A croissant-story új fejezete –  Freyja

A croissant-story új fejezete – Freyja

Huszonhét réteg tészta a legkiválóbb hazai és európai alapanyagokból, nagy gondossággal készítve a Freyja – the croissant story 2019 óta igazi közönségkedvenc, immár Budán és Pesten egyaránt. A történet most újabb fordulóponthoz ért: megnyitott az ország első croissantbárja!

A Freyja történetét valószínűleg mindenki ismeri, aki kicsit is érdeklődik a hazai gasztroszcéna alakulása iránt. 2019-ben nyitották meg Dormán Péterék a Szövetség utcai helyszínt, de ekkora sikerre senki sem számított – különösen, hogy a kritikus hangok nem sok kecsegtetőt jósoltak a VII. és VIII. kerület választóvonalán lévő üzletnek. Peti és csapata azonban olyan magasra tette a lécet, amivel a szakmát és a közönséget egyaránt lenyűgözte. Nem is csoda, hiszen Koppenhágában tanulva és a skandináv hagyományokat hazahozva, majd a magyar adottságokra hangolva teremtette meg a croissantvilág prémium kategóriáját.

Bár ezt a péksütit sokan és sokféleképpen készítették már, a Freyja magasra tette a lécet: 84%-os zsírtartalmú Elle & Vire vaj, saját, Peti édesapja által gondozott sárosdi búza, speciális készítési körülmények. Ahhoz ugyanis, hogy a croissant kívülről ropogós, mégis könnyed, belülről pedig tökéletesen rétegezett legyen, nagyon sok mindennek kell stimmelnie. Nem lehet túl meleg a konyhán (de még a pékek keze sem olvaszthatja meg a vajat) és időt kell hagyni a kétféle kovásznak (hagyományos és madre, azaz anyakovász), valamint az élesztőnek (minden egyes croissant négy napig készül). Az eredmény egy karakteres, kicsit karamelles, lágyan vajas csoda, ami magában is remek, az általuk készített töltelékekkel (például prémium Valrhona csokoládéval, házi lekvárokkal) pedig egyenesen a mennybe megy.

A kínálat általában három havonta változik és mindig szezonalitásra hangolt, most például a téli, karamelles-csokis ízeket leváltották a könnyed gyümölcsök, például eper vagy mangó, illetve az olyan népszerű hazai alapanyagok, mint a túró. Egy dolog állandó csak, a pisztáciás croissant, rengeteg pisztáciából és Valrhona csokoládéból készített krémmel töltve – ha ezt levennék a kínálatból, valószínűleg lincshangulat alakulna ki, hiszen sokan az ország vagy akár világ távoli pontjáról zarándokolnak el érte.

A pandémia időszaka persze, mint senkit, őket sem kímélte. Éppen tavaly tél végén mutattak be egy zseniális új kollekciót kocka formájú croissant-okkal, főétkezésnek is elégséges brunch-okkal, ciabattával, és tele voltak tervekkel egy új, Rumbach Sebestyén utcai nyitásról, ami tehermentesítette volna a Szövetség utcát, hiszen itt gyakran fél órás sorban állás alakult ki. Aztán jött a járvány, minden bezárt és ők a szokatlanul csendes térben találták magukat. Mivel folyamatosan szállítottak kávézóknak – kicsit más kínálattal, mint a saját üzletben –, az innen érkező megrendelések is drasztikusan csökkentek, a turisták eltűntek. Sürgős újratervezésre volt szükség, de nem estek kétségbe: gyakorlatilag egy hét alatt felállt a házhozszállítás, új termékeket vettek fel a kínálatba (mint a kakaós és diós csiga), a boltban is folyamatosan sütöttek, nyáron pedig különböző popup-helyszíneken bukkantak fel, szerte az országban. A közönség, a törzsvásárlói réteg pedig jött, vásárolt hálásan, így a Freyja-család együtt maradhatott.

Ebben a kicsit kaotikus, de nagyon szerethető helyzetben érkezett a felkérés Budáról, a Vadaskerti utcából, ahol a helyi teniszpálya tulajdonosa keresett új bérlőt egy korábban büféként üzemelő épületbe. Mivel nagyon sok helyi rajongója volt a croissant-oknak, de ők ritkán mentek át a pesti oldalra, Petiék belevágtak. A természetes fénytől világos, ősfákkal körbevett új üzlet végül a téli lezárások elején nyitott meg, sikerrel. Még ha csak elvitelre is, később pedig a teraszon, de a környékbeliek, majd a hazai gasztroturisták örömmel fedezték fel Hűvösvölgyet. Az olyan plusz, kedves ötletek, mint a Freyja-túrák vagy a merch-tárgyak még több motivációt adnak a látogatásra, de közben arra is maradt idejük, hogy a Chez Dodóval bemutassanak egy kollabkollekciót, ami szintén felkavarta az állóvizet.

És hogy mi a legújabb fejezet? A Vadaskerti utca ideális helyszínt nyújt arra, hogy az ember eltöltsön egy kellemes délutánt, ezért már egészen este 7-ig tartanak nyitva, a croissant-paletta pedig délután kibővül különböző szendvicsekkel, alkoholos italokkal, koktélokkal is. A terasz mellett ráadásul a nyár folyamán épül egy kemence is, ahol focacciát és egyéb finomságokat sütnek, de még sok más ötlet is van a csapat fejében, köztük egy vidéki nyitás… Egyszóval a hangulatért vagy az új, különleges, Cédric Grolet (francia topcukrász a szerk.) által inspirált mangós chaussonért, de irány valamelyik Freyja!

Freyja – the croissant story | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Makovecz Imre munkásságát átfogóan bemutató kötet született
architecture

Makovecz Imre munkásságát átfogóan bemutató kötet született

A Szubjektív Makovecz Jegyzetek megjelenésének apropóján könyvbemutató kerekasztal-beszélgetésre várja az érdeklődőket a Makovecz Imre Alapítvány és a Hello Wood. Rengetegen ismerik Makovecz Imre nevét, de kevesen vannak azok, akik behatóan ismerik és értik is életművét. Ezen a helyzeten változtathat a Szubjektív Makovecz jegyzetek, amely az életművet különböző aspektusokból megközelítve vizsgálja
Privát kapszulahotel egy fa törzsén  | Tree Trailer
design

Privát kapszulahotel egy fa törzsén | Tree Trailer

Könnyen biciklihez csatlakoztatható, majd egy fa törzséhez rögzíthető szerkezetet mutatunk be nektek: sátornak vagy lakókapszulának, esetleg minimál lakocsinak is nevezhetnénk, de beszéljenek inkább a képek! Henry K. Wein, az eindhoveni egyetem design szakos hallgatója alkotta meg a Tree Trailer fantázianevű eszközt, amely voltaképpen egy kerekeken guruló, privát kapszulahotel. Bicikli vagy
A találkozásokra helyezi a hangsúlyt az idei Serpentine Pavilion | Counterspace
architecture

A találkozásokra helyezi a hangsúlyt az idei Serpentine Pavilion | Counterspace

A johannesburgi építész iroda pavilonja pénteken nyit meg a londoni Hyde Parkban: eredetileg a tavalyi nyáron fogadott volna be az építmény programokat, ám a koronavírus miatt most vehető birtokba. A londoni közösségi terek előtti főhajtás az idei pavilon: piacterek, könyvesboltok és helyi kulturális intézmények építészete is visszaköszön abban. A létező