Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Hogyan segít Magyarország legnépszerűbb online recept- és gasztromagazinja a kényszerből négy fal közt rekedt amatőr szakácsoknak? Hogyan alkalmazkodik a vírushelyzethez a gasztrokommunikációs szakember, ha az étterem-PR mint műfaj megszűnik létezni? És mi a titka a népszerű gasztroblogoknak? Havas Dóra, Kárai Dávid és Steiner Kristóf elmondják. Folytatjuk tavaly megkezdett sorozatunkat, ez immár a tizedik rész. A Piqniq Budapest és a Mastercard közös kampánya.

Havas Dóra

„Azzal kezdd, amiben egyedi hangod van.”

Havas Dóra több mint egy évtizede készít gasztronómiai tartalmakat, közel ezer cikket, minimum kétszer ennyi receptet, négy könyv megjelenését, egy magazin beindítását és televíziós műsorokat köthetünk tevékenységéhez. Folyamatosan törekedett a fejlődésre, lépésről lépésre építette fel saját márkáját. Míg az egyszerű receptgyűjteményként indult blogból tartalomgyártó cég, Dórából országosan ismert szereplő vált. Sikere abban rejlik, hogy szerethető tartalmat közvetít, az általa teremtett világ színes és vonzó – akárcsak a Lila Füge.


Kárai Dávid

„Nem tudnék meglenni a kézbe vehető szakácskönyvek nélkül, kiteljesedni viszont az online térben tudok.”

Százhét szakácskönyv sorakozik Dávid polcain a rengeteg alapanyag, fűszer, legkülönfélébb konyhai- és a digitális tartalommegosztáshoz szükséges eszköz mellett. Rengeteg inspirációt szerez azokból a kiadványokból, amelyek jól fotózott, igényes recepteket tartalmaznak, legyenek azok akár hagyományosabb, akár különleges ételeket tartalmazó gyűjtemények. Szó szerint falja a szakácskönyveket: online jelenlétét is ennek mentén fogalmazza és tervezi meg, videói és blogbejegyzései is azt a recepthez, az elkészítendő ételhez fűződő intim viszonyt jelenítik meg a leginkább, amit egy ünnepi ebéd menüjének kiválasztásához felnyitott szakácskönyv lapozása nyújt. Az online jelenlét ellenére az átadott tartalmak személyesek, a néző és az olvasó mintha ott állna Dávid mellett a konyhában, érzi az ízeket, az illatokat – ezt a szintet kevés séfblogger vagy gasztrovideós tudja képviselni.


Steiner Kristóf

„Blogolj, ha úgy érzed, hogy tudsz adni valamit, ami hiányzik ebből a világból!”

Steiner Kristóf videójában osztja meg, hogy mit jelent számára a gasztrobloggerség, hogyan lehet kiteljesedni abban és mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a blogok világában. Bármihez is nyúljon az ember, a legfontosabb, hogy saját stílusban, eredeti hangon, és szívből, szeretettel forduljon a témájához – ahogy azt ő is teszi a kristofkonyhaja.hu oldalon.


Szauer Judit

Szauer Judit gasztrokommunikációs szakember nevéhez számos hazai gasztrovállalkozás PR-stratégiájának kialakítása, márkák felépítése és sikeres rendezvények szervezése fűződik. Korábban közéleti és gasztronómiai területen is dolgozott újságíróként, nyolc évvel ezelőtt pedig elsők között vágott bele a gasztronómiai PR-bizniszbe Magyarországon: mondhatni jókor volt jó helyen. A Balatoni Gasztrotérkép megálmodója, a Csajszombat nevű női kreatív platform egyik alapító tagja 2017 óta a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán tart gyakorlatorientált képzést mesterszakos hallgatóknak.

„A kialakult helyzet az én munkámban is hatalmas változásokat hozott. Az elmúlt hónapokban nagy hangsúlyt fektettem a gasztro-tartalomgyártásra, így próbálok meg segíteni a hazai vállalkozásoknak.”

Hering András

„Dobjunk az embereknek mentőövet, adjunk inspirációt és olyan tartalmat, ami konkrét, kézzelfogható segítséget jelent.”

A Nosalty egy olyan közösségi gasztroportál, amelyen a szerkesztett tartalmak mellett kezdetektől fogva a kipróbált felhasználói receptek adják a felület gerincét. Amikor az oldal főszerkesztőjéhez, Hering Andráshoz eljutott márciusban a hír, hogy a járványhelyzet miatt bezárkózik az ország, egyből azon kezdett el gondolkozni, hogyan tudnának segíteni felhasználóiknak, olvasóiknak ebben az új helyzetben. A portál csapata azonnal látta, hogy nem az extra recepteké és az élményfőzésé lesz a főszerep, hanem az olyan kézzelfogható megoldásokat keresik majd az emberek, amelyekkel hatékonyan tudják megoldani a mindennapi főzést. Harminc perc alatt elkészíthető ételekben, valamint olyan receptekben gondolkodtak, melyekkel okosan fel lehet használni a járványpánik miatt felhalmozott tartós élelmiszereket.


Fotó | Horpáczi Dávid
Videó | Sepsi Gergő

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A design algoritmusa – Kovács Adél interjú
branding

A design algoritmusa – Kovács Adél interjú

Kovács Adél divattervezővel korábban már  találkozhattatok a Hype&Hyper oldalán, mikor a művészpáros sorozatunkban a NUBU-val készítettünk interjút. A 2020-as olimpiai formaruha tervezője a márkával való nyolc évnyi együttműködés után új kihívásokra vágyott, de leginkább másfajta kibontakozásra, olyan területeken, ami mindig is a munkája része volt:  trendtanulmányozások, fotókoncepciók tervezése és
Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin
lifestyle

Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin

Egy lengyel kézműves márka, amely mögött generációkon átívelő családi legendák, kézzel szedett gyógynövények és két végtelenül elhivatott ginrajongó áll. A brandről most Marcin Czajkiewicz mesél, aki feleségével, Aleksandrával alkotta meg a Magnolia Heritage Gint. A márkátok neve ‘örökség’ – mi a története a ti saját örökségeteknek, és miért olyan fontos számotokra,
Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat
branding

Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat

Átadták a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat, a nyertesek és legjobb pályázók műveit a Néprajzi Múzeumban állítják ki október 7. és 30. között. A Budapest Design Week nyitóeseményén immár hagyomány, hogy kiosztják a magyar designszakma két fontos elismerését, a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat.