Komolyan vett játék │ Unicone

Komolyan vett játék │ Unicone

Az ételekkel néha igenis érdemes játszani, ha ugyanis kellő bátorsággal és jókedvvel nyúlunk hozzájuk, végtelen kísérletezésnek adnak terepet. Amikor mindez ráadásul szakmai profizmussal és elhivatottsággal is párosul, a siker szinte garantált: az Unicone újraír mindent, amit eddig a téli fagyiról gondoltunk.

A fagyiról könnyű a gyermekkor szabadságára asszociálni. Legyünk őszinték – nem volt olyan forró nyári nap, amit ne tett volna jobbá egy, kettő vagy három hatalmas gombócnyi hűsítő édesség. Főleg, ha igazán különleges alkalmakkor került bele roletti, vagy kérhettük a drágább, édes tölcsérben is. Egyébként lehet, hogy jeges volt, műízű és neonszínű, ráadásul gyorsan kellett enni, különben eláztatva a túl vékony tölcsér csücskét a cipőnkre folyt, de cukrászdalátogatás ígéretével mindig szívesebben indultunk délutáni sétára.

Na de mit ettünk akkor, amikor a nyári vakáció tovatűnt? Leleményes nemzet vagyunk, így a hideg napokra is volt alternatívánk: a téli fagyi. Én mindig kifejezetten dekadensnek tartottam, hogy van egy édességünk, ami fittyet hány az évszakra, ráadásul tulajdonképpen olyan nápolyi, ami fagyi akart lenni. Más kérdés, hogy a hetvenes évekre már mindenhová begyűrűzött a háború utáni cukrászipar hanyatlása, így a máig itt ragadt retróváltozat finoman fogalmazva sem volt jó minőségű: a celofáncsomagolás margarinos-kakaós krémtölteléket és túl puha ostyát rejtett, amit se elnyalni, se harapni nem lehetett rendesen.

Bár rengeteg klasszikus magyar desszertet és édességet gondoltak már újra az elmúlt években, a téli fagyi sokáig háttérbe szorult (csak az Erdős és fiai cukrászda készített saját verziót – a szerk.). A járványhelyzet okozta leállás kellett hozzá, hogy legyen tér és idő egy ilyen projektre. Buza Kriszta, a Kitchy Design alapítója és tulajdonosa régóta dolgozik a hazai gasztronómia sűrűjében és sosem félt elébe menni az újdonságoknak. Mizsei János, a MÁK séfje is jól ismert a szakmában, hiszen formabontó, mégis a hagyományokat maximálisan tisztelő ételeivel a fine dining élményét tette szélesebb rétegek számára elérhetővé, manírok nélkül. Ők ketten korábban is dolgoztak már együtt (Pásztor Annával kiegészülve), ám a tavalyi évben váratlanul sok idő szakadt rájuk, így esett, hogy különböző újragondolt sütik, mint a négercsók vagy a habcsók mellett egy saját popup-vásáron az újragondolt téli fagyival is bemutatkoztak. A siker zajos volt, a vásárlók már az első reggelen elkapkodták a közel háromszáz darabot.

Az Unicone minden, amire a benned élő gyermek a legvadabb álmaiban vágyhat: színes, friss, merész, játékos, ugyanakkor részletekig átgondolt és kiemelkedő minőségű. A páros nem a gasztronómiában az elmúlt másfél évtizedben divattá vált skandináv minimalizmus mellett döntött, hanem előcsalogatta magából azokat a színes, kreatív energiákat, amelyeket más projektjeiben csak kompromisszumok árán mutathattak meg. Emiatt a téli fagyi terminustól tudatosan igyekszenek eltávolodni az Unicone-t, mint süteményfajtát megnevezve. A novemberi béta-verzió után hamar további ízekkel gazdagodott kínálatuk, miközben arra is figyeltek, hogy a fagyik a lehető legtöbb igényt kielégítsék. A tölcsér vegán és már gluténmentes, a krémek kókusztejszínnel készülnek, prémium francia és magyar alapanyagokból, de hazai ízkombinációk ihletésére. A kínálatban most hatféle vegán íz található meg izgalmas párosításokban: kóstolhatunk csicsókás étcsokikrémet sós karamellás tejcsoki ganache-sal, napraforgómaggal és virágporral, vagy zöld diós étcsokit calamansi zselével és homoktövises narancshéjjal, de lime-matcha, édesgyökér-áfonya és tonkabab-kávé is felbukkan. A paletta egyébként évszakonként teljesen meg fog újulni, és a tervek között az is szerepel, hogy a felhasznált zöldségeket, gyümölcsöket maguk termesszék.

