Új pop-up store kelti életre a Budafoki utat | Dinghi

Új pop-up store kelti életre a Budafoki utat | Dinghi

Sok múlik az időzítésen, és való igaz, hogy jobbkor nem is nyílhatott volna meg Buda legújabb pop-up üzlete. A Dinghi a Bartók Béla úttal párhuzamos Budafoki útról érhető el. Éppen elég közel a “boulevard”-hoz és a Műegyetemhez, a tizenegyedik kerület nyüzsgő arcához, hogy bekerülhessen annak vérkeringésébe. De éppen elég távol, hogy kiélvezhesse pole pozícióját.


Az alapítók, ha tehetnék nyitva hagynák a tér definícióját, jellegéből adódóan következkezik a pop-up store megnevezés. Ennél azonban jóval többet rejt magában. Pop-up store, galéria, bolt, közösségi tér, coworking space, modern művelődési ház, hogy csak néhányat említsek. A Népszigeten található Filip műhely, a Valéria Galéria és az Urbanum közös, átmeneti bázisaként jött létre Újbudán, ahol Filip bútorain és lakberendezési tárgyain és a Képbani zöldséges képein kívül sok más képző- és iparművészeti alkotás és design termék is megtalálható.

Az alapkoncepciót Budapest fölöslegesen működő terei inspirálták. A alapítók azon a gondolaton indultak el, hogy mennyi olyan tér van a fővárosban, ami csak egy bizonyos időintervallumban, egy bizonyos funkciót lát el. Az Urbanum interdiszciplináris városi platform segítségével a tér úgy áll össze, hogy egész nap funkcióra találjon (délelőtt irodaként működik, délután a közönség előtt is megnyílik), az együttélés és a lokális hely tartalommal való megtöltésének és integrálásának szellemében. A hely megismertetése mellett izgalmas felvetésnek tartották a legkülönbözőbb emberek, alkotók egy térben, közösségként működését.

A hatvannapos nyitvatartásuk alatt szeretnének minél több dolgot bemutatni. Folyamatosan változik a tér és mindennap új kiállítást és eseményt rendeznek meg. A művek egy része beépül a térbe, persze olyan is van, ami időközben gazdára talál. Ennek a folyamatnak köszönhetően pedig sosem fog ugyanaz a látvány fogadni minket. Nincs egy adott végpont, amikor kész lenne maga a tér, inkább a folyamatos alakulás jellemzi azt.

Az egynapos kiállításokat a Stúdió Galéria fennállásának ünneplése (ötven napon keresztül minden egyes nap más kiállítás volt látható), illetve a berögzült kiállítási szokások ihlették, hiszen a tegtöbben a megnyitón látogatják az új tártlatokat. A koncepciót tovább erősíti egy, az üzlet előtt működő “Vitrin galéria”, melyet az a Kovács Kristóf (Sajnos Gergely) helyszínelő jegyez, akinek a nevéhez kötődik a Gyros in the Pocket projekt is. Az üvegbe zárt vitrinbe naponta új “nap műtárgya” kerül. Ez a kurátori gyakorlat az egykori kirakatrendezési szokásokat is megidézi. Megállítja, meghökkenti és bevonzza a járókelőket, korosztálytól és érdeklődési körtől függetlenül is. A kiállítások is így épülnek fel, a művek mellett a megvásárolható bútorok installációs elemekké lépnek elő, amik szintén cserélődnek.

Rengeteg sokszínű alkotó munkái kerülnek be a térbe, képző- és iparművészek alkotásai egyaránt. Nagyon könnyen összeállt a programterv. Szinte természetes szelekcióval jöttek szembe a helyi kötödésű, vagy a közelben alkotó művészek, tervezők, akik számára találkozási, kapcsolodási pontot jelent a Dinghi.

Nemrég a Rios gördeszkás kollektíva merch termékei voltak láthatóak, a héten pedig alkalmunk nyílhat Berkei Csaba Újlipótvárosról készült fotóival, Pintér Gábor festőművész térinstallációjával is találkozni. Ezek mellett frissen diplomázott fiatal művészek munkáit is megismerhetjük, hétvégente pedig a legkülönbözőbb tematikájú workshopok várják az érdeklödőket: Rajcsányi Edit textiltervező upcycling táskakészítő foglalkozása mellett egyik nap konceptuális cukrászdává avanzsálódik a pop-up tér.

Összecsengések, összehallások alakítják a Dinghit, ami egészen december 24-ig várja a látogatókat a Budafoki úton. Itt a helyed, ha nincs ötleted, de egy igazán menő és egyedi karácsonyi ajándékra vágysz. Ha szívesen töltenél időt egy rendkívül színes, folyton változó művészeti térben. Ha a környéken laksz, vagy ha nem, vagy ha csak a kívácsiság vonz, akkor is!

Dinghi | Facebook

továbbiak
Vándorkiállításból háromnyelvű könyv: a Retusált Erdély története
art

Vándorkiállításból háromnyelvű könyv: a Retusált Erdély története

A Retusált Erdély – Tájképek és képzettársítások kiállítás a Marosvásárhelyi Műhely, ismertebb nevén MAMŰ művészegylet munkásságát és életérzését mutatja be. A tárlat 2019 júniusában debütált Berlinben, amit 2020-ban  több magyar és romániai helyszín is követett. Jelen kiadást mégsem a kiállítás kísérő kiadványaként tartják számon, sokkal inkább egy önálló alkotásként, ami megörökíti
A Meta az új valóság? – 1. rész
hype lab

A Meta az új valóság? – 1. rész

A Facebook bejelentette, hogy közösségi oldalait ezentúl Meta cégnév alatt működteti: ez nem csupán egy cégnévváltást takar, hanem a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális technológiák (VR) egyesítésével egy metaverzum létrehozását is előrevetíti. Egy fejlődő metavilág gondolata talán már ismerős, de mégis izgalmas kérdéseket vet fel bennünk. Mennyire bízhatunk meg
A Bánáti + Hartvig új irodája lett az idei év befutója
architecture

A Bánáti + Hartvig új irodája lett az idei év befutója

A hétvégén 17. alkalommal adták át a Média Építészeti Díjat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A zsűri a Bánáti + Hartvig Építész Irodának ítélte a legjobb épületért járó díjat az egykori étteremből átalakított, saját irodájukért. A projektről az épületbejárást követően mi is hosszabban beszámoltunk. Az épülettervek közül Kopacz Hanna ŐRKŐ munkáját ismerték