Magyar designt minden háztartásba! | Sendmade

Magyar designt minden háztartásba! | Sendmade

Már nem kell sokat várni, és mi is könnyedén készíthetünk otthonunkban magyar designer által tervezett betonlámpát, bőr övtáskát, mécsestartót, nyakörvet és még sok más, egyedi tárgyat! Hamarosan indul a Sendmade, Magyarország első arts & crafts tematikájú közösségi oldala, ami összehozza a designereket az otthon alkotni vágyó, kreatív felhasználókkal. Berecz Vandát, a kezdeményezés elindítóját kérdeztük.

Berecz Vanda prémium minőségű bőrtáskákat és kiegészítőket készít saját nevével fémjelzett márkaneve alatt. Az évek során már sok táska került ki kezéből, így nagy rutinra tett szert. Saját márkájának építése mellett gyakran működik együtt más tervezőkkel, valamint szívesen vállal magántanítást is. „Igyekszem az általam képviselt értékeket: az igényességet, a precizitást és az egyedi tervezői szemléletet, amiket a munkámba is beépítek, ugyanilyen lelkesedéssel átadni másoknak” –  jegyezte meg. Ezek a törekvések most a pandémia idején szépen összeértek és új projektté nőtték ki magukat.

Már a járvány első hullámának idején, amikor a turizmus hirtelen megszűnt Magyarországon, elkezdett azon gondolkodni, hogyan tudná pótolni kiesett bevételeit. Egyik barátjának hatására született meg az ötlet, hogy házhoz szállítható kreatív pakkokat állítson össze a négy fal között rekedt embereknek. Végül tavaly év végén az AHA Brain Store vállalati akcelerációs verseny adta meg a kezdő löketet az ötlet kidolgozásához: így indult el a Sendmade kezdeményezés, vagyis egy közösségi platform, amelynek segítségével bárki egyedi tárgyakat készíthet otthon.

„Alapkoncepciónk az volt, hogy kreatív ötletekkel, otthonunkban átélhető élményekkel lássuk el az embereket és megkönnyítsük számukra az ehhez szükséges eszközök beszerzését. DIY-videókból rengeteg kering az interneten, viszont az, hogy a videókban szereplő anyagokhoz hozzáférhessünk, sokszor komoly kutatómunkát igényel, ami nem mindig hozza a várt eredményt. A Sendmade az instrukció-alapanyag-szerszám hármasát igyekszik egyetlen dobozban elhelyezni, így amellett, hogy valami újra tanít, rendelkezésre bocsátja a gondosan kiválasztott, megfelelő alapanyagot, és olyan eszközöket ad a kezükbe, amit későbbi alkotói tevékenységek során is fel tudnak majd használni” – részletezte Vanda.

A projektben résztvevő alkotókat pályázat útján szakmai zsűri választotta ki; a felhívásra negyven alkotó küldte el tárgyötletét, amiből végül a tíz legjobb került be a Sendmade alkotói közösségébe. A kiírás nem tartalmazott konkrét megkötéseket, így mindenki szabadon értelmezhette, hogy mit ért DIY (do it yourself – a szerk.) alatt, ezért nagyon változatos összetételű munkák születtek. Legtöbben kimondottan környezettudatos és újrahasznosításon alapuló ötlettel jelentkeztek.

A Sendmade csapata a zsűrizés során arra is odafigyelt, hogy a kiválasztott termékpalettán keresztül a kézművesség minél több irányába nyerhessenek betekintést az érdeklődők. Az első három helyezett között szerepel Kutasi Beáta textiltervező-művész komplex, horgolt táskája, Neuzer Zsófi ékszertervező mécsestartója valamint Olajos Csenge grafikájával illusztrált póló és tolltartó is. A további nyertesek között válogathatunk még Besnyői Rita betonlámpája, Molnár Melinda hímzett kutyanyakörve, Sury Dalma fából és kémcsövekből készült asztali vázája, Bognár Angéla bőr övtáskája, Baktai Dorottya és Németh Kati papírpénztárcája, valamint Udvardi Ramóna vidám peyote-gyűrűje közül is, de Szőnyegi Zsófia egyszerű tárgyain keresztül a cianotípiás képelőhívás rejtelmeibe is betekinthetünk.

„Mostanra még inkább világossá vált számomra, hogy mennyire másképp tekintek azokra a tárgyakra, amiket én készítek el. Manapság, amikor két kattintással lehet bármikor lecserélhető dolgokat rendelni Kínából, kezdünk úgy tekinteni a minket körülvevő tárgyakra, mint rövid élettartamú, potenciális szemétre. Ugyanakkor a kertésznadrág, amit gimis koromban varrtam magamnak a Burdából, még mindig ott lapul a szekrényem mélyén, és biztos vagyok benne, hogy az ágytakaró, amit tavaly hetekig kötöttem, legalább ilyen sokáig velem marad. Magyarországon nagyon sok a hozzám hasonló, megszállott kézműves szakember, aki pontosan ismeri azoknak a pillanatoknak az örömét, amikor valaki egy saját maga által készített új tárgy boldog tulajdonosa lesz. Őket szeretnénk a Sendmade platformján keresztül összekötni azokkal, akik új inspirációra, ötletekre, vagy kezdődő kreativitásuk kibontakoztatására vágynak” – emelte ki Vanda.

A Sendmade platformja az alkotók bemutatkozójával, az útmutató videókkal és a megvásárolható dobozok tartalmával nyáron fog debütálni. Vanda további céljai között szerepel a közösség építése, még több tervező bevonása és a termékpaletta szélesítése. A tárgyakat nem csak otthon, hanem offline workshopok keretében is elkészíthetjük majd, amint a járványügyi korlátozások ezt lehetővé teszik. További információkért és újdonságokért kövessétek ti is a Sendmade Facebook– vagy Instagram-oldalát!

Sendmade | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Luxus-indiánsátor az erdő közepén | Teepee & Spa
east

Luxus-indiánsátor az erdő közepén | Teepee & Spa

Egyre többen vágyunk arra, hogy a hétköznapi nyüzsgésből a természetbe menekülhessünk – akár csak pár napra – kikapcsolódni és feltöltődni. A Teepee & Spa az indiánok lakhelyét kínálja gyönyörű helyen, rengeteg extrával. A vándorló indiáncsoportok hordozható sátrakban, úgynevezett tipikben laktak, ami sziú nyelven annyit tesz: valami, amiben lakni lehet. A csehországi Száva folyó
Kelet-Európa különleges bérházai | TOP 5
east

Kelet-Európa különleges bérházai | TOP 5

A belváros szívében elhelyezkedő, jellemzően a századforduló időszakában épült házak a mai napig biztonságosan állnak és sok embernek adnak otthont, illetve irodáknak és stúdióknak helyet a már említett kedvező elhelyezés miatt. Nem csak a biztos és masszív alapok azok, amik vonzók bennük: a bérházak egyedülálló gyöngyszemei és korképei is Budapestnek
A világ második legmagasabb tornya épülhet meg Szentpéterváron
architecture

A világ második legmagasabb tornya épülhet meg Szentpéterváron

A Kettle Collective skót építész stúdió bemutatta hétszázhárom méter magas felhőkarcolótervét, amely a dubaji Burdzs Kalifa után a világ második legmagasabb épülete lehetne. A Lakhta Centre II elnevezésű, százötven emeletes szerkezet Oroszország egyik kikötővárosában, Szentpéterváron kapna helyet. A Lakhta Center II a Lakhta Center mellett épülhet meg: utóbbi a Gazprom