Mit tartogat a Metaverzum a zene számára?

Mit tartogat a Metaverzum a zene számára?

A Billboard elmagyarázta, hogy miként összpontosítanak a nagy tech behemótok az online közösségi szerepvállalás jövőjére, valamint hogyan ad a zenének ez egy teljesen új teret a működéshez – és pénzszerzéshez. Mióta a Facebook október végén bejelentette, hogy mától Meta névre hallgat, nem csupán a techszakma figyelt fel rá. Az új név a “metaverzumra” utal, mellyel együtt a vállalat idén 10 milliárd dollárt ígért ahhoz, hogy megalapozza azt az online ökoszisztémát, amelyet széles körben a digitális társadalmi kapcsolódás jövőjének tekintenek.

A legegyszerűbben fogalmazva a metaverzum az internet következő változata, amelyben virtuálisan, látszólag szemtől szemben léphetünk majd kapcsolatba a világ minden táján élő barátainkkal, munkatársainkkal és bárkivel, akivel csak szeretnénk. Az ötlet egyelőre csak elméleti és a nagy felhajtás ellenére a valóságban még kevés létezik belőle, azonban képzeljük el így: a metaverzum a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) kombinációja, mely a fizikai világ fölött helyezkedik el, a jelenlegi életmódunkkal együttműködve, kielégítve akár azokat a szükségleteinket is, melyek eddig elképzelhetetlennek tűntek.

A lehetőségek között szerepel, hogy akár egy családi vacsorára is beküldhetjük majd a hologramunkat, ha a való élet kötelességei máshová szólítanak, emellett persze olyan programokon is részt vehetünk, melyeknek – hasonlóan a fizikai síkhoz – jócskán megkérik az árát. Így például jegyet válthatunk a világ bármely koncertjére a világ bármely pontján, elkerülve az amúgy is környezetszennyező repülőutat, és az első sorból élvezhetjük a koncertélményt a saját kanapénkon ülve, 8K felbontásban.

A zeneipar számára számos felhasználási lehetőség kínálkozik a témában. A zenét streamelni fogják, a koncerteket pedig megnézik, ami a hagyományos bevételi forrásoknak új ökoszisztémát kínál a pénzzé tételhez. Ezzel a lehetőséggel akár partit is rendezhetünk ebben a térben, a kedvenc előadónkat bérelve, miközben úgy bulizunk a barátainkkal, hogy még csak találkozunk sem kell velük.

A metaverzum, ha úgy alakul, ahogyan azt a technológiai iparban sokan várják, egy második világ lesz, amelynek számos olyan pénzre váltható aspektusa lesz, mint a valós életnek, olyan új bevételi forrásokkal, amelyekről korábban nem is álmodtunk, és amelyek új magasságokba repítik a zeneipart.

A világ trillió dolláros vállalatai nagy összegeket fektetnek be a metaverzumba, remélve, hogy részesedést szerezhetnek maguknak az internet jövőjének valószínűsíthetően meghatározó részéből. A Microsoft a metaverzum vállalati oldalára fogad, olyan kulcsfontosságú termékek virtuális terekre szánt változatait építve, mint a Microsoft Teams és az Office (az Xbox szintén kulcsfontosságú tényező lesz a vállalat számára a metaversumban). A Bloomberg és a The Information szerint az Apple egy vegyes valóságot (a virtuális és a kiterjesztett valóságot) ötvöző headsetet, illetve egy AR-szemüveget is fejleszt, amelyekre az elkövetkezendő években számíthatunk. A Meta pedig a tíz milliárd dolláros költségvetése egy részének felhasználásával valamikor jövőre fogja kiadni a saját vegyes valósággal kapcsolatos headsetjét, amely jelenleg Project Cambria néven fut, jelentette be a vállalat az éves októberi Facebook Connect rendezvényén.

A több milliárd dolláros befektetésekkel és a világ legértékesebb vállalatainak összesített erejével a metaverzum már a küszöbön áll, a kérdés az, hogy megfelel-e majd a sci-fik által támasztott elvárásainknak.

Forrás: Billboard

továbbiak
A magyar startup, amely megnehezíti a csalók dolgait
business

A magyar startup, amely megnehezíti a csalók dolgait

Személyazonosság lopás, multi-accounting és pszichológiai befolyásolás. A FinTech világában számos csalással kell szembenézniük a pénzügyi szolgáltatóknak és a felhasználóknak egyaránt. Kádár Tamással, a SEON társalapítójával és vezérigazgatóját kérdeztük arról, hogy mi is az a FinTech és az ő startupjuk miért a legjobb abban, hogy megelőzze a csalásokat ezen a területen.
A technológia a legegyszerűbb rész - interjú Dr. Jonathan Reichentallal
business

A technológia a legegyszerűbb rész - interjú Dr. Jonathan Reichentallal

Hol akadhat el az okos város megvalósítása, és hogyan lehetünk részesei egy ilyen jövőképnek mi is? Ki lehetne jobb interjúalany az okos városokkal kapcsolatos kérdéseink megválaszolásra, mint a Smart Cities for Dummies című bestseller szerzője és a kaliforniai Palo Alto korábbi informatikai ügyvezetője? Interjúnk Dr. Jonathan Reichentallal. A Szilícium-völgyi Palo
Csíkos szívószálak okozzák a repülők pusztulását | Filip Hodas
digitális

Csíkos szívószálak okozzák a repülők pusztulását | Filip Hodas

Filip Hodas prágai 3D-művész szürreális renderei egy disztópikus valóságba engednek bepillantást. Képei a virágzó digitális kultúra és az összeomlás szélén álló valós világ ellentmondásaira épülnek. Lenyűgöző alkotásaiban gyakran jelennek meg rajzfilmfigurák, gyorsétteremláncok és popkulturális utalások rengeteg iróniával fűszerezve. Képei azért nagyon hatásosak, mert a lehetetlen dolgokat nagyon valóságosan ábrázolják. Legújabb