Kilátók alkotta őrjárat a cseh hegyekben

Kilátók alkotta őrjárat a cseh hegyekben

A cseh Rokytnice település fölött magasodik a Stráž-hegy gerince, ahonnan egykor tűzjeleket küldtek, ha ellenség közeledett. Bár mára ez a veszély, és vele együtt a jelzés is megszűnt, a Rokytnice nad Jizerou szimbolikusan egy új városőrséggel gazdagodott. A Mjölk architekti csapatának köszönhetően négy kilátó óvja a települést azon négy falu jelképeként, amelyek egykoron Rokytnice várossá egyesültek. Íme, az Őrjárat, azaz a Róka, a Medve, a Bárány és a Bányász.


Az Őrjárat projekt a helyi önkormányzat kezdeményezésére kezdődött meg még 2014-ben. Az eredeti tervek szerint egy klasszikus kilátótorony létrehozása volt a cél a Stráž-hegy csúcsán, azonban a hegy morfológiája miatt ez nem volt adott. A megfelelő panoráma érdekében a Mjölk architekti építészei a hegy csúcsát szegélyező sziklák tetejét választották erre alkalmas helyszínnek. Az ide elhelyezett négy, fával burkolt könnyű acélszerkezet formavilágát a város címerében szereplő szimbólumok ihlették.

Fotók: BoysPlayNice

Mjölj architekti | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Tojáshéjon táncoló alkotások | Maria Bartuszová a Tate Modernben
design

Tojáshéjon táncoló alkotások | Maria Bartuszová a Tate Modernben

Az egyik legismertebb szlovák képzőművész életművét a legendás londoni kortárs múzeumban állítják ki. A londoni Tate Modern a világ egyik legfontosabb kortárs központja, így igen nagy szó, ha valakinek önálló kiállítása nyílik az intézményben. Bár Maria Bartuszová (1936–1996) már nem érhette meg műveinek bemutatását, a retrospektív tárlat az egész
Álomautóval éledt fel a cseh márka
design

Álomautóval éledt fel a cseh márka

A teherautóiról és motorjairól ismert Praga szintet lépett, és már a legnagyobb sportkocsigyártókkal versenyezne. A cseh járműmárka, a Praga története a 19. században indult, és a kontinens első autógyárai közé tartozott. A szocialista időkben nem meglepő módon a haszonjárművek felé terelődött az útja, mára pedig szinte teljesen feledésbe merült a
A Magyar Zene Háza lett az év épülete
design

A Magyar Zene Háza lett az év épülete

Ezúttal a világ egyik legrangosabb építészeti díját, az Architectural MasterPrize-t hozta el Sou Fujimoto budapesti épülete. Az amerikai alapítású Architectural MasterPrize Architectural Design of the Year kategóriájában a szakmai zsűri az év elején megnyílt Magyar Zene Házát szavazta meg a legjobbnak, tehát az építészeti fődíjat hozta el a budapesti középület.