Ukrán tervezők, akiket nem téveszthetünk szem elől IV.

Ukrán tervezők, akiket nem téveszthetünk szem elől IV.

Az Ukrán tervezők, akiket nem téveszthetünk szem elől negyedik részében újabb három márkát mutatunk be: három márka, amely a gazdag és értékes ukrán kulturális örökségből merít inspirációt, legyen szó egy fenntarthatóságért harcoló ruhamárkáról, vagy egy lakáskiegészítőket gyártó stúdióról.

A Hype&Hyper szerkesztőségében rengeteg tehetséges, egyedi látásmódú ukrán tervezőt, művészt és márkát követünk, akiknek eddig is igyekeztünk platformot biztosítani a bemutatkozásra. A jelenlegi helyzetben fontos, hogy ne veszítsük szem elől, és támogassuk őket, ahogy csak tudjuk! Újonnan induló sorozatunkban ezeket a számunkra kedves karaktereket és brandeket gyűjtöttük össze.


N O O M

A NOOM stúdiót 2017-ben alapította Kateryna Sokolova ipari formatervező és Arkady Vartanov tervező, vállalkozó. A cég világítást, dekorációt és lakáskiegészítőket gyárt, melyek hagyományos és modern gyártási technológiák kombinálásával születnek meg. A NOOM termékek elsősorban fémből készülnek, magas művészeti értéket képviselnek, és rögtön beazonosíthatóak egyedi geometrikus formájukból adódóan.

A jelenlegi helyzetre reagálva az alábbi gondolatokat osztotta meg a NOOM az Instagram oldalán:

„Rendkívül büszkék vagyunk országunkra, kultúránkra és népünkre. Inspirációnkat az avantgárd örökségből merítjük, különösen a szuprematizmusból, Kazimir Malevich ukrán művész találmányából. Ezekben az országunk számára viharos napokban tovább dolgozunk, és érzelmekkel teli termékeket hozunk létre, hogy a modern ukrán tárgytervezést helyét biztossá tegyük a világtérképen.”

ETNODIM

Bár az ETNODIM története 2009-ben kezdődött, a márka fő inspirációja a hagyományos ukrán hímzésig nyúlik vissza, koncepciója pedig a népi hagyományokkal ötvözött modern etnikai ruházat létrehozása. A hímzések készítésével nemcsak egy újabb termék készül el, hanem az ukrán történelem is tovább folytatódik. Az ukrán hímzések világszerte ismertek és értékük van, a technika ma is az élet és a kultúra szerves része.

„Az otthon ott van, ahol fáj” – az idézet Kateryna Kalytko versgyűjteményéből származik, amelynek jelentését ma jobban értjük, mint valaha. Fájdalmunk közös, és a mi otthonunk egy és erős” – osztotta meg gondolatait a márka.

NCYZIP

A NCYZIP márka szolgenje: Légy fenntartható. Légy kreatív. Utazz okosan. Az egyedi CNSTR (Clothing-Constructor) rendszer megalkotásával az újrahasznosított anyagokból készült elemek cipzárak segítségével bármikor összerakhatók és szétszedhetők, így variálhatóak és átalakíthatóak a különböző, már meglévő ruhadarabok. A márka célja, hogy ezzel a flexibilis rendszerrel megváltoztassák a fogyasztási szokásokat és tudatosabbá tegyék a ruhavásárlást.

“Kijevben egy rakéta eltalált egy házat az irodánk közelében. Csernyihivi gyárunkat egy rakétatámadás tönkretette, vannak, akik megsérültek. Most nincs időnk a divatra és nincs időnk az üzletre. A márka csak a szívünkben létezik” – nyilatkozták az aktuális helyzetről.

NOOM | Web | Instagram
ETNODIM | Web | Facebook | Instagram
NCYZIP | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Média Intézet
art

Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Média Intézet

Idén februárban másodszor díjazta kiemelkedően tehetséges hallgatóit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Négyrészes sorozatunkban sorra vesszük és bemutatjuk kedvenceinket a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertes pályamunkái közül. Tartsatok velünk, cikksorozatunk utolsó részéből a Média Intézet hallgatóinak projektjeit ismerhetitek meg! A modern várost a lehetőségek földjeként is értelmezhetjük, azonba ez csak egy
Az ukrán pavilon kurátorai elkötelezettek a Velencei Biennálé kiállítása mellett
art

Az ukrán pavilon kurátorai elkötelezettek a Velencei Biennálé kiállítása mellett

Az 59. Velencei Biennálé ukrán pavilonja Pavlo Makov művész A kimerülés szökőkútja (The Fountain of Exhaustion. Acqua Alta, 1995–2022) című kiállítását mutatja be. A kinetikus műalkotás, mely az infrastrukturális romok, a kulturális eltörlés, az éghajlati összeomlás és a háború témáját járja körül, az ukrajnai háború ellenére is a velencei
A tökéletes a minimum – Behind the scenes: Menyhárt Attila cukrászséf
gasztronómia

A tökéletes a minimum – Behind the scenes: Menyhárt Attila cukrászséf

Manapság sokan választják a cukrász pályát hivatásul. Vannak azonban, akik nem elégszenek meg azzal, hogy megtanulják a kötelezőket, hanem folyamatosan keresik a kihívásokat és az inspirációkat, szüntelenül fejlődnek, hogy aztán egyenesen a csillagokra törjenek. Menyhárt Attila, vagy ahogy nemzetközileg ismerik, Meinhart Patissier több évtizede foglalkozik desszertekkel, a mostani célja pedig