fbpx
Nyomj Entert

Történelem ihlette címke | Zbojnícka

Íme, egy szlovák gyümölcspárlat, amelynek vizuális elemei nemcsak sajátos karaktert adnak az italnak, de a szlovák kultúrát és tradíciót is bemutatják! A sajátos hangulatú címketervet a cseh AMOTH designstúdió készítette.

A hasonló termékek vizuális megjelenésében általában a párlat fő összetevője kerül a középpontba valamilyen karakteres tipográfiával társítva, de az AMOTH stúdió úgy döntött, hogy kicsit másképp közelíti meg ezt a témát, és a márka neve, a Zbojnícka köré épít fel egy vizuális történetet.

A Zbojnícka ugyanis a zbojník (jelentése útonálló) kifejezésből ered: ezt a nevet viselték azok a rablók, akik részt vettek a jobbágyság a gazdag földbirtokosok zsarnoksága elleni népfelkeléseiben – a középkor szlovák Robin Hoodjai voltak. A hagyomány úgy tartja, hogy a zbojníkok a Kis-Fátra hegyvonulatában tevékenykedtek és számos kincset rejtettek el a Velky-Rozsutec hegyen: sokan nekiláttak ezeket a kincseket felkutatni, de soha senki nem találta meg őket. A zbojníkok számára nemcsak az arany, de egy jó ital is értékes volt – ez a gondolat adta a címke ötlettervének kiindulópontját.

Hogy milyen szimbólumok kerültek a címkére? A múltidéző hangulatot egy metszetszerű illusztráció segítségével érték el: ezen szlovák díszítőelemek, a címke közepén egy keresztezett balta és a Kis-Fátra régiójára jellemző szimbólumokkal díszített pajzs található. Az elemek együttese a zbojníkok természetét jelképezi: háborús magatartásukat, harci készségüket és kincseik védelmét. A design a címke felső részén elhelyezkedő Velky-Rozsutec hegy metszetével válik teljessé. A címke anyagául lágy textúrájú, matt krémpapírt választottak, hogy kiemeljék a termék természetes és házi készítésű jellegét, a márka neve pedig arany dombornyomással válik hangsúlyossá.

Fotók: Sabino Studio

AMOTH | Behance

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük