Keleti kerámia: funkcionális vagy kísérleti? | TOP 5

Keleti kerámia: funkcionális vagy kísérleti? | TOP 5

Kerámia fronton szerencsére nem kell aggódnunk: a kelet-európai régióban számos tervező és márka akad, amelyek képesek megmutatni a matéria ezer arcát. Vannak, akik az átgondolt funkcionalitásra esküsznek és akadnak olyanok is, akik intuitív módon nyúlnak az anyaghoz, és az sem riasztja vissza őket, ha a végeredmény egy kicsit furcsára sikeredik.


Pottery and Poetry – Bulgária

Hogyan fér össze a költészet és a kerámia? A Szófiában tevékenykedő művészpáros tagjai, az építészként dolgozó Maria Baleva és az ügyvédi végzettséggel rendelkező Zornica Genova éppen ezt a két művészeti ágat helyezte egymás mellé. A kerámiák kézzel, szabad alakítással készülnek, néha élénk sárga, zöld, piros foltokkal, néha visszafogott pasztell színekben. Egy biztos: náluk minden darab egyedi.

ÅOOMI – Lengyelország

Ha a lengyelek közül kell említenünk valakit kerámia fronton, akkor az egyértelműen az ÅOOMI. Patrycja Szymura, Sara Makuch és Kasia Sojk tárgyait akár még skandinávnak is nevezhetnénk. A tervezők számára az első a funkcionalitás, ehhez társul egy finom, visszafogott színpaletta (általában pasztell árnyalatokban), és voilá: kész is a tökéletes recept. „Fröcskölt” mintázatú, minimál stílusú bögréik, táljaik, tányérjaik mellett monokróm lakástextileket és papírtermékeket is találunk.

Bisqit – Csehország

A biszkvit szó hallatán nem a süteményekre kell gondolnunk: kerámia fronton ezalatt mázatlan porcelán tárgyakat kell értenünk, melyek márványosan csillognak. Ilyen és ehhez hasonló használati tárgyakat készítenek Martina Žílová és Zuzana Firla cseh tervezők. A letisztult formákat sok esetben csodás szeladon mázzal és kobaltkék árnyalatokkal egészítik ki, amitől szinte életre kelnek a tárgyak – eszpresszós csészék, tálak, tányérok és bögrék. Újdonság: nemrégiben több tervező is csatlakozott a lányokhoz, így a repertoárban már megtaláljuk többek között Krystýna Pojerová üvegcsészéit és Milan Pekař csodaszép vázáit is.


KOKOMO ceramics – Magyarország

Glaser Eszter tárgyait nehéz lenne nevükön nevezni: leginkább „izék” és „bigyók”, vagy ha jobban tetszik kerámiakiegészítők, melyeket önmagukban vagy más tárgyakkal párosítva használhatunk. A vidám, színes, furcsa formájú darabok egyszerre idézik meg a Bauhaus és a Memphis alkotócsoport szellemiségét, ugyanakkor esetlenségük folytán könnyen megbarátkozik velük az ember. Van, aki a fogmosópoharát dobja fel vele, és van, aki szárított virágot tűz bele.


SIUP Studio – Lengyelország

„Nekiugrani”, „belevágni valamibe” – ezt takarja a lengyel SIUP Studio neve. Martyna Dymek, Marcin Sieczka és Kasia Skoczylas teljesen outsiderként láttak neki a kerámiázásnak: mindhárman fotósként szereztek diplomát, de ez nem tartotta vissza őket attól, hogy tényleges kapcsolatba kerüljenek az agyaggal. Talán pont ez a kívülálló szerep segítette őket hozzá az önfeledt kísérletezéshez – formáik legtöbbször organikusak és nyersek. Látva ezeket a furcsa, szoborszerű „képződményeket”, az az érzésünk támad, mintha egy távoli, eddig ismeretlen népcsoport tárgykultúrájával találkoztunk volna.


Pottery and poetry | Facebook | Instagram
ÅOOMI | Web | Facebook | Instagram
Bisqit | Web | Facebook | Instagram
KOKOMO ceramics | Facebook | Instagram
SIUP Studio | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Az első magyar NFT galéria nyomában
art

Az első magyar NFT galéria nyomában

Az NFT körüli egyre nagyobb hype alapjaiban rengeti meg a művészeti szféra és a műkereskedelem eddig bevett struktúráit. Az egyelőre még kiforratlan platformon egymás mellett találhatók meg olyan neves művészek, mint mondjuk Damien Hirst, egy nap alatt híressé vált anonim alkotók, emellett pedig rengeteg a vizuális szemét, hatalmas összegekért cserébe.
Tájjal összeolvadó átriumház
egyéb

Tájjal összeolvadó átriumház

A csehországi Lanškroun város egyik lakónegyedében Martin Neruda egy lebontott kétszintes épület helyére egy új, átriumos földszintes házat tervezett. A megrendelő kívánsága az volt, hogy a kerttel szoros kapcsolatban éljen. Mutatjuk! A lakóház fő részét a garázs és a kerti tároló fényáteresztő polikarbonát falai választják el az utcától. Az itt
Hetedik alkalommal rendezik meg a Vintage Photo Festivalt Lengyelországban
egyéb

Hetedik alkalommal rendezik meg a Vintage Photo Festivalt Lengyelországban

A Vintage Photo Festival egy nemzetközi esemény, melyet 2015 óta rendeznek meg Bydgoszczban, Lengyelországban. Az egyedülálló fesztivál hozzáférést biztosít több, az analóg fotózást feldolgozó kiállításhoz, szerzői találkozókhoz és workshopokon ismerteti meg a régi fényképészeti technikákat. Idén szeptember 17 – október 2. között rendezik meg. Az esemény sok inspirációt merít a szóban