszélyt. Magda Biernat lengyel fotográfus 2013-ban az Antarktiszról az Északi-sark felé vette az irányt, tizenhét országon áthaladva. Útja során kutatta a lakóhelyek alkalmazkodását az őket körülvevő zord tájakhoz és dokumentálta, milyen eszközökkel reagálnak a társadalmak
Nézd te is élőben a Perseverance landolását!
news

Nézd te is élőben a Perseverance landolását!

A NASA lehetőséget biztosít arra, hogy mi is egy történelmi pillanat részesei legyünk csütörtökön magyar idő szerint este negyed kilenctől: a Perseverance Marsra szállását élőben streamelik! Egy marsi évig, azaz 687 földi napig tart várhatóan a NASA marsjárójának missziója. A kőzetmintákat gyűjtő robot az élet jelei után is kutat majd
Frank Gehry új szintre emeli a felhőkarcoló-építést
architecture

Frank Gehry új szintre emeli a felhőkarcoló-építést

A kanadai építész egy igazán egyedi épületpárost tervezett Torontóba: a Gehry-projekt két toronyházát fémmel és üveggel borítja majd be, a szinteket pedig tömbönként forgatja el. A két felhőkarcoló magassága sem mindennapi: 289 és 262 méterig ívenek majd fel, de a látványterveken bemutatott épületek egyáltalán nem ennek révén ragadják meg a