fbpx
Nyomj Entert

Mit tartogat a Metaverzum a zene számára?

A Billboard elmagyarázta, hogy miként összpontosítanak a nagy tech behemótok az online közösségi szerepvállalás jövőjére, valamint hogyan ad a zenének ez egy teljesen új teret a működéshez – és pénzszerzéshez. Mióta a Facebook október végén bejelentette, hogy mától Meta névre hallgat, nem csupán a techszakma figyelt fel rá. Az új név a “metaverzumra” utal, mellyel együtt a vállalat idén 10 milliárd dollárt ígért ahhoz, hogy megalapozza azt az online ökoszisztémát, amelyet széles körben a digitális társadalmi kapcsolódás jövőjének tekintenek.

A legegyszerűbben fogalmazva a metaverzum az internet következő változata, amelyben virtuálisan, látszólag szemtől szemben léphetünk majd kapcsolatba a világ minden táján élő barátainkkal, munkatársainkkal és bárkivel, akivel csak szeretnénk. Az ötlet egyelőre csak elméleti és a nagy felhajtás ellenére a valóságban még kevés létezik belőle, azonban képzeljük el így: a metaverzum a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) kombinációja, mely a fizikai világ fölött helyezkedik el, a jelenlegi életmódunkkal együttműködve, kielégítve akár azokat a szükségleteinket is, melyek eddig elképzelhetetlennek tűntek.

A lehetőségek között szerepel, hogy akár egy családi vacsorára is beküldhetjük majd a hologramunkat, ha a való élet kötelességei máshová szólítanak, emellett persze olyan programokon is részt vehetünk, melyeknek – hasonlóan a fizikai síkhoz – jócskán megkérik az árát. Így például jegyet válthatunk a világ bármely koncertjére a világ bármely pontján, elkerülve az amúgy is környezetszennyező repülőutat, és az első sorból élvezhetjük a koncertélményt a saját kanapénkon ülve, 8K felbontásban.

A zeneipar számára számos felhasználási lehetőség kínálkozik a témában. A zenét streamelni fogják, a koncerteket pedig megnézik, ami a hagyományos bevételi forrásoknak új ökoszisztémát kínál a pénzzé tételhez. Ezzel a lehetőséggel akár partit is rendezhetünk ebben a térben, a kedvenc előadónkat bérelve, miközben úgy bulizunk a barátainkkal, hogy még csak találkozunk sem kell velük.

A metaverzum, ha úgy alakul, ahogyan azt a technológiai iparban sokan várják, egy második világ lesz, amelynek számos olyan pénzre váltható aspektusa lesz, mint a valós életnek, olyan új bevételi forrásokkal, amelyekről korábban nem is álmodtunk, és amelyek új magasságokba repítik a zeneipart.

A világ trillió dolláros vállalatai nagy összegeket fektetnek be a metaverzumba, remélve, hogy részesedést szerezhetnek maguknak az internet jövőjének valószínűsíthetően meghatározó részéből. A Microsoft a metaverzum vállalati oldalára fogad, olyan kulcsfontosságú termékek virtuális terekre szánt változatait építve, mint a Microsoft Teams és az Office (az Xbox szintén kulcsfontosságú tényező lesz a vállalat számára a metaversumban). A Bloomberg és a The Information szerint az Apple egy vegyes valóságot (a virtuális és a kiterjesztett valóságot) ötvöző headsetet, illetve egy AR-szemüveget is fejleszt, amelyekre az elkövetkezendő években számíthatunk. A Meta pedig a tíz milliárd dolláros költségvetése egy részének felhasználásával valamikor jövőre fogja kiadni a saját vegyes valósággal kapcsolatos headsetjét, amely jelenleg Project Cambria néven fut, jelentette be a vállalat az éves októberi Facebook Connect rendezvényén.

A több milliárd dolláros befektetésekkel és a világ legértékesebb vállalatainak összesített erejével a metaverzum már a küszöbön áll, a kérdés az, hogy megfelel-e majd a sci-fik által támasztott elvárásainknak.

Forrás: Billboard

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük