fbpx
Nyomj Entert

Ukrán tervezők, akiket nem téveszthetünk szem elől IV.

Az Ukrán tervezők, akiket nem téveszthetünk szem elől negyedik részében újabb három márkát mutatunk be: három márka, amely a gazdag és értékes ukrán kulturális örökségből merít inspirációt, legyen szó egy fenntarthatóságért harcoló ruhamárkáról, vagy egy lakáskiegészítőket gyártó stúdióról.

A Hype&Hyper szerkesztőségében rengeteg tehetséges, egyedi látásmódú ukrán tervezőt, művészt és márkát követünk, akiknek eddig is igyekeztünk platformot biztosítani a bemutatkozásra. A jelenlegi helyzetben fontos, hogy ne veszítsük szem elől, és támogassuk őket, ahogy csak tudjuk! Újonnan induló sorozatunkban ezeket a számunkra kedves karaktereket és brandeket gyűjtöttük össze.


N O O M

A NOOM stúdiót 2017-ben alapította Kateryna Sokolova ipari formatervező és Arkady Vartanov tervező, vállalkozó. A cég világítást, dekorációt és lakáskiegészítőket gyárt, melyek hagyományos és modern gyártási technológiák kombinálásával születnek meg. A NOOM termékek elsősorban fémből készülnek, magas művészeti értéket képviselnek, és rögtön beazonosíthatóak egyedi geometrikus formájukból adódóan.

A jelenlegi helyzetre reagálva az alábbi gondolatokat osztotta meg a NOOM az Instagram oldalán: 

„Rendkívül büszkék vagyunk országunkra, kultúránkra és népünkre. Inspirációnkat az avantgárd örökségből merítjük, különösen a szuprematizmusból, Kazimir Malevich ukrán művész találmányából. Ezekben az országunk számára viharos napokban tovább dolgozunk, és érzelmekkel teli termékeket hozunk létre, hogy a modern ukrán tárgytervezést helyét biztossá tegyük a világtérképen.” 


ETNODIM 

Bár az ETNODIM története 2009-ben kezdődött, a márka fő inspirációja a hagyományos ukrán hímzésig nyúlik vissza, koncepciója pedig a népi hagyományokkal ötvözött modern etnikai ruházat létrehozása. A hímzések készítésével nemcsak egy újabb termék készül el, hanem az ukrán történelem is tovább folytatódik. Az ukrán hímzések világszerte ismertek és értékük van, a technika ma is az élet és a kultúra szerves része. 

„Az otthon ott van, ahol fáj” – az idézet Kateryna Kalytko versgyűjteményéből származik, amelynek jelentését ma jobban értjük, mint valaha. Fájdalmunk közös, és a mi otthonunk egy és erős” – osztotta meg gondolatait a márka.


NCYZIP

A NCYZIP márka szolgenje: Légy fenntartható. Légy kreatív. Utazz okosan. Az egyedi CNSTR (Clothing-Constructor) rendszer megalkotásával az újrahasznosított anyagokból készült elemek cipzárak segítségével bármikor összerakhatók és szétszedhetők, így variálhatóak és átalakíthatóak a különböző, már meglévő ruhadarabok. A márka célja, hogy ezzel a flexibilis rendszerrel megváltoztassák a fogyasztási szokásokat és tudatosabbá tegyék a ruhavásárlást.

“Kijevben egy rakéta eltalált egy házat az irodánk közelében. Csernyihivi gyárunkat egy rakétatámadás tönkretette, vannak, akik megsérültek. Most nincs időnk a divatra és nincs időnk az üzletre. A márka csak a szívünkben létezik” – nyilatkozták az aktuális helyzetről.

NOOM | Web | Instagram
ETNODIM | Web | Facebook | Instagram
NCYZIP | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük