Megszületett az első blokklánc alapú építészeti kezdeményezés | TAB 2022

Megszületett az első blokklánc alapú építészeti kezdeményezés | TAB 2022

A 6. Tallinni Építészeti Biennálé (TAB 2022) elindította a platformot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy részt vegyenek az iheartblob által tervezett Fungible Non-Fungible Pavilon tervezési folyamatában, vagyis a TAB 2022 installációs programjának nyertes javaslatában. A javaslat a lassúság fogalmára összpontosít, igazodva a nemzetközi kiállítás fő kurátori témájához: Edible. Or, the Architecture of Metabolism. A pavilon különlegessége többek között, hogy ez az első blokklánc alapú építészeti kezdeményezés.

Az idei Tallinni Építészeti Biennálé fentebb említett címét (Edible. Or, the Architecture of Metabolism) nagyjából úgy lehetne fordítani, hogy Ehető. Avagy az Anyagcsere Építészete – a koncepció ugyanis a természeti világ anyagcseréjét és tapasztalati adottságait a városok és épületek területére helyezi át. „Egy olyan építészet elképzelése, amely erőforrásokat termel, megemészti a hulladékot és lebomlik, radikálisan megkérdőjelezi az épített környezet kitermelő, fogyasztó és szennyező jellegét. Napjainkban, az egymással összefüggő globális válságok – nevezetesen az éghajlati vészhelyzet, a közegészségügyi válság és a társadalmi egyenlőtlenségek – összefüggésében egy olyan világ elképzelése, ahol az erőforrások újrahasznosításra kerülnek, létfontosságú a bolygó lakhatósága szempontjából – fejtették ki a koncepció aktualitását a kiállítás kurátorai, Lydia Kallipoliti és Areti Markopoulou az ArchDaily oldalán.

A TAB 2022-re benyújtott tervében teljesen újragondolta a pavilonnal szemben támasztott követelményeket az iheartblob. Az építészeti designstúdió, illetve kutatói csoport Aleksandra Belitskaja, Ben James és Shaun McCallum alapításával jött létre, és jelenleg az Egyesült Királyságban működik. Koncepciójukban az építészeti tervezés, gyártás és finanszírozás új, decentralizált és szisztematikus megközelítését mutatják be – amelyben a közösség egyszerre tervező és befektető. Az építész így egyfajta rendszertervezővé válik, ösztönözve a közösségeket, valamint a helyi kézművességet a blokklánc, különösen az NFT (nem helyettesíthető token) és a mesterséges intelligencia felhasználásával.

Ahelyett, hogy maguk terveznék az építészeti elemeket, elindítottak egy külön erre a célra létrehozott platformot, egy generatív NFT eszközt, amelyben bárki megtervezheti és veretheti (a digitális tulajdon létrehozásának és hitelesítésének folyamatára használt kifejezés) saját objektjeit. A július 7-én élesedett tervezési platform egy interaktív 3D-s felületet mutat, ahol a felhasználók számára különböző színű és formájú kockák, háromszögek és egyéb objektek állnak rendelkezésre – vagyis ezeket az alakzatokat kombinálva tervezhetik meg saját tömbjüket. Az iheartblob tervezői irányítása alatt az épített pavilon a felhasználók által tervezett és veretett blokkok kombinációja lesz, mivel mindegyikük építhető fadarabokra lesz lefordítva.

A blokkjuk megvásárlásához a felhasználóknak csatlakozniuk kell a Tezos pénztárcájukhoz. „Azért választottuk a Tezos blokkláncot, mert nagyon környezetbarát és a legtisztább NFT folyamatokat támogatja: gondoljunk csak arra, hogy egy blokk veretéséhez annyi energiát használ fel, amennyi egy tweet közzétételéhez szükséges. A Tezos emellett egy nagyszerű művészekből és alkotókból álló közösséggel rendelkezik, és a csapatunk erős kapcsolatokat épített ki ebben a hálózatban” – részletezte Shaun McCallum, az iheartblob társalapítója. Együttműködnek továbbá az objkt.com-mal, a Tezos NFT-k legnagyobb elsődleges és másodlagos piacterével.

A felhasználók tulajdonában lesz a digitális blokk, vagyis a műalkotásuk, míg a fizikai blokkok nem lesznek a tulajdonukban. A pavilon tehát egyedi részekből fog állni, amelyek mindegyike más-más tervezővel és tulajdonossal rendelkezik. Az iheartblob ösztönözni szeretné a későbbi cserét és a Fungible Non-Fungible projekt lehetséges jövőbeli fejlesztéseit.

A pavilon addig lesz nyitva, amíg az összes blokkot be nem veretik, ezután kezdődik az építkezés. Az installáció júliusban és augusztusban épül meg az Észt Építészeti Múzeummal szemben található zöldövezetben, és a TAB 2022 nyitóhetén, szeptember 7-én nyílik meg a nagyközönség előtt, ahol a 2024-es Biennáléig lesz látogatható.

TAB 2022 – Edible. Or, the Architecture of Metabolism
2022. szeptember 7 – november 20.
Tallinn, Észtország

Képek: iheartblob

TAB 2022 | Web | Facebook | Instagram
iheartblob | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Sajtóanyag, ArchDaily


továbbiak
KEDDEN KÉTSZÁZ – Kedvezményes kiállítások a Műcsarnokban
art

KEDDEN KÉTSZÁZ – Kedvezményes kiállítások a Műcsarnokban

A Műcsarnok minden egyes kiállítása július 26-tól augusztus 16-ig, keddenként, a KEDDEN KÉTSZÁZ kezdeményezés keretében, 200 Ft-ért látogatható! A Műcsarnok jelenleg futó kiállításai: • Közös tér | II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022 • A fény metamorfózisa | Borza Teréz kiállítása • 11. Groteszk Triennálé | Nemzetközi Groteszk Képző- és Iparművészeti Kiállítás Közös tér | II.
A Facebook és a TikTok is adatbiztonsági kockázatot jelenthet, elhagyják Európát?
business

A Facebook és a TikTok is adatbiztonsági kockázatot jelenthet, elhagyják Európát?

Az ír adatvédelmi bizottság határozata kapcsán a sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy az EU-USA adattovábbítási bizonytalanság miatt a Meta elhagyná Európát. Ezt a cég többször is cáfolta, de azt nem tagadja: ha nem lesz a régi rendszerre alternatíva, nem tud majd Európában akadálymentesen működni. Elemzésünk. Az ír adatvédelmi bizottság
Nemcsak megnézhetjük, de viselhetjük is Matisse alkotásait!
art

Nemcsak megnézhetjük, de viselhetjük is Matisse alkotásait!

Az első magyarországi Henri Matisse életművét bemutató kiállítás alkalmából készült a VYF limitált selyemsál kapszulakollekciója a Szépművészeti Múzeummal kollaborációban, így hazavihetjük és viselhetjük a francia festőművész örökségének egy darabját. Az együttműködés ötlete a francia festő és a VYF közös papírkivágási technikáján alapul: Matisse ezt autonóm médiumként (“ollóval rajzolás”) alkalmazta utolsó