Kicsempézett történelem – egy hely, ahol a kávé és a múlt találkozik

Kicsempézett történelem – egy hely, ahol a kávé és a múlt találkozik

Lehet, hogy a cicomázott csempékről elsőre Lisszabonra vagy valami mediterrán régióra asszociálunk, de a Szczecinben található ékszerdoboz ízig-vérig lengyel olyannyira, hogy belépve a mai napig szembesülhetünk az ott zajló régmúlttal.

Csipetnyi szecesszió kávéval és a világhírű Csokoládé c. film hangulatával fűszerezve meg is kapjuk a Pocztowa utca 19. szám alatti romantikus kávézó összetevőit, amely mind a 22 négyzetméterében tartogat meglepetéseket. A hely megálmodója Monika Szymanik, akit a szerelem vezetett a nyugat-pomerániai fővárosba. Monika története kávézójához hasonlóan elég izgalmas, hiszen nem is gondolnánk, hogy egy modern felhőkarcolóban felnövő lányból később egy „múlt rajongó” üzletvezető lesz. A város történelmi pontjait járva az évek alatt megtanulta látni az apró részletek szépségét és észrevenni azt, amit mások csak nagyon nehezen látnak meg – részben ennek is köszönhető a Kamienica w Lesie (szabad fordításban Bérház az erdőben) könyves kávéház jelene.

Időközben a tinédzserkori szerelem beérett és mellé egy új kapott lángra: az idejét nem sajnálva Monika egy mélyreható archív kutatásba kezdett, ahol albumba szedte a város vizuális történelmi lenyomatait. „Kamienica w Lesie egy szczecini lakos Instagram-vándorlásai projekt sikere után kibérelték a már emlegetett, ikonikus Pocztowa utcai üzlethelyiséget, amely otthont ad az egyedülálló könyves kávézónak. A kávékülönlegességek mellett az ide látogatók megismerhetik Szczecin ismeretlen arcait és a róluk szóló történeteket, kicsit olyan érzésük is támadhat, mintha egy időkapuban ücsörögnének.

A kivételes enteriőr már önmagában is idézi a régi miliőt – egy leleményes megfigyelésnek köszönhetően már az első helyszíni szemle során kiderült, hogy több titkot rejt a tér, mint ami első pillantásra látszik. Az négyzet alakú formák szinte sikítottak az egyenetlen falon, így a vastag vakolatréteg alól előkerültek a kézzel festett szecessziós csempék. Az ezt követő hetekben két konzervátor (műtárgy felügyelő) felügyelete alatt dolgoztak Monikáék: darabonként lehántották a porceláncsempékről a megkérgesedett festéket. A Pocztowa utcai bérház be van jegyezve Szczecin műemléki nyilvántartásába, ami azt jelenti, hogy csak az épület külső része van védelem alatt, a belseje sajnos nem. A csempéken túl az antik ajtó és a padlózat is eredeti, melyeket valószínűleg számtalan helyi koptatott az évek alatt. A technikai korszerűsítést követően végeredményül egy bohém, de mégis minden részletében nemes helyiségben gyönyörködhetünk.

A bérház történetének megismerése van annyira bájos, mint maga a kialakítás: a könyvesbolt-kávézó megnyitásakor nemcsak a kíváncsi könyvmolyok tértek be ide, hanem organikusan megtalálták a régi érintettek is. Az első ilyen egy Michał Lewandowski nevezetű úr volt, akinek a családja 1948 és 1975 között egy hentesboltot vezetett a Pocztowa utca 19. szám alatt. Amikor meghallotta, hogy újra életre kelt a hely, hozott egy képet, amelyen a szülei állnak a pult mögött – a múlt és a jelen kapcsolódása varázsolja ennyire misztikussá a környezetet. Michał története egy másikhoz vezetett, Monika pedig belemerült a régi dokumentumok kutatásába. Mára már tudja, hogyan változott a helyiségek belseje, ki tervezte és hogyan zajlott az élet a kávéház falai között.

Monika Szymanik korábban említett projektje könyv formában is megtekinthető, melynek célja ihletet adni és bebizonyítani, hogy nem kell kontinenseket átutazni ahhoz, hogy úgy érezzük magunkat mint Kolombusz – akár az utca végén is várhat minket egy lebilincselő kaland.

A könyv megvásárlásával a kávézó-könyvtár további felújítását támogathatod.

Fotók: Monika Szymanik

Pocztowa 19 – Kamienica w Lesie | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Vogue Polska

továbbiak
Üzbegisztán az ország gazdag örökségét mutatja be a Velencei Építészeti Biennálén
design

Üzbegisztán az ország gazdag örökségét mutatja be a Velencei Építészeti Biennálén

A pavilon az ország építészeti örökségének különböző rétegeit kutatja. Az üzbég Művészeti és Kulturális Fejlesztési Alapítvány a francia-marokkói Studio KO irodát bízta meg, hogy a pavilon kurátora legyen, akik korábban egy 1912-ben épült taskenti dízelállomás átalakításában vettek részt, amelyből az ország első kortárs művészeti központja lett. A pavilonban az üzbég
Kortárs és klasszikus együttélése egy művészetrajongó varsói otthonában
design

Kortárs és klasszikus együttélése egy művészetrajongó varsói otthonában

Magdalenę Romanowską belsőépítész egy 19. század végén épült bérházban lévő lakást alakított át grafikusként dolgozó megbízója otthonává, melyet designklasszikusokkal rendezett be, és utazásokon összegyűjtött tárgyakkal és különleges művészeti alkotásokkal tett igazán egyedivé. Már a lakásra vetett első pillantás egyértelművé teszi, hogy a Varsó Śródmieście negyedében található otthon grafikusként dolgozó tulajdonosa
Tönkreteszi Közép-Európát az olcsó ukrán gabona
business

Tönkreteszi Közép-Európát az olcsó ukrán gabona

A nagy mennyiségben beszállított ukrán gabona, és az import gazdasági következményei nemcsak Közép-Európa gazdái között okoztak zavart az elmúlt hónapokban, hanem a lengyel politikai életben is – az ország mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere, Henryk Kowalczyk az egyre erősödő tiltakozások, valamint a helyzet kilátástalansága következtében április 5-én lemondott pozíciójáról. Jelenleg úgy tűnik,