Ízig-vérig nagypolgári | Bagatelle Gardenhouse

Ízig-vérig nagypolgári | Bagatelle Gardenhouse

Egy hely, ahol minden stimmel: Wirtz Ágnes és Albrecht kifogástalan designnal, művészettel, filantrópiával és barátságos légkörrel töltötték meg a Bagatelle Gardenhouse közel évszázados történelemmel bíró épületét.


A 2010-ben nyitott Villa Bagatelle hamar a budaiak kedvence lett a gyönyörű épület és a kiváló brunch menü miatt, a Brótpékségben pedig a környék legfinomabb kenyereit és péksüteményeit kapni. A Bagatelle-t megálmodó házaspár, Wirtz Ágnes és Albrecht néhány éve újra nagy fába vágta a fejszéjét, és a szomszédjukban lévő villát teljesen felújították, hogy egy „home hotelt” nyissanak benne.

Fotó: Mohai Balázs

Történelmi és kortárs egy helyen
A bejárati ajtó a házigazdák egyik nagy büszkesége, ami egyben tükrözi az értékmegőrzéshez fűződő hozzáállásukat is. Az eredeti, súlyos, fából készült ajtót felújították, de épp csak annyira, hogy látszódjon rajta a kora, nem akarták, hogy vadonatújnak nézzen ki. Megőrizték a kovácsoltvas részt is fölötte, amin az eredeti tulajdonosok, Semmler Elemér és felesége monogramja olvasható az építés dátumával (1936) együtt. Mindketten rajonganak a művészetekért, Ágnes művészettörténész, illetve maga is fest, így nem volt kérdés, hogy a falakat a legfontosabb kortárs magyar festők képei díszítsék.

Minden darab személyes mondanivalóval bír, és még a szobák neveit jelző kis táblák is különlegesek, ugyanis a házaspár felkérésére Szüts Miklós festette őket. Mind a hat szoba (Betű, Rivalda, Rapszódia, Paletta, Babér, Fülemüle) saját karakterrel, és ennek megfelelő berendezéssel rendelkezik. Nincs olyan szeglete a helynek, ahonnan ne az átgondoltság és a személyes apróságokból eredő barátságosság, otthonosság áradna. Az igazán nagy teljesítmény mégis az, hogy mindezt kifogástalan ízléssel ötvözték, így Budapest egyik legízlésesebb helyét alkották meg. A hotel homlokzatát Benczúr László és Weichinger Miklós építészek igyekeztek az eredeti formákhoz hűen megőrizni, a belső tereket pedig Móder Edit belsőépítész gondolta újra, hogy forma és funkció optimális kombinációja jöjjön létre.

A kert Albrecht Wirtz büszkesége, úgy alakították ki, hogy minden évszakban más arcát mutassa. „Ez egy igazi oázis itt a városban, szinte hihetetlen, hogy mellettünk nem messze még a villamos jár, itt pedig minden zöld. Ágnest a belső részek szokták jobban érdekelni, az én területem inkább a kert” – mondta a tulajdonos. A zöld szemlélet bent is megjelenik: maguk szűrik a vizet, nem használnak eldobható műanyagot, és kizárólag újrahasznosított papírt találunk mindenütt. Emellett arra is ügyeltek, hogy ahol lehet, magyar tervezők darabjait használják a berendezésnél is.

„Mi a gyerekekért vagyunk”
Wirtz Ágnes és Albrecht tizenhat éve költözött Magyarországra Németországból. Már ekkor tudták, hogy szeretnének jótékonysággal foglalkozni, és a nekik jutott javakat azokkal megosztani, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. A szívük végül az állami gondozásban élő gyerekek felé húzott, és létrehozták a Világszép Alapítványt. Ennek sorsa kéz a kézben alakult a Villa Bagatelle-lel: 2010 szeptember 30-án, a népmese napján indult el hivatalosan az alapítvány a már általuk kialakított paloznaki Meseközpontban tartott kis ünnepséggel, másnap pedig már a pékség megnyitóját tartották Budapesten. Az első három évben mindketten egyformán részt vettek a két tevékenységben, közben azonban olyan nagyra nőtt mind a Bagatelle, mind az alapítvány, hogy úgy döntöttek, Albrecht a vendéglátásra, Ágnes pedig a jótékonysági munkára teszi a teljes fókuszt. „Mi a gyerekekért vagyunk. Az állami fenntartóval együttműködve igyekszünk segíteni. Ma már öt intézménnyel vagyunk partneri kapcsolatban, hogy az ott élőknek a programjainkon keresztül a lehető legtöbb lelki segítséget tudjuk megadni. Öt fő tevékenységünk van: a táboroztatás – minden a programban részt vevő gyereknek garantáljuk, hogy nyáron elvisszük táborozni. A hétköznapokon önkénteseink segítségével mesélünk a gyermekotthonokban. A hétvégékre gyakran szervezünk programokat, élményeket, de rendszeres foglalkozásokat is tartunk az animációtól kezdve a sütés-főzésen keresztül a robotikáig sokféle témában a Hűvösvölgyi úti központunkban. Több mint hatvan gyereknek pedig egy-egy felnőtt mentort is tudunk biztosítani, aki kizárólag rájuk figyel. Emellett van egy saját óvodánk is, ahová a legkisebb gondozásban élőket várjuk. Minél korábban tudunk belépni a gyerekek életébe, annál nagyobb az esély arra, hogy megtanulnak a traumák ellenére is sikeresen élni és boldogulni. Mára már harminc munkatársa van az alapítványnak, amihez még úgy nyolcvan önkéntes csatlakozik. Azt szoktuk mondani, hogy úgy öleljük körbe ezt a százötven gyerekeket, mint egy falu” – mondta Wirtz Ágnes. A gyerekek kezét nagykorúvá válásuk után sem engedik el, bármikor visszajöhetnek segítségért, tanácsért, de az igazi boldogság az alapítvány dolgozói számára az, amikor bejelentkeznek az egykori gondozottak, hogy a sikereikről, életükről meséljenek. A mentorok pedig akkor is követik a gyerekeket, ha hazakerülnek az intézményből vagy örökbefogadják őket.

Aki szívesen segítené a Világszép Alapítvány munkáját, az itt találhat információt adományozási és önkétességi lehetőségekről.


Bagatelle Gardenhouse | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,
A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban
design

A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban

„Mi a gyermekkor?” – tette fel a kérdést az Architektura stúdió a cseh Říčany településen található óvoda megtervezésekor. Az építésziroda tervezői szerint nem csak a család, a játszótéri élmények, hanem a gyerekeket körülvevő tárgyi- és épített környezet is a nevelés fontos eszközei. Így a tér kialakításakor a gyerekeket középpontba helyezve az