Történelem ihlette címke | Zbojnícka

Történelem ihlette címke | Zbojnícka

Íme, egy szlovák gyümölcspárlat, amelynek vizuális elemei nemcsak sajátos karaktert adnak az italnak, de a szlovák kultúrát és tradíciót is bemutatják! A sajátos hangulatú címketervet a cseh AMOTH designstúdió készítette.

A hasonló termékek vizuális megjelenésében általában a párlat fő összetevője kerül a középpontba valamilyen karakteres tipográfiával társítva, de az AMOTH stúdió úgy döntött, hogy kicsit másképp közelíti meg ezt a témát, és a márka neve, a Zbojnícka köré épít fel egy vizuális történetet.

A Zbojnícka ugyanis a zbojník (jelentése útonálló) kifejezésből ered: ezt a nevet viselték azok a rablók, akik részt vettek a jobbágyság a gazdag földbirtokosok zsarnoksága elleni népfelkeléseiben – a középkor szlovák Robin Hoodjai voltak. A hagyomány úgy tartja, hogy a zbojníkok a Kis-Fátra hegyvonulatában tevékenykedtek és számos kincset rejtettek el a Velky-Rozsutec hegyen: sokan nekiláttak ezeket a kincseket felkutatni, de soha senki nem találta meg őket. A zbojníkok számára nemcsak az arany, de egy jó ital is értékes volt – ez a gondolat adta a címke ötlettervének kiindulópontját.

Hogy milyen szimbólumok kerültek a címkére? A múltidéző hangulatot egy metszetszerű illusztráció segítségével érték el: ezen szlovák díszítőelemek, a címke közepén egy keresztezett balta és a Kis-Fátra régiójára jellemző szimbólumokkal díszített pajzs található. Az elemek együttese a zbojníkok természetét jelképezi: háborús magatartásukat, harci készségüket és kincseik védelmét. A design a címke felső részén elhelyezkedő Velky-Rozsutec hegy metszetével válik teljessé. A címke anyagául lágy textúrájú, matt krémpapírt választottak, hogy kiemeljék a termék természetes és házi készítésű jellegét, a márka neve pedig arany dombornyomással válik hangsúlyossá.

Fotók: Sabino Studio

AMOTH | Behance

továbbiak
Különleges kollekciókkal ünnepli századik születésnapját az Alessi
design

Különleges kollekciókkal ünnepli századik születésnapját az Alessi

Az Alessi idén tizenkét új kollekciót mutat be, melyek olasz designerlegendák termékeiből, például Alessandro Mendini, Ettore Sottsass és Philippe Starck munkáiból inspirálódtak. A főként rozsdamentes acélból készült Alessi háztartási termékek játékos formavilágukról és színes részleteikről váltak híressé – elég csak Philippe Starck Juicy Salif citromfacsarójára vagy Alessandro Mendini antropomorf dugóhúzójára gondolnunk.
Így tenné környezetkímélőbbé a mélytengeri bányászatot a BIG
tech

Így tenné környezetkímélőbbé a mélytengeri bányászatot a BIG

A Bjarke Ingels Group (BIG) stúdió a The Metals Company számára tervezett gyárat, illetve bányászathoz szükséges eszközöket és hajókat. A szárazföldi területek lelőhelyeinek kiaknázását követően a mélytengeri bányászat lehetőségeit (és kárait) mérlegelik a cégek. A tenger mélyéről kitermelhető fémek (például nikkel, kobalt, réz vagy mangán) nagy mennyiségben szükségesek az elektromos
Művészpáros | Hézag Studio
fotográfia

Művészpáros | Hézag Studio

Bodnár Zsófi és Szőke Zoli még gimnáziumban szerettek egymásba. Bár már tíz éve együtt vannak, szakmailag eddig külön utakon jártak, hogy aztán a pandémia bezártságában rádöbbenjenek, legjobban együtt tudják megvalósítani azokat a régóta dédelgetett álmaikat, amelyeket eddig különböző fiókokba zártak. Fotó és grafika egy pakkban, nagyon magas minőségben – íme, a