Mlynica | Pozsony, Szlovákia

Mlynica | Pozsony, Szlovákia

Minden sikeres felújítás az alapadottságok elfogadásával indul: a pozsonyi Mlynica gyárépület esetében ez az ipari épület egyedi esztétikai örökségének elfogadását jelenti, ami a korszerűsítés kiindulópontjaként szolgált. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunkban most ez az épületet mutatjuk be nektek, mely az innovatív közösségi terek kategória részeként került a PACE Projekt válogatásába.

A közterek használata, azok funkcionális rendszere és építési módszerei folyamatosan változnak. Ez a változás a közösségi tevékenységek átalakulására, a technológiai és az építési módszerek fejlődésére, valamint az épületekkel szembeni funkcionális elvárások megváltozására vezethető vissza. Ezek az innovatív terek így újraértelmezik a közterek használatát.

A Mlynica Pozsony egy ipari kerületében található egy olyan parkban, melyben a hatvanas évektől kezdve könnyű építőanyagokat gyártottak. Az épületet a kilencvenes években adta el az állam, a privatizáció után pedig 2016-ban készültek el a felújítás tervei. Ezek új funkciókat adnak az épülethez: kulturális rendezvényterek, üzletterek, illetve loftlakások létesülnek majd benne.

A megbízó a szlovák GutGut irodát kétre fel a tervezésre, akik ismertek arról, hogy ügyesen integrálják a régi minőségeket az új funkciókhoz. Ebben az esetben is ez történt: az építészeti tervezés az eredeti épület szerkezeti logikájára épít. A vasbeton váz, valamint a beton falazat és homlokzat megmaradtak, de utóbbi új nyílásokkal egészült ki, kicsit szabadabbá téve az ipari épületre jellemző ablaknyílások eredeti, racionális hálóját.

A tervezés a régi és az új ellentétére épít, miközben kiemeli az eredeti épület minőségét. Ez azzal is járt, hogy meg kellett szabadulni a felesleges rétegektől, hiszen a cél az épület szerkezeti logikájának hangsúlyozása volt, valamint az új felhasználási lehetőségek is ennek köszönhetően váltak beépíthetővé.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Mutatjuk a Szlovák Design Díjak várományosait!
east

Mutatjuk a Szlovák Design Díjak várományosait!

Északi szomszédainknál idén 17. alkalommal hirdették meg a Národná cena za dizajnu, vagyis a Szlovák Design Díj versenyt. A nemzetközi zsűri tagjainak ebben az évben közel ötszáz jelentkező közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat. Mutatjuk, kik kerültek fel a shortlistre! Ami nálunk a Magyar Formatervezési Díj, az a szlovákoknál a Národná
Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról
branding

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

A gasztrovállalkozások – akaratukon kívül ugyan, de mégis – jegyet váltottak még egy körre a koronavírus elnevezésű hullámvasúton. Ismét jönnek a különféle kreatív megoldások, B-tervek és praktikus forgatókönyvek – hiába, nincs más hátra, mint előre. Sorozatunk folytatásában kitérünk arra is, milyen formában működnek a korlátozások fényében a bemutatott helyek. Mutatjuk a fine dining
Highlights of Hungary 2020 | Marsalkó Dávid
community

Highlights of Hungary 2020 | Marsalkó Dávid

Marsalkó Dávid, a többszörös Fonogram-díjas Halott Pénz hiphopformáció alapítója a pécsi ügyeket, a társadalmi szerepvállalás fontosságát és a fenntarthatóság szellemiségét hozza el a Highlights-ba 2020-as jelöltjei által. A Halott Pénz általában teljesen kitölti Marsalkó Dávid idejét – az elmúlt nyolc-kilenc éve szinte csak a zenekarról szólt. A koronavírus-járvány miatt azonban 2020-ban