Nikon One x BMW | HYPNOPOLIS

Nikon One x BMW | HYPNOPOLIS

2063-at írunk. Az újságíró Hope Reiser harminc éves álomból ébred, amelyet büntetésként szabtak ki rá férje meggyilkolásáért. A fiatal nő ártatlanságáról meggyőződve keresi az útját a számára teljesen idegen, jövőbeli világban. Ezt az izgalmas történetet követhetjük végig a BMW első, hatrészes podcast-sorozatában, amelyhez Brunszkó László aka Nikon One készített illusztrációkat. Interjú!

Viszonylag ritka, hogy egy ilyen nagy autógyártó cég ilyen klassz, kreatív sideprojektet indítson. Te nagy természetjáróként mennyire tudtál belehelyezkedni egy ilyen nagyon városi, sci-fi autós sztoriba?

A sci-fi rajongásom és az ehhez kapcsolódó tematikus munkáim jól megágyaztak a HYPNOPOLIS-nak. A Territory Budapest & Munich ügynökség kifejezetten a Neon Noir című illusztrációsorozatom miatt keresett fel erre a projektre még július elején. Ebből is látszik az – amit amúgy mindig is hangsúlyozok –, hogy mekkora jelentősége van annak, ha egy kreatív tolja a saját szerelem-projektjeit. A nature-future tengely két vége valóban igen messze van egymástól, de mindkettőnek megvan a maga helye és ideje. A természet a valóságom és hobbim, a jövő az álmodozásaim terepe. Viszont autókkal kapcsolatos munkáim ezidáig nem voltak.

Sokak számára státuszszimbólum a BMW. Számodra mit jelent?

Az autók világa úgy en bloc kívül esik az érdeklődési körömön, a BMW márka általános hazai profiljára, felhasználói körére vagy imidzsére pedig ez különösen igaz. Azonban épp ez jelentette a kihívást: teljesíteni egy olyan környezetben, amely igencsak távol áll tőlem. És lám, kiválóan sikerült, hiszen a projekt minden része szinte komment vagy változtatás kérése nélkül átment a három szintből álló ügyfélkörön.

Mégis, szerinted mit tud a BMW, amit más nagy autógyártó esetleg (még) nem?

A BMW az autógyártás mellett vagy inkább ennek részeként nagy hangsúlyt fektet a jövőkutatásra. Sőt, saját jövőt is „gyárt”. Ennek folyományaként például podcast-sorozathoz novellát ír, amiben ha nem is a jövőt vázolja fel, de eljátszik a lehetőségekkel, alternatívákat teremt, megoldásokat keres, illetve kísérletez mindezekkel.

Hogyan zajlott a közös munka? Megkaptad előre a teljes podcast anyagát? Mennyire kaptál szabad kezet az alkotás során?

A fentebb már említett hazai ügynökséggel álltam közvetlen kapcsolatban – fantasztikusan jó, rugalmas csapat. A podcastot nem hallgattam meg, mert noha kiválóan tudok kommunikálni angolul, a történet megértése és az illusztrálandó részek átdolgozása, úgy gondolom, meghaladta volna a teljesítőképességemet, ezért minden részhez küldtek rövid briefeket, amelyeket követve készültek el végül az illusztrációk. A projekt során teljesen szabad kezet kaptam, maximum iránymutatást, hangulattal kapcsolatos referenciákat vettünk át közösen.

Hogyan, milyen technikával készültek az illusztrációk, az egész általad megalkotott világ?

A munkáim során szinte csak Photoshopot használok, így itt is ebben a programban készült minden. Az egyes képeket úgy adtam le az ügynökségnek, hogy magam dönthettem el, mit mozgassunk be rajtuk az animációkon. Az illusztrációk elkészítése amúgy rengeteg időt igényelt: magát a várost több mint tíz órán át rajzoltam egyhuzamban.

Nagyon pörög a Facebook-oldalad is, folyamatosan újabb és újabb munkákat posztolsz. Jelenleg min dolgozol?

Állandó ügyfelem az Urban Verbunk magyar néptáncegyüttes, akiknek néhány napja adtam le a legújabb, Őserő-Rózsa story című előadásuk premierjéhez készült animációkat, plusz több kisebb reklámon is dolgozom. Mindezek emellett a szeptember-novemberre tervezett kiállításom, a „Történetek a sarkvidékről” anyagát rakom össze, szerkesztem meg. De már most jönnek visszajelzések az őszre tervezett nagyobb illusztrációs munkákról. Szóval mindig van valami izgalmas.

A teljes HYPNOPOLIS projekt az animációkkal Nikon One Behance-oldalán tekinthető meg! Katt a további részletekért!

BMW HYPNOPOLIS | Web  
NIKON ONE | Behance | Facebook | Instagram

továbbiak
Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében
design

Alkot az ipszilon – Batykó Róbert és Keresztes Zsófia önálló kiállítása Budapest szívében

Az acb Galéria legfrissebb kiállításai között két olyan kortárs magyar képzőművészt ismerhetünk meg, akikkel igazán érdemes képbe kerülni. Az Y-generációs alkotók munkáival érdekes vizekre evezhetünk: míg Keresztesit monumentális, nőiséget megtestesítő mozaikszobrai jellemzik – ezúttal egy kis csavarral kiegészülve –, addig Batykó egy élénk színű, konzumerista elemekre épülő papírkollázs sorozatot mutat be. Mindketten
Ezek voltak a globális és a régiós műkincspiac sztárjai 2022-ben
design

Ezek voltak a globális és a régiós műkincspiac sztárjai 2022-ben

Pörgős évet zártak az aukciós házak tavaly: a világ pénzügyi nehézségei egyelőre nem mutatkoztak a műtárgyak eladásainál, a régióban és világszerte is sorra dőltek meg az eladási rekordok. Bár tavaly a gazdaság világszerte nagy károkat szenvedett, a műkincsek eladásán ez nem látszódott: növekvő piac és rekordárak jellemezték 2022-t. Jól mutatja
Mint egy állandó performansz | Bemutatkozik a Shotby.us
design

Mint egy állandó performansz | Bemutatkozik a Shotby.us

Hogyan válik az alkalmazott fotográfia a művészeti önkifejezés eszközévé? Hogyan lesz a bizarr az új normális? Lenka Glisníková és Karolína Matušková kreatív párosa fotográfusként, időnként kurátorként, sőt, előfordul, hogy különböző világok teremtőjeként alkot. Vizuális nyelvezetük összetett és progresszív, amelyben a merész színek és kompozíciók, szokatlan és olykor humoros jelenetekkel válnak