Kelet-Európa legszebb vasútvonalai | TOP 5

Kelet-Európa legszebb vasútvonalai | TOP 5

Egy vonatút számtalan érzést ébreszthet fel bennünk: a zakatoló szerelvény, a lassan elsuhanó táj és az utazás élménye gyerekkorunk emlékeinek nosztalgikus képeit idézheti fel. Az elmúlt évben nem sok alkalmunk nyílt az utazásra, éppen ezért szomjazzuk a különleges tájak és útvonalak látványát. Mai válogatásunkban Kelet-Európa különleges vasútvonalaiból szemezgettünk.

Belgrád, Szerbia – Bar, Montenegró vasútvonal | Kirándulás Balkán-módra

A vonatút során a szerb fővárost elhagyva a balkáni térség legváltozatosabb arcait fedezhetjük fe. Utunkat a Dinári-hegység sziklaormain át hol hegyek-völgyek köz száguldva, hol folyókon átívelő keskeny hidakon araszolva tesszük meg. A táj gazdagságát csodálva a tizenkét órás vonatút egy perce sem telik hiába.


Semmeringbahn | Kötöttpályás örökségünk

Európa első hegyi vasútvonalának 1848-1854 között megépült, negyvenegy kilométer hosszú szakaszát megtervezni a maga korában igazi mérnöki bravúrnak számított. Alagutak és viaduktok szabdalják a a lélegzetelállító osztrák vidéket, mely 1998 ót az UNESCO világörökségének része.


Klevan, Ukrajna | A szerelmesek alagútja

Gyűjtésünkben egyértelműen helye van egy kakukktojásnak, a klevani szerelmesek alagútjának. Ezen a páratlan szépségű szakaszon megfigyelhetjük, milyen az, amikor a természet burjánzásának alig valami szab határt: az itt közlekedő vonat alakította ki az erdő ma is látható alagútformáját. Úgy tartják, itt valóra válnak az ide látogató szerelmesek kívánságai.


Bohinji vasútvonal | Gőzmozdonnyal Olaszország és Szlovénia között

1904-ben, a bohinji vasút megépültekor ez a szakasz jelentette a legrövidebb utat az Adriai-tengerig. A mai napig ezen a vonalon található Szlovénia leghosszabb vasúti alagútja, illetve leghosszabb vasúti kőhídja, a Soča-folyón átívelő Solkan híd is.


Mariazellerbahn | Téli tündérmese Ausztriában

Az elektromos üzemű vonat az alsó-ausztriai Sankt Pölten, magyar nevén Szent Pöltény városát köti össze a stájerországi Mariazell településsel. A századfordulón épült vonal tél idején igazán tündérmesébe illő látvány.

Fotók: pocketoz, happyrail, thesrpskatime, trekhunt, bucketlistly, Oleg Gordienko, Myroslava Rakovets, Mirko Bijuklič, Alan Kosmač, Herbert Ortner
Forrás: Lonely Planet, Unesco, Inhabitat, Slovenia.info, Mariazellerbahn

továbbiak
Csíkos szívószálak okozzák a repülők pusztulását | Filip Hodas
digitális

Csíkos szívószálak okozzák a repülők pusztulását | Filip Hodas

Filip Hodas prágai 3D-művész szürreális renderei egy disztópikus valóságba engednek bepillantást. Képei a virágzó digitális kultúra és az összeomlás szélén álló valós világ ellentmondásaira épülnek. Lenyűgöző alkotásaiban gyakran jelennek meg rajzfilmfigurák, gyorsétteremláncok és popkulturális utalások rengeteg iróniával fűszerezve. Képei azért nagyon hatásosak, mert a lehetetlen dolgokat nagyon valóságosan ábrázolják. Legújabb
Bejártuk az OTP toronyházat | Othernity
architecture

Bejártuk az OTP toronyházat | Othernity

Érdekes jelenségként emelkedik ma is Krisztinaváros frekventált pontján az OTP toronyház, mely építésekor igencsak felkavarta maga körül a megszokott állóvizet. Van, aki ki nem állhatja, és van, aki szerint több ilyen modern lakóépület is ráfért volna Budára (legalábbis ez volt a terv). Kopolit üveg, türkiz csempék és páratlan kilátás tizennégy
Megszületett az első blokklánc alapú építészeti kezdeményezés | TAB 2022
design

Megszületett az első blokklánc alapú építészeti kezdeményezés | TAB 2022

A 6. Tallinni Építészeti Biennálé (TAB 2022) elindította a platformot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy részt vegyenek az iheartblob által tervezett Fungible Non-Fungible Pavilon tervezési folyamatában, vagyis a TAB 2022 installációs programjának nyertes javaslatában. A javaslat a lassúság fogalmára összpontosít, igazodva a nemzetközi kiállítás fő kurátori témájához: Edible.