Így született meg Nüwa, a marsi kolónia terve | ABIBOO Studio

Így született meg Nüwa, a marsi kolónia terve | ABIBOO Studio

Nemcsak gyönyörű látvány és tetszetős design, hanem valós, élhető körülményeket biztosító telep lesz Nüwa, állítja Alfredo Munoz, a kolóniát tervező ABIBOO Studio alapítója.

Egymillió embernek otthont adó kolóniát tervezni nagy kihívás: egészen más szempontokat és kihívásokat kell figyelembe venni egy ekkora város megtervezésében, mint amikor néhány ember túlélését kell biztosítani. A marsi jövőt korábban teljesen másként képzelte el mindenki, ezért is jelentett akkora kihívást megtervezni Nüwát.

Alfredo Munoz szerint izgalmas és gyönyörű terek várják majd az első marsi telepeseket: az, hogy tudósok tervezték meg a várost, garancia arra, hogy az valóban működőképes lesz, nem marad meg örökre a látványtervek szintjén.

A technika és a tudomány innovatív építészeti megoldásokkal találkozik Nüwa terveiben, amelyeknél Munoz és csapata számára fontos volt az is, hogy olyan tereket alkossanak, amelyekben a jövendő telepesek úgy érzik majd magukat, mintha oda tartoznának. Nüwa lakosainak érzelmi jólléte alapvető szempont volt a munka során. Legfőbb inspirációjaként ugyanakkor az építész nem sci-fiket, hanem Toyo Ito Pritzker-díjas építészt említi.

Nüwa megépítése előtt ugyanakkor még számos akadálynak el kell hárulnia: az alapanyagokat a Marson kell majd valahogyan megteremteni, asztronautáknak kell majd megvizsgálniuk a terepet, amely alkalmas lehet a kolónia megépítésére, a robotikának is akad még fejlődnivalója addig, és a 250 ezer lakos Marsra juttatása egy szűkös időablakon belül is kihívás lesz.

A kolónia neve mindazonáltal egy kínai istennőtől származik: Nüwa minden rossztól megvédte az általa teremtett embereket, ez pedig igazán jó ómen egy marsi település esetében.

Forrás: space.com

továbbiak
Japán és brit inspiráció egy prágai villában
design

Japán és brit inspiráció egy prágai villában

A No Architects egy 1920-as évekbeli prágai villát állított vissza eredeti pompájába, teljes technikai modernizációval. A legapróbb részletekig megtervezett belső térbe finoman beépítették az ügyfelek Japánból és Egyesült Királyságból származó inspirációit. A felújítás során az ingatlan alaprajzát is módosították, a konyha és a kert között közvetlen kapcsolatot alakítottak ki, továbbá
Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban
design

Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban

A technológia és az online világ térnyerése számos előnnyel jár életünkben, azonban ezeknek használatával jelentős környezetkárosító árat fizetünk meg. Tudtad, hogyha az internet egy ország volna, a hatodik legszennyezőbb ország lenne a világon? A svéd Jönköping University diákjai a web fenntarthatóbb módját hozzák el számunkra. Balogh Ráhel és Viktorija Bernataviciute
Lengyel cég tervezte a katari világbajnokság stadionjainak székeit
design

Lengyel cég tervezte a katari világbajnokság stadionjainak székeit

Egy lengyel székgyártó cég háromszázötvenezer széket biztosított a katari labdarúgó-világbajnokság stadionjaiba. A Forum by Nowy Styl által tervezett ülések a világbajnokság nyolc stadionjából hatot töltenek meg. A vállalat az Abacus és az Omega műanyag székekkel, valamint az Oscar VIP nevű kárpitozott modellel van jelen Katarban, korábban már olyan helyszínekre szállítottak