Könnyed és finom gyaloghíd a Moldva folyó felett

Könnyed és finom gyaloghíd a Moldva folyó felett

Új, könnyed és lágy gyaloghíd épült Csehországban, amely két kis település, Lužec nad Vltavou és Bukol között biztosít átjárást a Moldva folyó felett.

Lužec nad Vltavou a Mělníki járásban található a Moldva festői, ártéri partján. 1907-ben, amikor megépült a Hořín és Vraňany falvak közötti csatorna, ez a település vált az egyetlen olyan cseh faluvá, amely teljes területével egy szigeten terül el. A Petr Tej és Marek Blank építészek, valamint Jan Mourek hídmérnök által megálmodott gyaloghíd ezt a különleges falut köti össze Bukol településsel. A híd az EuroVelo 7 észak-déli hosszú távú kerékpárútvonal része is, amely Svédországból Szicíliába vezet.

A híd könnyedségét és finomságát a technológiailag rendkívül fejlett UHPFRC-anyag (ultranagy teljesítményű üvegszálas vasbeton) teszi lehetővé. Az eredmény olyan függőhíd-szerkezet lett, amit egy ferde oszlopos pilon és tizenhét pár rögzített acélkötél tart. A híd fedélzete előregyártott UHPFRC-elemekből áll és 777 méter hosszan emelkedik a folyó felé. A közepesen szürke színárnyalatok teszik egységessé a szerkezet minden elemének megjelenését. A gyaloghíd Bukol felőli oldalát egy újonnan beültetett tölgyfasor köti össze a környező tájjal: a tölgyfák a tartóoszlopok magasságáig nőnek majd.

Fotók: Boysplaynice

Forrás: LinkaNews

továbbiak
Éteri hangulatú kollekció köszönti a tavaszt | Manuela
design

Éteri hangulatú kollekció köszönti a tavaszt | Manuela

A tavaly ősszel elindított GOOSE, a divatipar megszokott szezonalitásával szakító, egész éven átívelő Manuela kollekció most új fejezethez érkezett. A márka kollázsmintás printjei tavaszias színpalettával, Bodnár Zsófi varázslatos fotóin megörökítve tértek vissza. Az összhatás pedig skandináv minimalizmus, melegséggel és egy csipetnyi eklektikával fűszerezve. Maráczy Manuéla munkásságát évek óta kísérjük figyelemmel.
Palackba zárt egészség | Vigo Kombucha
poland

Palackba zárt egészség | Vigo Kombucha

Hogyan lehet egy több ezer éves üdítőrecept még mindig aktuális és népszerű? A lengyel Vigo Kombucha egyike azoknak a márkáknak, amelyek a hagyományokat tiszteletben tartva, de a modern igényeknek megfelelően teszik lehetővé az egészséges életvitel fenntartását. A kombucha története több ezer évre nyúlik vissza. Az eredeti recept feltehetően az ősi
Bélyegekre kerültek a legjobb brit sci-fik
design

Bélyegekre kerültek a legjobb brit sci-fik

Az időgép, Frankenstein és Szép új világ – a Royal Mail hat bélyegből álló kollekcióval tiszteleg a brit sci-fi írók előtt. A sci-fi klasszikusait felidéző kollekció 2021-es megjelenése két évfordulóhoz is köthető: H. G Wells sci-fi író halálának 75. évfordulójáról, valamint John Wyndham A triffidek napja című műve megszületésének 70. évfordulójáról