Új pop-up store kelti életre a Budafoki utat | Dinghi

Új pop-up store kelti életre a Budafoki utat | Dinghi

Sok múlik az időzítésen, és való igaz, hogy jobbkor nem is nyílhatott volna meg Buda legújabb pop-up üzlete. A Dinghi a Bartók Béla úttal párhuzamos Budafoki útról érhető el. Éppen elég közel a “boulevard”-hoz és a Műegyetemhez, a tizenegyedik kerület nyüzsgő arcához, hogy bekerülhessen annak vérkeringésébe. De éppen elég távol, hogy kiélvezhesse pole pozícióját.


Az alapítók, ha tehetnék nyitva hagynák a tér definícióját, jellegéből adódóan következkezik a pop-up store megnevezés. Ennél azonban jóval többet rejt magában. Pop-up store, galéria, bolt, közösségi tér, coworking space, modern művelődési ház, hogy csak néhányat említsek. A Népszigeten található Filip műhely, a Valéria Galéria és az Urbanum közös, átmeneti bázisaként jött létre Újbudán, ahol Filip bútorain és lakberendezési tárgyain és a Képbani zöldséges képein kívül sok más képző- és iparművészeti alkotás és design termék is megtalálható.

Az alapkoncepciót Budapest fölöslegesen működő terei inspirálták. A alapítók azon a gondolaton indultak el, hogy mennyi olyan tér van a fővárosban, ami csak egy bizonyos időintervallumban, egy bizonyos funkciót lát el. Az Urbanum interdiszciplináris városi platform segítségével a tér úgy áll össze, hogy egész nap funkcióra találjon (délelőtt irodaként működik, délután a közönség előtt is megnyílik), az együttélés és a lokális hely tartalommal való megtöltésének és integrálásának szellemében. A hely megismertetése mellett izgalmas felvetésnek tartották a legkülönbözőbb emberek, alkotók egy térben, közösségként működését.

A hatvannapos nyitvatartásuk alatt szeretnének minél több dolgot bemutatni. Folyamatosan változik a tér és mindennap új kiállítást és eseményt rendeznek meg. A művek egy része beépül a térbe, persze olyan is van, ami időközben gazdára talál. Ennek a folyamatnak köszönhetően pedig sosem fog ugyanaz a látvány fogadni minket. Nincs egy adott végpont, amikor kész lenne maga a tér, inkább a folyamatos alakulás jellemzi azt.

Az egynapos kiállításokat a Stúdió Galéria fennállásának ünneplése (ötven napon keresztül minden egyes nap más kiállítás volt látható), illetve a berögzült kiállítási szokások ihlették, hiszen a tegtöbben a megnyitón látogatják az új tártlatokat. A koncepciót tovább erősíti egy, az üzlet előtt működő “Vitrin galéria”, melyet az a Kovács Kristóf (Sajnos Gergely) helyszínelő jegyez, akinek a nevéhez kötődik a Gyros in the Pocket projekt is. Az üvegbe zárt vitrinbe naponta új “nap műtárgya” kerül. Ez a kurátori gyakorlat az egykori kirakatrendezési szokásokat is megidézi. Megállítja, meghökkenti és bevonzza a járókelőket, korosztálytól és érdeklődési körtől függetlenül is. A kiállítások is így épülnek fel, a művek mellett a megvásárolható bútorok installációs elemekké lépnek elő, amik szintén cserélődnek.

Rengeteg sokszínű alkotó munkái kerülnek be a térbe, képző- és iparművészek alkotásai egyaránt. Nagyon könnyen összeállt a programterv. Szinte természetes szelekcióval jöttek szembe a helyi kötödésű, vagy a közelben alkotó művészek, tervezők, akik számára találkozási, kapcsolodási pontot jelent a Dinghi.

Nemrég a Rios gördeszkás kollektíva merch termékei voltak láthatóak, a héten pedig alkalmunk nyílhat Berkei Csaba Újlipótvárosról készült fotóival, Pintér Gábor festőművész térinstallációjával is találkozni. Ezek mellett frissen diplomázott fiatal művészek munkáit is megismerhetjük, hétvégente pedig a legkülönbözőbb tematikájú workshopok várják az érdeklödőket: Rajcsányi Edit textiltervező upcycling táskakészítő foglalkozása mellett egyik nap konceptuális cukrászdává avanzsálódik a pop-up tér.

Összecsengések, összehallások alakítják a Dinghit, ami egészen december 24-ig várja a látogatókat a Budafoki úton. Itt a helyed, ha nincs ötleted, de egy igazán menő és egyedi karácsonyi ajándékra vágysz. Ha szívesen töltenél időt egy rendkívül színes, folyton változó művészeti térben. Ha a környéken laksz, vagy ha nem, vagy ha csak a kívácsiság vonz, akkor is!

Dinghi | Facebook

továbbiak
Japán és brit inspiráció egy prágai villában
design

Japán és brit inspiráció egy prágai villában

A No Architects egy 1920-as évekbeli prágai villát állított vissza eredeti pompájába, teljes technikai modernizációval. A legapróbb részletekig megtervezett belső térbe finoman beépítették az ügyfelek Japánból és Egyesült Királyságból származó inspirációit. A felújítás során az ingatlan alaprajzát is módosították, a konyha és a kert között közvetlen kapcsolatot alakítottak ki, továbbá
Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban
design

Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban

A technológia és az online világ térnyerése számos előnnyel jár életünkben, azonban ezeknek használatával jelentős környezetkárosító árat fizetünk meg. Tudtad, hogyha az internet egy ország volna, a hatodik legszennyezőbb ország lenne a világon? A svéd Jönköping University diákjai a web fenntarthatóbb módját hozzák el számunkra. Balogh Ráhel és Viktorija Bernataviciute
Lengyel cég tervezte a katari világbajnokság stadionjainak székeit
design

Lengyel cég tervezte a katari világbajnokság stadionjainak székeit

Egy lengyel székgyártó cég háromszázötvenezer széket biztosított a katari labdarúgó-világbajnokság stadionjaiba. A Forum by Nowy Styl által tervezett ülések a világbajnokság nyolc stadionjából hatot töltenek meg. A vállalat az Abacus és az Omega műanyag székekkel, valamint az Oscar VIP nevű kárpitozott modellel van jelen Katarban, korábban már olyan helyszínekre szállítottak