fbpx
Nyomj Entert

Keleti kerámia: funkcionális vagy kísérleti? | TOP 5

Kerámia fronton szerencsére nem kell aggódnunk: a kelet-európai régióban számos tervező és márka akad, amelyek képesek megmutatni a matéria ezer arcát. Vannak, akik az átgondolt funkcionalitásra esküsznek és akadnak olyanok is, akik intuitív módon nyúlnak az anyaghoz, és az sem riasztja vissza őket, ha a végeredmény egy kicsit furcsára sikeredik.


Pottery and Poetry – Bulgária

Hogyan fér össze a költészet és a kerámia? A Szófiában tevékenykedő művészpáros tagjai, az építészként dolgozó Maria Baleva és az ügyvédi végzettséggel rendelkező Zornica Genova éppen ezt a két művészeti ágat helyezte egymás mellé. A kerámiák kézzel, szabad alakítással készülnek, néha élénk sárga, zöld, piros foltokkal, néha visszafogott pasztell színekben. Egy biztos: náluk minden darab egyedi.

ÅOOMI – Lengyelország

Ha a lengyelek közül kell említenünk valakit kerámia fronton, akkor az egyértelműen az ÅOOMI. Patrycja SzymuraSara Makuch és Kasia Sojk tárgyait akár még skandinávnak is nevezhetnénk. A tervezők számára az első a funkcionalitás, ehhez társul egy finom, visszafogott színpaletta (általában pasztell árnyalatokban), és voilá: kész is a tökéletes recept. „Fröcskölt” mintázatú, minimál stílusú bögréik, táljaik, tányérjaik mellett monokróm lakástextileket és papírtermékeket is találunk.

Bisqit – Csehország

A biszkvit szó hallatán nem a süteményekre kell gondolnunk: kerámia fronton ezalatt mázatlan porcelán tárgyakat kell értenünk, melyek márványosan csillognak. Ilyen és ehhez hasonló használati tárgyakat készítenek Martina Žílová és Zuzana Firla cseh tervezők. A letisztult formákat sok esetben csodás szeladon mázzal és kobaltkék árnyalatokkal egészítik ki, amitől szinte életre kelnek a tárgyak – eszpresszós csészék, tálak, tányérok és bögrék. Újdonság: nemrégiben több tervező is csatlakozott a lányokhoz, így a repertoárban már megtaláljuk többek között Krystýna Pojerová üvegcsészéit és Milan Pekař csodaszép vázáit is.


KOKOMO ceramics – Magyarország

Glaser Eszter tárgyait nehéz lenne nevükön nevezni: leginkább „izék” és „bigyók”, vagy ha jobban tetszik kerámiakiegészítők, melyeket önmagukban vagy más tárgyakkal párosítva használhatunk. A vidám, színes, furcsa formájú darabok egyszerre idézik meg a Bauhaus és a Memphis alkotócsoport szellemiségét, ugyanakkor esetlenségük folytán könnyen megbarátkozik velük az ember. Van, aki a fogmosópoharát dobja fel vele, és van, aki szárított virágot tűz bele.


SIUP Studio – Lengyelország

„Nekiugrani”, „belevágni valamibe” – ezt takarja a lengyel SIUP Studio neve. Martyna DymekMarcin Sieczka és Kasia Skoczylas teljesen outsiderként láttak neki a kerámiázásnak: mindhárman fotósként szereztek diplomát, de ez nem tartotta vissza őket attól, hogy tényleges kapcsolatba kerüljenek az agyaggal. Talán pont ez a kívülálló szerep segítette őket hozzá az önfeledt kísérletezéshez – formáik legtöbbször organikusak és nyersek. Látva ezeket a furcsa, szoborszerű „képződményeket”, az az érzésünk támad, mintha egy távoli, eddig ismeretlen népcsoport tárgykultúrájával találkoztunk volna.


Pottery and poetry | Facebook | Instagram
ÅOOMI | Web | Facebook | Instagram
Bisqit | Web | Facebook | Instagram
KOKOMO ceramics | Facebook | Instagram
SIUP Studio | Web Facebook Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük