Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Szalai Veronika

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Szalai Veronika

2019-ben nyolc fiatal tervező, illetve designteoretikus vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amelyet a Magyar Formatervezési Tanács kezel, amelynek finanszírozásában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vesz részt. Az ösztöndíj során a pályázók megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai programjaikat. Tudjatok meg róluk még többet itt, a HYPEANDHYPEREN. Szalai Veronika KUBUS 2.0 – játék valós és virtuális mintázatokkal


A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az ösztöndíjasok munkáit bemutató, március végére tervezett kiállítás sajnos elmaradt. Ezt az eseményt valamelyest pótolva, a már megjelent nívós katalógust pedig kicsit kiegészítve, „élőbbé téve” nyolc héten át mutatjuk be nektek őket és pályamunkáikat.


Szalai Veronika 2012-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fémműves formatervező szakán; mestermunkája kapcsán kezdett el foglalkozni a természetes, újrahasznosítható, lebomló anyagokkal, és az ezekhez társítható ipari gyártástechnológiákkal. Anyagkísérleteit azóta is a Pressed Pets nevű műhelyében végzi, ahol többek között a klassz New Time órák is készültek.

2013-ban a MOME Doktori Iskolájában folytatta tanulmányait, ezzel párhuzamosan pedig elkezdett tanítani a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban is. Doktori munkája során az ipar és a kulturális tárgyhasználat metszéspontjában lévő designmegoldásokat, valamint a tárgyi és kulturális affordanciákat kutatja. 2016 és 2018 között, gyerekei születése és a DLA kutatása erősítette meg abban, hogy a Kubus 2.0 játékkoncepciót termékké fejlessze.

Újabb lehetőségek

Az elmúlt pár évben Veronika egy olyan koncepciót szeretett volna termékké fejleszteni, amely a fizikai összetevők mellett megfoghatatlan elemekből is építkezik, mint a fantázia, a fény vagy a tükröződések. A Moholy Ösztöndíj pedig remek platformnak bizonyult arra, hogy ezt az elképzelését fókuszáltan megvalósítsa.

„A program során sok olyan finom részlettel gazdagodott a munka, melyet a benne résztvevő szakembereknek köszönhetek. A konzultációk és bizottsági tagoktól kapott személyes tanácsok újabb lehetőségeket vázoltak fel a számomra, ami arra ösztönöz, hogy a későbbiekben tovább bővítsem a kollekciót. De addig is, büszkén mondhatom, sikerült elérni a kitűzött célt; az ösztöndíj hat hónapja alatt termék-érett lett az elképzelés. Ahhoz, hogy piacra kerülhessen, azért még jó pár lépés hátra van, most ezen dolgozunk” – mondta el a tervező.

„Az én példám is jól bizonyítja, hogy egy jól megalapozott koncepció gyakorlati megvalósításában mennyire hasznos a Moholy Ösztöndíjprogram többrétű szakmai közegének támogatása, így minden tervezőnek csak ajánlani tudom – pályázzatok!” – tette hozzá.

A pályamunkaKUBUS 2.0 – játék valós és virtuális mintázatokkal

A Kubus 2.0 gyermekeknek és felnőtteknek szánt közös, papírból készült konstrukciós játék, amellyel valós (szín, forma) és „virtuális” (reflexiók, tükröződések) mintázatokat, történeteket alkothatunk.

A játékkal az egyik fő célom egy közös „tér” létrehozása a gyermek és felnőtt képzetek kifejezésére, hogy egyszerre gazdagodhassunk a látható és láthatatlan, valamint a megfogható és a megfoghatatlan élményével – mondta el Veronika.

A tervező már a kezdet kezdetén a feladat teljes komplexitásában gondolkodott – az ideális anyagvastagságtól a lapra szerelhetőségig és ezáltal a postázás megkönnyítéséig, a forgalomba helyezéshez kapcsolódó szabványoknak, illetve a biztonsági követelményeknek való megfelelésen és a higiénián át más szempontokig. Ennek jegyében számos anyaggal, szerkezeti felépítéssel, többféle gyártástechnológiával és mérettel kísérletezett, ezt követte az ösztöndíjprogram során a különböző felületek, mintázatok kifejlesztése.

Projektje végeredményeként három 16-16 darabos elemkészletű játékváltozatot hozott létre, melyek mindegyike tetraéder belsővel rendelkező, de más-más mintázatú papírkockákra épül: a Forma (Basic) variációban grafikai formák alkotják az alapot, a Mese (Tale) változatban a felhasználónak már lehetősége nyílik az interakcióra is (például az üres részek rajzokkal való kiegészítése által), a Szín (Color) verzióban pedig a tükröződő felületek hoznak létre önálló rendszert.

Veronika távlati céljai között elsősorban a játékok gyártásra való előkészítése, a piaci szabványoknak való megfeleltetése, illetve a nemzetközi piacra történő bevezetése szerepel, de célként jeleníti meg a forma- és mintakészletek további fejlesztését is

Fotó: Szesztay Csanád

továbbiak
Ha eddig úgy gondoltad, hogy unalmas buszra várni
design

Ha eddig úgy gondoltad, hogy unalmas buszra várni

Leleményes megoldás született a Brno mellett fekvő Kobeřicében. A hétszáz fős községnek az Atelier Walter építészei egy többfunkciós gyöngyszemet terveztek, ahol a várakozás idejét akár egy kis terepszemlével is el lehet tölteni. Az Atelier Walter építész iroda egy kompakt buszmegállót álmodott meg, amely méretétől függetlenül megannyi kreatív elemet tartogat magában.
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,