Játék vagy dekoráció? Itt a cseh márka, ahol nem kell döntened!

Játék vagy dekoráció? Itt a cseh márka, ahol nem kell döntened!

„Húsvét Kisasszony”, „King Kong”, „Nostromo” – a fantázianevek a cseh Tititi márka fából készült figuráit takarják, amelyek színes egyéniségükkel még a legsterilebb lakásbelsőt is beragyogják, és a gyerekek is imádják őket.

Régi álma teljesült a cseh Tereza Talichovának, amikor nemrégiben megnyithatta és szerethető figuráival népesíthette be saját stúdióját Prágában. Az üzletben szép rendben sorakoznak a Tititi-babák – mindegyiknek saját neve és egyénisége van. S hogy hogyan születik meg egy ilyen figura?


Tereza előbb kézzel rajzolja meg a vázlatos terveket, majd digitális formában véglegesíti azokat – a rajzok a pontos méretekkel együtt aztán az asztalos kezébe kerülnek, aki előkészíti a bábukat. Fontos, hogy a tárgyakhoz használt, jó minőségű fát megfelelően kiszárítsák, csak ezután kezdődhet a csiszolás és a lakkozás, befejezésképp pedig felkerül az egyedi, színes dekor. A lakásdekorációs eszközként is funkcionáló figurák előállítása meglehetősen időigényes feladat, közülük a toplistát a „King Kong” bábu vezeti, amelynek mindenegyes szőrszálát maga a designer festi meg.

Amikor felfedeztük a márkát, rögtön Alexander Girard ikonikus fából készült babái jutottak eszünkbe – Tereza maga is inspirációs forrásként tekint az egyébként építész végzettségű, emblematikus tervezőre, akit a mid-century modern képviselőjeként ismerhetünk. Girard elsősorban az amerikai Herman Miller Company számára tervezett: absztrakt formák, geometrikus minták jelentek meg színes textilkompozícióin – a később híressé vált fafigurákat 1952-ben tervezte (Girard számos terve a mai napig jelen van a piacon – a különféle lakáskiegészítőket ma a Vitra forgalmazza).

Tereza párizsi tanulmányai során került közelebbi kapcsolatba Girard munkásságával, de az amerikai designer mellett cseh tervezők – a Wiener Werkstätte-nek is tervező Minka Podhajská vagy a grafikus Ladislav Sutnar – is hatottak rá.

A színes és vidám fabábu-kollekcióra a szakmai és a laikus közönség egyaránt felfigyelt: a Tititi a 2019-es Designblok eseményen a legjobb lakáskiegészítő kategória győztese lett, illetve a Czech Grand Design megmérettetésen is jelölést kapott. Mostanra már múzeumba is kerültek Tereza tárgyai: a brnói Morva Galéria a „Plavci” („Úszók”) kollekcióból vásárolt néhány darabbal. Hogy lakáskiegészítőről vagy gyerekeknek szánt játékfiguráról van-e szó a Tititi-termékek esetében, tulajdonképpen mindegy: mindenki megtalálhatja bennük az örömet, hiszen míg a fiatalabb korosztály figyelmét az élénk színek, az érdekes formák ragadják meg, addig a felnőtteket valamiféle nosztalgia keríti hatalmába a tárgyak láttán.

Tereza azt mondja, gyerekkorában nem igazán volt kedvenc játéka, talán éppen emiatt született meg benne a Tititi ötlete: az idősebb generáció tagjainak most itt a remek alkalom, hogy megtalálják saját egyedi játékfigurájukat, ami nem mellesleg a polcon is jól mutat majd.

A tervező annak örülne leginkább, ha ezek a tárgyak akár több generációt is kiszolgálnának, afféle családi ereklyeként öröklődnének. Tereza egyedi megrendelést is szívesen vállal, így  könnyűszerrel viszontláthatjuk családtagjainkat vagy barátainkat is a kiszemelt Tititi-figurákon.

És hogy hogyan pattannak ki a designer fejéből a különféle figurák? Tereza általában a közvetlen közelében történő eseményekből merít, megfigyeli például a medenceparton sütkérezőket vagy a vízben úszkálókat, de van, hogy egy jó könyvben vagy filmben találkozik egy-egy számára meghatározó karakterrel, aki szinte magától értetődően kívánja meg, hogy Tititi-baba legyen belőle. Ilyen volt például a „Cosmos” című sorozata, amely a kultikus „Alien: Nyolcadik utas a Halál” film hatására látott napvilágot, de a Verdi-operákból ismert szereplők (Othelló, Desdemona) is bekerültek már a repertoárba.

Ami a termékkínálatot illeti: a különféle fából készült dekorációs elemek mellett belépő termékként kapható a legkisebbek kedvence, a kifestőkönyv (ára kb. 5500 forint), de egyedi grafikára is lecsaphatunk (ezek nagyságrendileg 34 ezer forintba kerülnek). Az egyedi fabábuk ára 27 ezer és 65 ezer forint között mozog, a már említett „King Kong” szobor 83 ezer forintba kerül, a legdrágább darab (hozzávetőlegesen 110 ezer forint) pedig egy különleges kollaboráció eredménye: a robotra emlékeztető figurákat Jiří Franta illusztrátor festette, s a 2020-as Designblok eseményen debütáltak.

Az idei Desingblokon, az esemény mindkét helyszínén – a Gabriel Loci és a prágai iparművészeti múzeum, az UPM falai között – is találkozhatunk majd a márkával: látványosságképp bemutatkozik az új Tititi-hinta, illetve a neves TON bútorgyártó vállalattal közösen egy versenypálya stílusú installáció is készül majd.

Fotók: Michal Hančovský

Tititi | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Így tette fenntarthatóbbá egy szlovén hotel épületét az OFIS Arhitekti
architecture

Így tette fenntarthatóbbá egy szlovén hotel épületét az OFIS Arhitekti

Az alpesi táj, a helyi kézműves hagyományok és a modern építészet legjavából merített ihletet az OFIS Arhitekti, mialatt a Júliai-Alpok hegyvonulatában található Hotel Bohinj felújításán dolgozott. A Hotel Bohinj (korábban Hotel Kimpas) festői környezetben, a Triglav Nemzeti Park területén található gleccservájta Bohinj-völgyben fekszik. A felújítás igénye Damian Merlak fiatal befektetőtől
Különleges termelői manufaktúrák | TOP 5
business

Különleges termelői manufaktúrák | TOP 5

A vidéki élet romantikája sokunk számára vonzó: a tiszta levegő, a természetközeliség és a hasonló, de valamelyest mégis más napok váltakozása egy letűnt kor légkörét idézi. Ami nekünk vágyálom, az másoknak valóság: a termelők privilégiuma nem csupán a termés, hanem egy olyan életvitel is, ami kiveszőben van világunkból. Szerencsére találkozhatunk
Alkalmazott művészek lelkesítő hadművelete
community

Alkalmazott művészek lelkesítő hadművelete

A W.A.S.E. (We Are So Enthusiastic) egy inspirációs zine, pop-up galéria, online ötletarchívum és kreatív közösség, amelyet a nemzetközi sikereknek örvendő magyar-spanyol-orosz kollektíva, a Kinoprvada indított nemrégiben útjára. Danila Kostil, a formáció egyik oszlopos tagja vezetett minket körbe bemutatkozó kiállításukon a budapesti Hybridart Space-ben. Az aktuális tárlat