Lebilincselő cseh vidéki ház – vajon mi a siker titka? | Atelier SAD X Iveta Zachariášová

Lebilincselő cseh vidéki ház – vajon mi a siker titka? | Atelier SAD X Iveta Zachariášová

Tájba zárt harmónia – talán így is nevezhetnénk a cseh Atelier SAD stúdió és Iveta Zachariášová belsőépítész közösen tervezett vidéki házát. A Rašovka községben található, több szempontból is egyedülálló épület nagy népszerűségnek örvend az építészettel és designnal foglalkozó portálok körében, de vajon miben rejlik ennek a sikernek a titka? A nem hétköznapi anyagmegoldásokban? A vidéki sikk és a modern elvárások összhangjában? Esetleg a páratlan helyszínnek köszönhető?


A Ještěd Ridge régióban fekvő családi ház helyszíne már önmagában meseszerű: a tájvédelmi környezetre néző telek szabadon fonódik össze a környező legelőkkel, ami a természetközeliség mellett pazar kilátást is biztosít. A tervezés során a fő koncepció ennek jegyében született: a cél egy olyan tér kialakítása volt, ami magától értetődően illeszkedik a külső impulzusokhoz, továbbá harmóniát teremt a kinti és a benti tér között. Az épület és a környezet szimbiózisának egyik kiemelkedő példája a tetőn kialakított parkolóhely, amely tökéletesen passzol a tájba. Ez a megoldás több szempontból is szükséges: egyrészt a már említett összhang erősítése céljából, másrészt pedig az ingatlan fizikai elhelyezkedése miatt, ugyanis a lenyűgöző környezeti adottságokhoz egy domboldal is tartozik, amely megnehezítette az épület infrastrukturális kiépítését – így a házat és a domboldalt a parkoló köti össze. A sajátos megoldás eredményeképpen egy aszimmetrikus tetőrészt kapunk, ami tökéletesen beépül a házat körülölelő zöld tisztásba.

Hasonlóan kompatibilis a környezettel a ház bokrokkal és sziklakerttel tarkított főbejárata, illetve a szokatlan, azonban mégsem idegen parafa homlokzat is. Utóbbi egy nagyon egyedi megközelítés, amelyet ilyen formában először alkalmaztak Csehországban. A ház homlokzata változó vastagságú portugál expandált parafából készült, függőleges csíkokba rendezve deszkákként terül el a falakon – ez egyrészt esztétikai szempontból, másrészt pedig funkcionálisan is előnyős választás volt.

Az épület keleti része teljesen nyitott, amelyet faltól falig érő üveg terít be. Az óriási ablakok több szempontból is hasznosak, hiszen megnyitják és kiemelik a belső helyiségeket és csodálatosan világos tereket eredményeznek, emellett pedig összekötik a belső részt a kerttel, így akár a kanapéról is belátható az egész tájvédelmi terület.

A cseh vidéki ház belsőépítészeti szempontból is lebilincselő: a nappali fő eleme egy öntöttvas francia kandalló, amely elegáns egyszerűségével uralja a teret. Az egész tervezés koncepciójára jellemző a rusztikus és minimalista stílus megjelenése, amihez tökéletes választás a gránitkő alkalmazása. A belső terekben a sötétbarna padló teszi egységessé a helyiségeket. Az alkotók szerint a projektet a helyi hagyományok és anyagok tisztelete inspirálta – mégis egyszerre szólítja meg a városi és a vidéki közeget, miközben a megszokott a praktikumot vegyíti a természet szabadságával.

Fotók: BoysPlayNice

Atelier SAD | Web | Facebook | Instagram

Iveta Zachariášová | Web | Instagram

Forrás: Dezeen, Label

továbbiak
Közgazdász-jóslat: nem térünk vissza a korábbi életünkhöz!
business

Közgazdász-jóslat: nem térünk vissza a korábbi életünkhöz!

Az orosz-ukrán háború kétségtelenül feje tetejére állította Európát. Az emberi, szociális veszteségek a két háborúzó országra vonatkoznak leginkább, azonban az egész kontinens érzi, érezni fogja még évekig a gazdasági hatását az eseménysorozatnak. Mi vár ránk? A hatalmas inflációról, a gazdasági növekedés megtöréséről, és en bloc a háború gazdasági költségeiről beszéltek
Privát olvasószoba különleges megoldásokkal
architecture

Privát olvasószoba különleges megoldásokkal

Az Aterlier Tao+C építész iroda összenyitott két földszinti szobát és egy üvegházat, majd könyvespolcokkal rakta körbe, létrehozva egy privát könyvtárat egy sanghaji cég számára. Az olvasóterem – amelyet a cég alkalmazottai és a tulajdonos barátai használhatnak – tizenkét fő befogadására alkalmas. A szobákat körülvevő masszív falakat is számításba kellett venni a
Újjászülethet a tokiói Nakagin kapszulaház
architecture

Újjászülethet a tokiói Nakagin kapszulaház

Az ikonikus Nakagin kapszulaházat Kurokava Kisó japán építész tervezte az 1970-es években – amikor átadták, ez volt a világ első kapszulákból álló építménye. Az épületet már elkezdték bontani, most mégis megmenekülhet. Az építészet szerelmesei már a kétezres évek közepe óta aggódva hallgatják a híreket, miszerint a Kurokava által tervezett épületet le