Kilátók alkotta őrjárat a cseh hegyekben

Kilátók alkotta őrjárat a cseh hegyekben

A cseh Rokytnice település fölött magasodik a Stráž-hegy gerince, ahonnan egykor tűzjeleket küldtek, ha ellenség közeledett. Bár mára ez a veszély, és vele együtt a jelzés is megszűnt, a Rokytnice nad Jizerou szimbolikusan egy új városőrséggel gazdagodott. A Mjölk architekti csapatának köszönhetően négy kilátó óvja a települést azon négy falu jelképeként, amelyek egykoron Rokytnice várossá egyesültek. Íme, az Őrjárat, azaz a Róka, a Medve, a Bárány és a Bányász.


Az Őrjárat projekt a helyi önkormányzat kezdeményezésére kezdődött meg még 2014-ben. Az eredeti tervek szerint egy klasszikus kilátótorony létrehozása volt a cél a Stráž-hegy csúcsán, azonban a hegy morfológiája miatt ez nem volt adott. A megfelelő panoráma érdekében a Mjölk architekti építészei a hegy csúcsát szegélyező sziklák tetejét választották erre alkalmas helyszínnek. Az ide elhelyezett négy, fával burkolt könnyűacél-szerkezet formavilágát a város címerében szereplő szimbólumok ihlették.

Fotók: BoysPlayNice

Mjölj architekti | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Innováció és szakértelem a borászatban | TOP5
lifestyle

Innováció és szakértelem a borászatban | TOP5

A közkedvelt francia és olasz borvidékek mellett a kelet-európai borok is egyre nagyobb teret és tekintélyt nyernek a világpiacon. Térségünk borászainak tiszteletre méltó munkásságával és boraiknak egyedi ízvilágukkal megérdemlik, hogy főszereplővé váljanak egy kellemes baráti társalgás kísérőjeként. Kóstoljuk meg Kelet-Európa legjobb borait! Kristinus | Magyarország A német gasztronómia és a müncheni
Budapest ünnepel
lifestyle

Budapest ünnepel

Budapest a 149. születésnapját ünnepli, és újra megrendezik a Nyitva! fesztivált Erzsébetvárosban. Minifesztivállal készül Budapest születésnapjára öt fővárosi mozi, ahol stand-up est, improvizációs színház, filmpremier és koncertek is várják az érdeklődőket november 18-án, pénteken. A programsorozat egyben a Budapest 150 emlékév kezdetét is jelenti. November 19-én, szombaton pedig újra Nyitva!
Mert a boldogság mindenkinek jár – The Dog Bakery Budapest
lifestyle

Mert a boldogság mindenkinek jár – The Dog Bakery Budapest

Akinek van kutyája, pontosan tudja, hogy gazdinak lenni mennyi örömöt és mennyi feladatot és egyben kihívást jelenthet a mindennapokban. Gondoljunk csak az olyan egyszerű dolgokra, mint a munka vagy közlekedés. Bár az sem tűnik nagy kívánságnak, hogy például beüljünk egy kávéra vagy egy sütire valahová, ha az eb velünk van,