Lélegzetelállító iskolaépületek a régióból | TOP 5

Lélegzetelállító iskolaépületek a régióból | TOP 5

Egy oktatási intézmény épületének esetében a funkcionalitás kétségkívül a legfontosabb tényező. Ez persze nem azt jelenti, hogy a minden tanintézményben megtalálható, unásig ismert terek, mint az ebédlő, a termek vagy éppen a folyosók nem kaphatnak izgalmas külsőt. A profi tervezőirodák olyan, kicsit sem hétköznapi iskolákat hoznak létre, melyek a praktikum mellett a megjelenésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Mai válogatásunkban a szerintünk legstílusosabb iskolaépületekből szemezgettünk!

Akademeia Gimnázium | Varsó, Lengyelország

Egyre több kritika éri az elméleti ismereteken alapuló oktatási rendszereket, arról azonban kevesebb szó esik, hogy a reformokat érdemes először a tanítási környezet újragondolásával kezdeni. A varsói Akademeia Gimnázium esetében az épületet már a csoportokban történő, modern oktatási elvekhez tervezte a Medusa Group csapata: a nyitott terekben a tanárok és a diákok egyaránt otthon érezhetik magukat.

Fotók: Juliusz, Jędrzej Sokołowscy

Csermák Antal Zeneiskola | Veszprém, Magyarország

Az eredetileg kaszárnyának épült házat az évek során többször is bővítették, ez pedig az esztétikus, egységet teremtő kinézet, valamint a rendeltetésszerű használat rovására ment. Bár az intézmény kívülről már előbb megújult, a belső felújítási munkálatok eredményét decemberben mutatták be, melynek tervezője az i-quadrat építész iroda munkatársa, Madarasi-Papp Rita volt.

Fotók: Hlinka Zsolt

Žnjan-Pazdigrad Általános Iskola | Split, Horvátország

Žnjan Pazdigrad Split városának egy olyan része, mely mezőgazdasági célokra használt területekből alakult népes lakónegyeddé. Mivel a környéken még nincsenek kiépített közterek, ahol rendezvényeket is tarthatnak, így az x3m építész iroda munkája által létrejött indusztriális, ám mégis barátságos hatást keltő új iskola nemcsak oktatási intézményként, hanem közösségi térként is működik.

Fotók: Bosnić+Dorotić

Vřesovicei Általános Iskola | Vřesovice, Csehország

A fuuze és a Public Atelier együttműködésének köszönhetően egy parókiából és egy plébániából alakult általános iskolává ez a vřesovicei épületegyüttes. A robusztus oszlopokat, valamint a széles ablakokat színes elemek egészítik ki. A klubhelyiségekkel és tornateremmel is megtoldott intézményben egyszerre találkozik a kortárs építészet visszafogottsága, valamint a barokk stílusjegyek pompája.

Fotók: BoysPlayNice

Gloggnitzi Oktatási Komplexum | Gloggnitz, Ausztria

Gloggnitz egy mindössze 6000 lelket számláló település Bécstől 80 km-re, Ausztriában. A község városközpontja folyamatosan küzd az elhagyatottság és elszigeteltség ellen, így a faluban található három fő tanintézmény helyére egy új, komplex oktatási központot álmodtak meg a Dietmar Feichtinger Architectes tervezői, mely ismét élettel tölti meg a tereket!

Fotók: David Boureau, Hertha Hurnaus

Medusa Group | Web | Facebook | Instagram
i-quadrat | Web
x3m | Web | Instagram
fuuze | Web
Public Atelier | Web
Dietmar Feichtinger Architectes | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily, Építészfórum

továbbiak
Liturgikus bútorzatot gondolt újra Mathieu Lehanneur
design

Liturgikus bútorzatot gondolt újra Mathieu Lehanneur

Meglepő új köntöst kapott egy román kori templom a franciaországi Deux-Sèvres megyében. Mathieu Lehanneur egy olyan építészeti gesztust emelt be a vallási térbe, ami kétségtelenül mérföldkövet jelent a szakrális művek kortárs tendenciáiban. Mathieu Lehanneur a nemzetközi design élvonalába tartozik, látványos projektjei a terméktervezés, az építészet, a kézművesség és a technológia,
Jeff Koons ezúttal egy BMW-t pingált ki
art

Jeff Koons ezúttal egy BMW-t pingált ki

Jeff Koons ismét a BMW-vel kollaborált, ezúttal az M850i xDrive Gran Coupe modellnek adott nem mindennapi külsőt. A különleges kiadású modell festését többszáz óra alatt készítik el, az eredmény pedig olyan, mintha egy képregény hasábjairól gördült volna le a villámgyors jármű. 2007-ben már volt egy közös projektje a német autógyártónak
Kézzel írt jegyzetek vagy digitális felhő? Nem kell választani!
design

Kézzel írt jegyzetek vagy digitális felhő? Nem kell választani!

Mint ahogyan arról is a mai napig megy a vita, hogy vajon egy vaskos könyv vagy éppen egy e-book a jobb megoldás, hasonlóan kérdéses, hogy a noteszünkbe kézzel írt gondolatok vagy a felhőben tárolt digitális jegyzetek a praktikusabbak. A Moleskine megoldásának hála az utóbbi helyzetben nem kell többé választanunk! A