Történelem ihlette címke | Zbojnícka

Történelem ihlette címke | Zbojnícka

Íme, egy szlovák gyümölcspárlat, amelynek vizuális elemei nemcsak sajátos karaktert adnak az italnak, de a szlovák kultúrát és tradíciót is bemutatják! A sajátos hangulatú címketervet a cseh AMOTH designstúdió készítette.

A hasonló termékek vizuális megjelenésében általában a párlat fő összetevője kerül a középpontba valamilyen karakteres tipográfiával társítva, de az AMOTH stúdió úgy döntött, hogy kicsit másképp közelíti meg ezt a témát, és a márka neve, a Zbojnícka köré épít fel egy vizuális történetet.

A Zbojnícka ugyanis a zbojník (jelentése útonálló) kifejezésből ered: ezt a nevet viselték azok a rablók, akik részt vettek a jobbágyság a gazdag földbirtokosok zsarnoksága elleni népfelkeléseiben – a középkor szlovák Robin Hoodjai voltak. A hagyomány úgy tartja, hogy a zbojníkok a Kis-Fátra hegyvonulatában tevékenykedtek és számos kincset rejtettek el a Velky-Rozsutec hegyen: sokan nekiláttak ezeket a kincseket felkutatni, de soha senki nem találta meg őket. A zbojníkok számára nemcsak az arany, de egy jó ital is értékes volt – ez a gondolat adta a címke ötlettervének kiindulópontját.

Hogy milyen szimbólumok kerültek a címkére? A múltidéző hangulatot egy metszetszerű illusztráció segítségével érték el: ezen szlovák díszítőelemek, a címke közepén egy keresztezett balta és a Kis-Fátra régiójára jellemző szimbólumokkal díszített pajzs található. Az elemek együttese a zbojníkok természetét jelképezi: háborús magatartásukat, harci készségüket és kincseik védelmét. A design a címke felső részén elhelyezkedő Velky-Rozsutec hegy metszetével válik teljessé. A címke anyagául lágy textúrájú, matt krémpapírt választottak, hogy kiemeljék a termék természetes és házi készítésű jellegét, a márka neve pedig arany dombornyomással válik hangsúlyossá.

Fotók: Sabino Studio

AMOTH | Behance

továbbiak
Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat
branding

Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat

Átadták a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat, a nyertesek és legjobb pályázók műveit a Néprajzi Múzeumban állítják ki október 7. és 30. között. A Budapest Design Week nyitóeseményén immár hagyomány, hogy kiosztják a magyar designszakma két fontos elismerését, a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat.
Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones
business

Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones

A The Knotty Ones története olyan, mint egy modern népmese: három egykori kollégiumi szobatárs, Akvilė, Danutė és Sandra elhatározták, hogy szeretnének valamit tenni annak érdekében, hogy szeretett hagyományaikat népszerűsítsék. A márka viszont amellett, hogy a litván kulturális örökséget önti modern formába, nagyon fontos társadalmi üzenetet is hordoz. Annak érdekében, hogy
Ruházati kollekcióval bővül az YKRA
branding

Ruházati kollekcióval bővül az YKRA

Új kollekcióval üdvözli az őszi szezont az YKRA – ezúttal viszont már nemcsak a hátizsákok között válogathatunk, hanem ruhatárunkba is csempészhetünk új darabokat a magyar márkától. Lakatos Balázs, a márka alapítója elmondása szerint a tavaly tíz éves brand régóta dédelgetett álma egy ruhakollekció megvalósítása. A frissen debütált YKRA APPAREL kollekcióról Balázzsal