Gasztro helyzetjelentés a pulton innen és túl: nyilatkoztak a vendéglátósok

Gasztro helyzetjelentés a pulton innen és túl: nyilatkoztak a vendéglátósok

Véleménykörképet készített a Piqniq Budapest a hazai gasztronómia szereplőit leginkább foglalkoztató kihívásokról és problémákról. A kezdeményezés hiánypótló: nemcsak a vendéglátó szektor nehézségeire világít rá, hanem megoldási lehetőségeket is felvázol, továbbá a tudásmegosztást, valamint a szakmai párbeszéd elindítását jelöli ki legfontosabb célként. Az adatokból kiderült, hogy a munkavállalói hivatástudat kialakítása, a gyorsabb alkalmazkodási képesség a koronavírus által okozott változásokhoz és a vezetők pénzügyi tudásának fejlesztése tartozik a szektor legsürgetőbb feladatai közé.

A Piqniq Budapest megbízásából 2022 tavaszán készített körkép több mint száz 18-65 év közötti, a vendéglátóiparban alkalmazottként vagy tulajdonosként dolgozó szakember megkérdezésével valósult meg. A Piqniq Budapest csapata stratégiai, illetve szakmai partnerségben a Mastercarddal, a Dreher Sörgyárakkal és a Bridge Budapesttel azt elemezte, hogy milyen tényezők okozzák az iparág nehéz helyzetét és melyek lehetnek a megoldási irányok. Az interjúk során fény derült arra, melyik az a három fő terület, ahol a vendéglátósok nehézségekkel szembesülnek a mindennapokban: a legégetőbb problémák a megbízható és képzett munkatársakkal, a koronavírussal és a pénzügyi szaktudás hiányával kapcsolatban jelentkeztek.


A felmérés résztvevői úgy érzik, hogy a motivált, megbízható és szakképzett emberek hiánya jelenti a legnagyobb kihívást a mindennapokban. Ez a jelenség már korábban is létezett az iparágban, a koronavírus járvány csak felerősítette azt.

A probléma gyökerét a hozzáállásban látják: a vendéglátásra nem olyan szakmaként tekintenek a fiatalok, amire hosszú távú életpályát építhetnek. Pedig a pozitív változás egyik fontos kritériuma az, hogy motiváltak legyenek a szektor munkavállalói. A jó munkaerő pedig kulcsfontosságú az ágazat talpon maradásához és fejlődéséhez.

A szektoriális fejlődés érdekében a nehézségekre fejlődési pontokként kell tekinteni, felelősséggel beleállni és közös ügyként tekintve tevékenyen előrelépni. A gasztronómia egy olyan terület, amire a legnagyobb kihívások alatt is szükség van. Az igény állandó az emberiség oldaláról, így ez a terület a nehéz helyzet ellenére is a biztos túlélők közé fog a jövőben is tartozni, de ebben valamennyiünknek szerepet kell vállalni.

Forrás: Sajtóközlemény

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Művészpáros | Lenka & Richard Bakeš
art

Művészpáros | Lenka & Richard Bakeš

Lenka és Richard Bakes a prágai kulturális színtér színes és sokoldalú szereplői: kreatív stúdiót és galériát vezetnek, Richard grafikusként, Lenka művészként is aktív, idén pedig ők szervezik az első alkalommal megvalósuló Prague Art Week programsorozatot. Az általuk vezetett Berlinskej Model galériában főként társadalmi és ökológiai témákat feldolgozó kiállítások váltják gyors
Fűre lépni szabad! – Ilyen lett az új belvárosi Bástya park
east

Fűre lépni szabad! – Ilyen lett az új belvárosi Bástya park

Egy köztér kialakításában fontos, hogy a végeredmény ne csak reprezentatív legyen, ahol megpihenünk, miközben szemléljük a minket körülvevő környezetet, hanem az is, hogy aktivizálja és bevonja a városlakókat. A budapesti belvárosban található új Bástya park minden bizonnyal tartogat látványos térelemeket, ugyanis itt tárul fel a XV. századi városfal leghosszabb szakasza,
Az élet élvezete lehengerlő plakátokon | Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek
art

Az élet élvezete lehengerlő plakátokon | Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek

Ritkán látni Magyarországon plakátkiállítást, és még ritkábban látni olyan nagyszabású plakátkiállítást, mint amilyen a Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című tárlata. Majd’ tíz éve találkozhatott a nagyközönség ehhez hasonló nagyvolumenű kiállítással. Akkor a korszak funkcionalista, konstruktivista vonulatai kerültek előtérbe, míg most ugyanennek a korszaknak