Wes Anderson legújabb filmjének kulisszatitkai az art directortól

Wes Anderson legújabb filmjének kulisszatitkai az art directortól

Hosszú idő után ismét Wes Anderson lázban fog égni a filmes világ, ugyanis nem kell már sokat várni, hamarosan debütál a The French Dispatch. A film cselekménye egy amerikai újságíró külföldi irodája köré összpontosul, és a várakozásokat figyelve minden idők „legwesandersonosabb” filmjének ígérkezik.


Ahogyan az lenni szokott, Wes Anderson filmjeinek különlegességét a gondosan megtervezett és egyedi ízléssel berendezett díszletek adják. Így most is komoly erőket mozgattak meg a már ismert Wes Anderson világ rekonstruálásához. Ahogyan a korábbi The Grand Budapest Hotel vagy a Moonrise Kingdom filmeknél is megfigyelhettük, a The French Dispatch díszlete is a helyszín, jelen esetben Angoulême francia városka érintetlen bájával válik egyedivé. Emellett a kávéházi jeleneteket a londoni 180 The Strand stúdióban vették fel.

The French Dispatch (2021) - IMDb

A film art directora, Kevin Timon Hill elmagyarázta hogyan sikerült egy Londoni stúdióban ismét felépíteni az Andersonra jellemző fikciós világot. Elmondása szerint a film díszlete alapvetően egy szűkös világot testesít meg, miközben egy működő kávézóban játszódik. A szűkös érzet megteremtése érdekében olyan különös megoldásokhoz nyúltak, mint például a linóleum szegély magasabbra állítása.

Az art director – aki legutóbb A kutyák szigete című filmben dolgozott Wes-sel – elmondása szerint a film az élőszereplős jellegéből adódóan teljesen más tempót diktált, mint amilyen a stop-frame animációs filmnél volt. A feladat itt már sokkal inkább az volt, hogy A kutyák szigeténél megszokott részletekbe menő alaposság – a technikai háttér és a díszletek tökéletessége – az élőszereplős helyzetben is szem előtt maradjon.

A The French Dispatch irodája valójában egy építészeti illúzió. Bár egy nagyon valóságos robogó halad el mellette az utcán, és a harmadik emelet egyik ablakán egy zsörtölődő szerkesztő látható, az épület tetejére rögzített betűsor alig több mint egy méter széles. Ugyanis a valóságban is megtalálható Angoulême városka mellett ebben a filmben is grandiózus méreteket ölt a díszlettervezők munkája. A díszlettervező cég vezetője, Simon Weisse szerint „még ezt is megalkothatta volna a CGI-ban” a rendező Wes, azonban ő modelleket akart. Valószínűleg ez az ösztönszerű ragaszkodás az, ami miatt ezek a filmek egy másik kategóriát képviselnek. Tiszteletben tartják az emberi kéz alkotta minőség hozzáadott értékét.

A The French Dispatch várható sikere így nem csak az “A” kategóriás színészek – mint például Bill Murray, Elisabeth Moss, Timothée Chalamet, Frances McDormand és Léa Seydoux – jelenlétének lesz köszönhető, hanem sokkal inkább a Wes Andersonnál már megszokott díszletek atmoszférája és a stáb látásmódja vonzza majd a tekinteteket a mozivászonra novemberben.

Az igazán elszánt Anderson rajongók most nemcsak a francia kisvárost, Angoulême-t ostromolhatják, hanem a London szívében található 180 The Strand kreatív stúdióban felépített kávézó eredeti díszleteit is megtekinthetik.

Forrás: The Spaces, Fast Company

továbbiak
Büfé #10 – Felvágottak, húskészítmények
east

Büfé #10 – Felvágottak, húskészítmények

Minden szendvics és párizsi saláta kötelező eleme, a hidegtálak figyelmet követelő szereplője, a szilveszteri bulik sztárja, és az uzsonnás dobozok állandó lakója. Hajszálvékonyra szeletelve, vagy rusztikusra darabolva, esetleg úgy, ahogy van, harapva. A különböző párizsik, sonkák, szalámik és virslik több száz éve velünk vannak, és úgy tűnik, maradnak is még
Minden országnak a lehetőségein belül kapcsolódnia kell az űrszektorhoz – Ferencz Orsolya a HUNOR űrprogramról
east

Minden országnak a lehetőségein belül kapcsolódnia kell az űrszektorhoz – Ferencz Orsolya a HUNOR űrprogramról

41 éve járt először magyar az űrben, de nem utoljára. A HUNOR űrprogram keretein belül ugyanis 2024-ben ismét útra kelhet magyar űrhajós, ezzel pedig megkezdődik Magyarország űripari forradalma. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal beszélgettünk. Farkas Bertalan óta nem járt magyar űrhajós a világűrben, 2024-ben azonban újra meghódítja Magyarország a
Új űrkorszak, exponenciális növekedéssel? – Sárhegyi István az űriparról
business

Új űrkorszak, exponenciális növekedéssel? – Sárhegyi István az űriparról

A magyar űripar alaphangon évtizedekre nyúlik vissza, a Nemzetközi Űrállomáson használt, orosz sugárzásmérő eszközöket Magyarország szállítja be, a globális űripar pedig egy trillió dolláros biznisz lehet 2040-re, amelyből Közép-Európa sem maradhat ki. Sárhegyi István űrjogásszal, űripari vállalkozóval és befektetővel beszélgettünk. Általánosságban mit keresnek a magyar cégek a világűrben? Mikor nyílt