Így született meg Nüwa, a marsi kolónia terve | ABIBOO Studio

Így született meg Nüwa, a marsi kolónia terve | ABIBOO Studio

Nemcsak gyönyörű látvány és tetszetős design, hanem valós, élhető körülményeket biztosító telep lesz Nüwa, állítja Alfredo Munoz, a kolóniát tervező ABIBOO Studio alapítója.

Egymillió embernek otthont adó kolóniát tervezni nagy kihívás: egészen más szempontokat és kihívásokat kell figyelembe venni egy ekkora város megtervezésében, mint amikor néhány ember túlélését kell biztosítani. A marsi jövőt korábban teljesen másként képzelte el mindenki, ezért is jelentett akkora kihívást megtervezni Nüwát.

Alfredo Munoz szerint izgalmas és gyönyörű terek várják majd az első marsi telepeseket: az, hogy tudósok tervezték meg a várost, garancia arra, hogy az valóban működőképes lesz, nem marad meg örökre a látványtervek szintjén.

A technika és a tudomány innovatív építészeti megoldásokkal találkozik Nüwa terveiben, amelyeknél Munoz és csapata számára fontos volt az is, hogy olyan tereket alkossanak, amelyekben a jövendő telepesek úgy érzik majd magukat, mintha oda tartoznának. Nüwa lakosainak érzelmi jólléte alapvető szempont volt a munka során. Legfőbb inspirációjaként ugyanakkor az építész nem sci-fiket, hanem Toyo Ito Pritzker-díjas építészt említi.

Nüwa megépítése előtt ugyanakkor még számos akadálynak el kell hárulnia: az alapanyagokat a Marson kell majd valahogyan megteremteni, asztronautáknak kell majd megvizsgálniuk a terepet, amely alkalmas lehet a kolónia megépítésére, a robotikának is akad még fejlődnivalója addig, és a 250 ezer lakos Marsra juttatása egy szűkös időablakon belül is kihívás lesz.

A kolónia neve mindazonáltal egy kínai istennőtől származik: Nüwa minden rossztól megvédte az általa teremtett embereket, ez pedig igazán jó ómen egy marsi település esetében.

Forrás: space.com

továbbiak
Felfedezőúton az ízek világában | Viblance
east

Felfedezőúton az ízek világában | Viblance

Vajon mi tesz tökéletessé egy tál ételt? Bár a titok valójában nem is olyan nagy – csak engedni kell tündökölni az alapanyagok valódi ízét és színeit –, sokan mégis eltévednek az úton. A Viblance szerencsére régóta segít a kíváncsi kalandoroknak felfedezni a teljes értékű növényi ételek nagyszerű világát, a történet pedig nemrég
Káprázatos lépcsőházak | TOP 5
architecture

Káprázatos lépcsőházak | TOP 5

Van valami misztikus és rejtélyes a magasba tornyosuló csigalépcsőkben: hova vezetnek? Milyen magasra visznek? Építészeti megoldásaik izgalmas és kérdésekkel teli terepet jelentenek. Vannak lépcsőházak, melyek bebizonyítják, hogy érdemes a lift használata helyett ezeket a rejtélyekkel teli lépcsőket felfedezni: mi a legizgalmasabbakat hoztuk el közülük Kelet-Európából. Nebotičnik | Ljubljana, Szlovénia Az 1933-ban
Brutalista buszpályaudvar újult meg Brnóban | CHYBIK + KRISTOF
egyéb

Brutalista buszpályaudvar újult meg Brnóban | CHYBIK + KRISTOF

A CHYBIK + KRISTOF építészei új életet leheltek a brnói Zvonarka buszpályaudvaránk épületébe, megőrizve annak brutalista szerkezetét. Az 1988-ban épült Zvornaka Central Bus Terminal a cseh brutalista építészeti örökség egyik figyelemre méltó példája, ami az évek múlásával egyre rosszabb állapotba került. A brutalizmus, vagy másnéven „béton brut” az egyik legmegosztóbb építészeti