fbpx
Nyomj Entert

Így reagáltak a designmagazinok a háborúra

Pár hete minden az ukrán helyzetről szól a televíziótól kezdve a baráti beszélgetéseken át a közösségi médiáig. Ez természetes, hiszen egyik pillanatról a másikra teljesen megváltozott a megszokott világunk, és Kelet-Európa került a figyelem középpontjába. Mindenki szorongva várja az újabb információmorzsákat, miközben rendre felmerül a kérdés, hogy vajon mi mit tudunk tenni? Igyekszünk lehetőségeinkhez mérten segíteni. Így vannak ezzel azok a médiumok is, amik elsősorban nem gazdasági és politikai adatokkal szolgálnak, hanem más perspektívából mutatják be a körülöttünk lévő világot ebben az embertpróbáló időszakban.


Vogue Ukraine

Természetesen elsőként a helyi magazinok reagáltak a háborús eseményekre: a Vogue Ukraine felületén a divatról és kifutókról szóló jelentések átadták a helyet a háborús tudósításoknak. Az ukrán Vogue jelenleg társadalmi célú anyagokat oszt meg, amelyek segíthetnek a kijevi és más ukrán városokban maradt embereknek átvészelni a mindennapokat. Így olyan tanácsokat adnak, mint például, hogy hol található ivóvíz, vagy hogyan lehet hatékonyan védekezni vegyi támadások esetén. A Vogue hasábjain emellett a háború emberi arcával is találkozhatunk: többek között Julia Khromcova modell számol be az evakuálással kapcsolatos élményeiről, de bemutatják az óvóhelyeken lévő kilenc hónapos kismamák mindennapjait is. A PhotoVogue projekt pedig az ukrán háború hőseit és pillanatait tolmácsolja hazai fotográfusok képeivel.

Fotók: Valerij Veduta, Ruszlan Szmirnov

Fotó: Valerij Veduta


Vogue Polska

A Vogue Polska az elsők között szemlézte az ukrán Vogue szerkesztőinek tapasztalatait, amikből megtudhatjuk, hogy milyen érzés folyton készenlétben lenni, főzni a katonáknak, és háborús helyzetben is cikket írni a megszokottól teljesen eltérő nézőpontból. A lengyel Vogue az előfizetéseinek és e-kiadásainak értékesítéséből márciusban szerzett összes bevételét Ukrajna megsegítésére fordítja. A Vogue Polska a szolidaritás mellett fő támogatója a Sexed.PL ingyenes, erőszakellenes segélyvonalnak, amely a jelen helyzetre való tekintettel pszichológiai segítséget nyújt minden olyan személynek, aki az események miatt nem bírja a mentális nyomást.


Wallpaper

Nem egyszerű a háborúról írni, ezért olykor a művészet sokkal többet mond egy-egy nehezen megfogalmazott szónál. A világhírű Wallpaper magazin a háborús helyzethez köthető alkotásokkal és adománygyűjtéssel hívja fel a figyelmet a szomorú eseményekre: egyik interjújukban az ukrán születésű Sergiy Barchukkal beszélgetnek, aki printjeit adja el, a bevétellel pedig a kijevi Ohmatdyt gyermekkórházat támogatja. Egy másik cikkben arról számolnak be, hogy európai tervezők elárverezik a műveiket az ukrajnai humanitárius szervezetek megsegítése érdekében.

Fotó: Sergiy Barchuk – Wallpaper


Dezeen

A Dezeennek ukrán tervezők és építészek meséltek a hirtelen megváltozott mindennapjaikról, a magazin pedig mindezt az elsők között publikálta. Ezek a történetek és képek egészen közel viszik az olvasókat a háború hétköznapjainak pillanataihoz, a menedékhelyen lévő hangulattól kezdve a törött ablakokig.

Fotók: Ivanna Gaidarzhy, Anya OzerchukDezeen


Czech Design

Jelen helyzetben a legkézenfekvőbb, amit civilként tehetünk, az a humanitárius segítségnyújtás – így gondolja ezt a Czech Design is. Az olvasóik segítségével több ezer cseh koronával támogatják az ukrajnai háború következményeinek elszenvedőit.


Vogue Ukraine | Web | Facebook | Instagram
Vogue Polska | Web | Facebook | Instagram
Wallpaper | Web | Facebook | Instagram
Dezeen | Web | Facebook | Instagram
Czech Design | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük