Légies galériatér | Michal Motyčka

Légies galériatér | Michal Motyčka

Fény, kilátás és fehér falak könnyed találkozása egy légies térben – valahogyan így foglalható össze a cseh Michal Motyčka építész által tervezett galériaenteriőr lényege. Az egyszerű, természetes és kifinomult megoldások új megközelítésbe helyezik a white cube fogalmát.

A Miroslav Kubík Galéria Litomyšl városában a Smetana tér közelében, egy polgári ház első emeletén található. A galériát egy testvérpár, Miroslava és Martin Kubík alapította 2011-ben, édesapjuk után elnevezve azt.

Korábban a ház többször is leégett, így az 1999-es rekonstrukció során az  első emelet elrendezését teljesen átalakították és irodatérként kezdték használni azt. 2005-től rendszeresen rendeztek itt kortárs művészeti kiállításokat, ami lendületet adott a tér teljes értékű galériává alakításának – így jött létre a 21. századi, kortárs vizuális művészetet bemutató Miroslav Kubík Galéria.

„Michal Motyčka építész a Miroslav Kubík Galéria terét polgári, szerény kiállítótérré alakította, ahol a bemutatott alkotások – szobrok, fotók, térinstallációk, videóinstallációk és festmények – az egész részévé, valamint a látogatókkal való találkozás és párbeszéd eszközévé válnak. Az esztétikailag letisztult és látszólag hagyományosnak tűnő teret alapvető élvezetekkel tudjuk megtapasztalni: a fény, az ég, a levegő és egy olyan elem segítségével, amely Le Corbusier szerint is a legfontosabb a kiállítóterek építészetében: a szabadság érzetének eszközével” – mondta el Jana Šindelová vizuális művész, művészetteoretikus, a galéria kurátora.

Az építész olyan teret álmodott meg, ami nyitott, egyszerű elrendezésű, közvetlen kapcsolatban áll a kerttel és átjárja a természetes fény, amely néhol könnyed módon elhelyezett reflektorfénnyel is kiegészül. Az enteriőrben mindemellett a műtárgyak tisztelete is előtérbe kerül: a látogató fellélegezhet és szeme nyugodt maradhat, miközben az alkotásokat szemléli, anélkül, hogy bármilyen építészeti megoldás elterelné a figyelmét.

A Miroslav Kubík Galéria új helyisége minden bizonnyal egyedülálló a figyelemre méltó fényviszonyok, a tágas kiállítóterek, a kényelem és a természetes környezettel létrehozott kapcsolat szempontjából. „Az új galériatér ösztönzi a látogatókat a szemlélődésre, a megfigyelésre és az elmélyedésre: élményben részesíti őket. A Miroslav Kubík Galéria a művészet életterévé válik” – emelte ki Michal Motyčka, az új tér tervezője.

Fotók: Boysplaynice

Michal Motyčka | Web
Miroslav Kubík Galéria | Web | Facebook | Instagram

Forrás: linka.news

továbbiak
HIGHLIGHTS | Létező múlt
design

HIGHLIGHTS | Létező múlt

A múltba feledkezés nem éppen pozitív tulajdonság, viszont a múlt tapasztalataival a jelenben élni olyan lehetőségek tárházát nyitja meg előttünk, mely nagyszerű megoldásokat hozhat hétköznapi problémáinkra. Használati tárgyaink tervezésénél általában a lehető legmodernebb külső elérése a cél, ugyanakkor vannak eszközeink, melyek megkövetelik, hogy a múlt megoldásait is figyelembe vegyük, vagy
Illusztratív csomagolásokkal szépülnek meg a McDonald’s termékei
branding

Illusztratív csomagolásokkal szépülnek meg a McDonald’s termékei

Megújulnak a McDonald’s termékcsomagolásai a Pearlfisher kreatív ügynökség és a gyorsétteremlánc együttműködésének köszönhetően. Úgy tűnik, felébredtek hosszan tartó téli álmukból a legnagyobb gyorsétteremláncok, ugyanis sorra kapunk hírt rebrandingekről és vizuális megújulásokról. Utoljára a Burger King lépett ezen a téren, most pedig a McDonald’s publikálta a jövőben bevezetni kívánt
Közhasznú szervezeteknek segítenek a MOME hallgatói | Movement
branding

Közhasznú szervezeteknek segítenek a MOME hallgatói | Movement

A MOME Movement magyarországi nonprofit szervezetek számára hirdet pályázatot, amelynek célja a szervezetek vizuális kommunikációjának segítése. Elsősorban olyan, közhasznú tevékenységet folytató szervezetek jelentkezését várják, amelyek költségvetési vagy egyéb okokból adódóan nem rendelkeznek a szükséges arculati elemekkel. A MOME Movement kezdeményezés immáron harmadik alkalommal mutatja meg, hogyan tudnak a fiatal tehetségek