Lebegő szauna: a víz, a tűz és a levegő ötvözete

Lebegő szauna: a víz, a tűz és a levegő ötvözete

Különleges együttműködés, designer és tengerész találkozása alkotta meg Csehország első lebegő szaunáját. Tökéletes választás ez a szabad vízfelületekre telepíthető úszó szauna mindenkinek, aki akár egészségmegőrző hatása miatt választja a kikapcsolódás ezen módját. Elegancia, mobilitás és a szabadság felszabadító öröme egyesül a vízfelszínen lebegve.

Šimon Pelikán a Plavby Olomouc és Olodvorek projektek vezetője és ötletgazdája – aki egyébként vízi síelésben világbajnok –, valamint Martin Hudak, az ostravai Ateliér3M design- és építészeti cég egyik alapítója 2015 óta dolgoznak együtt. A koncepció, miszerint a szaunázás szerelmeseinek újszerű élményt nyújtsanak, két évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennük.

„Ez a gondolat eredetileg az általunk fejlesztett fürdőközpont egyik elemeként merült fel, de végül nem használtuk ki, és sokáig csak a fiókban lapult” – jegyezte meg Martin.

Mindkét tervező a kiváló minőségre, a fenntarthatóságra, a szépségre, valamint a tartósságra helyezte a hangsúlyt terveik megalkotásakor. A szauna előnye, hogy könnyen szállítható és szétszedhető, így a tulajdonos bármely általa kiválasztott szabad vízen kikapcsolódhat. A teljesen fából készült designnak köszönhetően nincs szükség szigetelőgyapotra vagy hőszigetelő fóliára, akárcsak a hordós szauna vagy az eredeti finn rönkszaunák esetében.

Az úszó szaunák a finn változatok elvén születtek meg. A maximális fűtési kapacitásuk 85°C. Könnyűszerkezetes kialakításuk lehetővé teszi, hogy a felszínen mozogjanak, közvetlen kapcsolatban vannak a vízzel, így bármikor felfrissíthetjük magunkat a vízbe mártózva. A célzottan történő felmelegedési és lehűlési fázisok váltakozása által az úszó szaunák használata sokkal intenzívebb hatással vannak a szervezetre, mint az átlagos társaik.

A projekt alkotói szerint az úszó szaunák egy újabb lehetőséget kínálnak a szaunázási élmény javítására és megkedveltetésére. Az időjárástól és évszaktól függetlenül a természetben tölthető idő lehetősége a koncepciójuk egyik legértékesebb része. „A szabadság érzése az, amit a legjobban szeretünk mindebben. Minden alkalommal más perspektívát élvezni, és érezni a folyó áramlását” – mondja Martin, a koncepció társalkotója.

„Tényleg csak örömet akarunk szerezni és megtanítani az embereket a kikapcsolódás egy teljesen új módjára” – vallja a tervezőpáros.

A szauna háromféle méretben áll a vásárlók rendelkezésére: „S” két személyre, „M” négy személyre és „L” hat személyre. Az egyetlen megvalósított darab jelenleg az Olomouchoz közeli Sobáovban található tóban tesztelhető.

Plovoucí sauny | Web | Facebook | Instagram

Forrás: czechdesign

továbbiak
A zöld gondolkodás terjedése jó, a zöld hisztéria nem—interjú Tóth I. Jánossal
business

A zöld gondolkodás terjedése jó, a zöld hisztéria nem—interjú Tóth I. Jánossal

A fenntartható fejlődés és a környezetvédelem kérdése mindenkit terhelő feladatok – de valójában milyen szerepe van az egyénnek a „zöldkérdésben”? Hogyan alakítható ki az ökologikus társadalom, és milyen esetben lehet pozitív a „zártság”? Interjúnk Tóth I. János filozófussal, biológussal, az Ökologikus társadalom fenntartható népességgel című könyv szerzőjével. Az új könyve címe
Elindult Lengyelország második legnagyobb szélerőműparkja
business

Elindult Lengyelország második legnagyobb szélerőműparkja

A létesítmény évente akár száznyolcvanháromezer háztartás áramellátását is képes biztosítani, és évente akár százhatvannyolcezer tonnával csökkentheti a szénfogyasztást. Az elmúlt évtizedben Lengyelország nagy mennyiségű új szélenergia-kapacitást telepített, és az ágazat tavaly az ország villamosenergia-termelésének 11,5%-át állította elő – ami azonban még mindig jóval elmarad a szénből származó 72,8%
Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5
architecture

Kelet-Európa legszebb fürdői | Top 5

Nagyon várjuk már, hogy a karantén és a járványhelyzet után egy kellemes fürdőben pihenhessük ki az elmúlt időszak fáradalmait. Toplistánk öt látványos helyszínt mutat be a régióból a fürödni vágyóknak. Ez a cikk eredetileg 2021. március 3-án jelent meg. Orhidelia Wellness | Podcetrtek, Szlovénia Az Enota tervezőiroda a szlovéniai wellnessközpont tervezésekor