Mivel a téli fagyik más eljárással készülnek, mint jeges rokonaik, és szükség esetén sokkolják is őket (gyorsfagyasztási módszer, a lehető legrövidebb idő alatt csökkentik le az étel maghőmérsékletét -10-20°C-ra egy sokkoló szekrényben, így annak állaga, színe és íze is megmarad minőségromlás nélkül – a szerk.), ezért lehetővé vált, hogy az ország, sőt, a világ megannyi pontjára eljussanak. Jelenleg Budapesten három helyen kóstolhatók (a 4minutes caféban, a Cloe Caféban és a Scrutonban), de a Balaton környékén élők, vagy például a szegediek, békéscsabaiak, pécsiek, csíkszeredaiak is lecsaphatnak egy-egy Unicone-ra. Az édesség megalkotói hisznek abban, hogy az Unicone megtalálja a rajongóit: amellett, hogy már egyedi felkérésre is terveznek ízeket, viszonteladói érdeklődés is sok helyről érkezik hozzájuk, így, ha a szállítást sikerül megoldani, az új téli fagyik nemsokára Európa több pontján, sőt, akár a Közel-Keleten is adhatnak egy falatot a megvalósult fagyiálomból.

Fotók: Kaunitz Tamás

Unicone | Web | Instagram

továbbiak
Érezd a csontjaidban a zenét! | Sentien Audio
design

Érezd a csontjaidban a zenét! | Sentien Audio

Felejtsd el, hogy fülhallgatót viselsz – a Sentien Audio vezeték nélküli, érintéssel és kézmozdulatokkal is vezérelhető, open-ear fülhallgatója egész napos kényelmet és kiváló hangzást ígér. Az okos headset a csontvezetés révén a belső fülbe vezeti a hangot, ezzel szabadon hagyva a fület, így a külvilág hangjai és a zene egyaránt eljutnak
Bohém kerámiák | TOP 5
design

Bohém kerámiák | TOP 5

A kerámiakészítés hagyománya több ezer évre tekint vissza, voltaképpen az ember és a föld kapcsolatát mutatja be művészi formában. Funkcionalitás keveredik érzelmekkel minden egyes kerámiából készített használati vagy dísztárgyban, melyek nemcsak szépek vagy hasznosaknak lehetnek, hanem mulatságosak is. Válogatásunkban egybegyűjtöttük Kelet-Európa legvidámabb és legizgalmasabb kerámiáit. Malwina Konopacka | Lengyelország Malwina Konopacka
Hordozható szélturbina | KiteX
tech

Hordozható szélturbina | KiteX

A koppenhágai székhelyű KiteX professzionális szélturbinával rukkolt elő, amelyet elsősorban hétköznapi használatra terveztek: kempingezőknek, lakóautósoknak és bárkinek, aki szeretne egy kis tartalék áramot a váratlan helyzetekre. A papírsárkányok ihlette szerkezet tizenöt perc alatt, egyedül is összeállítható. Újrahasznosított műanyagból és ellenálló üvegszálas rudakból készült, szállításhoz pedig praktikus táskába csomagolható. Szerkezete egyszerre