fbpx
Nyomj Entert

Lehet-e másból, mint márvány? | Variációk emlékműre

Izgalmas művészeti élményben lehet részünk, ha a Szentháromság, a Szervita, és a Szentlélek tér valamelyikére látogatunk a napokban, április 29. és május 1. között. A főváros ezen terei adnak otthont ugyanis a Variációk emlékműre című ideiglenes műveknek, melyek a kortárs művészet eszközeivel, áttételes formában állítanak emléket a koronavírus-járvány áldozatainak.


A főváros küzdelme a járványokkal nem újkeletű. Mind a küzdelem, mind a megemlékezés több száz éves hagyományra tekint vissza. Elődeink ún. fogadalmi emlékműveket állítottak „járványoszlopok” képében azért, mert szerettek volna, vagy éppen sikersen meg is szabadultak a pestistől. Három emblematikus téren, Óbuda, Buda és Pest tengelyén kap helyet a háromnapos eseménysorozat, mely egy civil kezdeményezésből nőtte ki magát, és arra keresi a választ, hogy vajon milyen kortárs újraértelmezései lehetnek az emlékmű műfajának? Arra a kérdésre, hogy lehet-e másból emlékművet „építeni“, mint márványból, a kortárs művészet adhat választ. Az emberi testek és hangok a nemes anyagokhoz hasonlóan, adott időben és térben, folyamatként hatva hagyhatnak emléket az emberekben.

A koncepció megvalósításához kortárs művészeket kértek fel, akik három egészen különböző műfajban, a helyszínekhez kötődve alkottak történeti hidat egy távoli, és egy egészen közeli esemény, a pestis- és a Covid-járvány között. 

Gryllus Ábris és Somló Dávid a napi járványadatok szonifikációjával, az adatok hangokká alakításával komponáltak egy bejárható, térbeli hangszőnyeget, mely húsz, a magyarországi megyéket jelző, oszlopokon elhelyezett hangszóróból áll össze. Gróf Ferenc, képzőművész és Rimóczi István (Bélaműhely) zenei performanszának alapját egy apró tárgy, a tüdőgyógyászatban használt (tüdőkapacitást mérő) spirométer adja. A járvánnyal előtérbe kerülő eszköz mintájára készítettek zenei hangszereket, amiket profi zenészek, fogyatékkal élő, illetve megváltozott munkaképességű felnőttek szólaltatnak meg egy fúvós minikoncert keretében. Mészáros Máté táncos-koreográfus előadása, A távolság mechanikája egy korábban megírt darab átirataként, kortárs táncosok és középiskolás diákok előadásában kapcsolódik a programokhoz. Az érzelmi távolság témája a koronavírus-járvány alatt megélt fizikai távolság színezetével telítődött a koncepció során.

A művészeti rendezvény horizontális és vertikális olvasattal egyaránt megközelíthető, hiszen a három előadást három különböző helyszínen, három különböző időpontban, összesem háromszor adják elő, így biztosítva azt, hogy minden érdeklődő részese lehessen a performatív emlékműnek, mely rendhagyó módon nem a térben, hanem élmény formájában hagy nyomot bennünk.


A Variációk emlékműre április 29. és május 1. között, a Budapesti Tavaszi Fesztivál kertében, Budapest Főváros Önkormányzatának kezdeményezésére, a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria koordinációjával valósul meg. Az eseményről részletes leírás itt olvasható. 


Budapesti Tavaszi Fesztivál | Web | Facebook | Instagram
Budapest Galéria | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük