Lehengerlő, mégis megosztó – modern kápolnák a régióból | TOP 5

Lehengerlő, mégis megosztó – modern kápolnák a régióból | TOP 5

A kortárs szakrális építészet számos kérdést vet fel, ugyanakkor sorra jelennek meg a minimalista templomok és kápolnák. Abban viszont talán mindannyian egyetérthetünk, hogy az újragondolt szakrális építményekben van valami egészen pezsdítő – most a legmodernebb régiós kápolnákat hoztuk el nektek.


Mária Magdolna kápolna | Zollfeld, Ausztria

A Sacher.Locicero.Architects által tervezett Mária Magdolna kápolna ragyogását az impozáns, fehér betonnak köszönheti. Családi szertartások és ünnepségek helyszíne a meghitt környezetbe játékosan belesimuló építmény, mely egyszerű körvonalával képes versenybe szállni a tájkép látványával.

Fotók: Paul Ott

Az utolsó búcsú kápolnája | Rychwałd, Lengyelország

A Szent Miklós Bazilika közelében található kápolnában a természetes anyagok dominálnak. Bartlomiej Pyrzyk és Jakub Turbasa építészek a helyi közösség és a ferencesek álmát teljesítették, akik egy olyan búcsúztatóhelyre vágytak, mely az elhunytaktól való otthoni elköszönés évszázados, megszűnni látszó hagyományát őrzi.

Fotók: Jakub Turbasa & Bartłomiej Pyrzyk

Szent József kápolna | Slavětín, Csehország

A Szent József kápolna rekonstrukciója az Atelier Tsunami építész irodához köthető. A romos állapotú építményt Rudolf Kasper és felesége, Renáta mentették meg, akik kizárólag az alaprajzot tartották meg – és egy modern kápolna létrehozását kezdeményezték. A belső teret Veronika Psotková szobrászművész drótfigurái teszik páratlanná: Szent Család kompozícióját angyalok kísérik.

Fotók: Atelier Tsunami

Központ, közösségi tér és kápolna | Skorba, Szlovénia

Miután a helyi lakosok életéből hiányzott egy közösségi tér, ráadásul új faluközpontra is vágytak, a kápolnát ezekhez az igényekhez igazította az Enota stúdió. A projekt különlegessége még, hogy a helyiek részt vettek az építkezésben és a telek megvásárlásához szükséges fedezet előteremtésében is. A terv éppen ezért nem tartalmazott high-tech megoldásokat, anyaghaszálata is egyszerű.

Fotók: Miran Kambič

Schaufeljoch kápolna | Neustift im Stubaital, Ausztria

Dr. Heinrich Klier társainak emlékére készült a kápolna, nyersbetonból és acélból, közvetlenül egy hegygerincre. Az AO Architekten a pörgős síterep közepén a nyugalom, az elmélkedés és nem utolsósorban az emlékezés zavartalan lehetőségét teremtette meg.

Fotók: Günter Richard Wett

Sacher.Locicero.Architectes | Web | Facebook
Jakub Turbasa | Web
Bartlomiej Pyrzyk | Web
Atelier Tsunami | Web
Enota | Web | Facebook | Instagram
AO Architekten | Web

Forrás: ArchDaily

továbbiak
Lemondott a Velencei Biennálé orosz pavilonja
art

Lemondott a Velencei Biennálé orosz pavilonja

A Orosz Föderáció pavilonjának kurátora és művészei önként lemondtak tisztségükről, ezzel visszalépve az 59. Velencei Biennálén való szerepléstől. A Biennále szolidaritását fejezi ki ezért a gesztusért, és kiáll azon motivációk mellett, amelyek ehhez a döntéshez vezettek. A Biennále továbbra is a népek művészeti és kulturális találkozóhelye marad, és elítéli mindazokat,
A MOME megnyitja campusát az ukrajnai háború elől menekülők előtt
community

A MOME megnyitja campusát az ukrajnai háború elől menekülők előtt

Az ukrajnai eseményekre reagálva, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány megnyitja az egyetem épületeit és a kollégiumát a menekültek előtt, ahol szállással és ellátással várják a rászorulókat. Emellett a jelenleg futó kurzusaikhooz is lehet csatlakozni, rendkívüli ösztöndíj lehetőségeket nyújtanak és kreatív foglalkoztatókat szerveznek a családoknak. A MOME-t a hotline@mome.hu
Csütörtökön indul a Budapesti Építészeti Filmnapok!
architecture

Csütörtökön indul a Budapesti Építészeti Filmnapok!

A héten indul a Budapesti Építészeti Filmnapok 14. évada a Toldi Moziban. Az idei szlogen, az ACT GLOBAL!, a környezetformálásra mint globális cselekvésre hívja fel a figyelmet. A filmnapok programja arra biztatja az érdeklődőket, hogy lépjenek át a határokon, nézzenek körbe a világban, inspirálódjanak és cselekedjenek. A fesztivált idén újra