Nyaralók, hétvégi házak, második otthonok | TOP 5

Nyaralók, hétvégi házak, második otthonok | TOP 5

Nyaraló, hétvégi ház, második otthon: mind vidéki menedék a városi ember számára. Egy olyan hely, ahova elmenekülhetünk a város zajától, ahol lehetőségünk nyílik kikapcsolódni, kiszakadni a mindennapi nyüzsgésből. Ezek a helyek lehetnek ultramodernek vagy éppen követhetik a múlt építészeti hagyományait is. Funkciójukat tekintve azonban nagyon is hasonlók: biztonságot, teret adnak a kikapcsolódáshoz és elvonuláshoz. Hazánkban és a kelet-európai régióban a gyönyörű ódon villák mellett számos, a térséget jellemző hagyományokra építő modern nyaralót találhatunk. Mai válogatásunkban ezekből gyűjtöttük össze nektek a kedvenceinket.

Svájci villák a Balaton partján

Az úgynevezett chalet, azaz svájci típusú villa nemcsak a névadó országban, de hazánkban is nagyon kedvelt épülettípus volt a 19. században. Csodaszép, régi pompájukban ragyogó villaépületekkel találkozhatunk a Balaton körül is. Keszthely, Balatonfüred és a fonyódi Bélatelep mellett Hűvösvölgyben is lenyűgöző épületek maradtak fent, kifinomult részleteikben ma is hűen őrzik a múlt építészeti értékeit.

Fotók: Gulyás Attila

Modern faházak Ausztriában

A svájci típusú villák az alpesi régióban örvendtek a legnagyobb népszerűségnek, így nem ér minket meglepetésként, hogy osztrák szomszédainknál a mai napig rendkívül elterjedt ez az épülettípus. Az eredetileg hegyi pásztorok nyári menedékeként funkcionáló, fából készült chalet ma is nagyon kedvelt a térségben. A helyi hagyományokat modern csavarral megbolondító hegyi nyaralók következnek.

Dácsa, avagy a Szovjetunió letűnt bája

A nagyvárosok közelében helyet kapó, ugyanakkor történelmi múltra visszatekintő dácsák, vagyis üdülőházak az év több hónapjában használatban álltak. Az Oroszország és a volt Szovjetunió területén tipikus épülettípus ma is fellelhető a posztszovjet országokban.

Modernista típusnyaralóink

Újra a Balaton felé vesszük az utunkat, ahol a tópart építészete ma is őrzi ezer arcát. A letűnt kor villái mellett a múlt században tömegesen húztak fel olcsó, sokszor nem megfelelő minőségű és esztétikumú épületeket. A hatvanas, hetvenes évektől építészek és szakértők együttesen dolgoztak azon, hogy típusnyaralók tervezésével valamennyire egységesítsék a part építészeti arculatát. Ilyen típusnyaralók voltak Hofer Miklós Tátika és Tulipán fantázianévre keresztelt hétvégi házai, amelyek a híres francia építész, Le Corbusier öt pontját is eszünkbe juttathatják. A lábakon álló házikókból a Balatonon túl a Velencei-tó partján is fedezhetünk fel.

Fotók: Callmeyer Ferenc-Rojkó Ervin: Hétvégi házak, nyaralók (Műszaki Könyvkiadó, 1972)

Erdei falvak a vadon mélyén

Lélegzetelállító környezetben, sűrű erdőkben, távol a városoktól találjuk Szlovénia talán legkülönlegesebb nyaralókomplexumait, az erdei falvakat. Egyszerű formák, rengeteg fa- és üvegfelület teszi igazán modernné és kortalanná ezeket az épületeket.

Forrás: Építészfórum, Wikipedia, slovenia.info
Fotók: Gulyás Attila, chocolatevillage, theodosius, designboom, cosyneve

továbbiak
Transzgenerációs hiány befoltozása | TOBE galéria
fotográfia

Transzgenerációs hiány befoltozása | TOBE galéria

Identitáskeresésről, kelet-európai sorsokról, családi trauma feloldásáról és egy elképzelt múlt rekonstrukciójáról mesél Anthony Paul Marchetti újonnan nyílt kiállítása a budapesti TOBE galériában. Az Amerikában élő fotográfust családi szálak fűzik Magyarországra. A történet 1945-ben kezdődött, amikor nagymamája Szegedről menekült nyugatra a szovjet csapatok elől és éveket töltött a müncheni menekülttáborban. Itt
Nyolc perc alatt feltöltött okostelefon | Xiaomi
tech

Nyolc perc alatt feltöltött okostelefon | Xiaomi

A kínai gyártó egy 4000 amperórás akkumulátorral rendelkező módosított Mi 11 Pro készülékkel mutatta meg, hogyan lehet nyolc perc alatt teljesen feltölteni egy okostelefont. A vadonatúj gyorstöltési módszer mind vezetékes, mind vezeték nélküli változatban elérhető: a nyolc perces időre vezetékkel képes a Xiaomi megoldása, anélkül negyed óra alatt tudja száz
Csehország ékszerdoboza | Cseh Svájc Nemzeti Park
east

Csehország ékszerdoboza | Cseh Svájc Nemzeti Park

Csehország és Németország határán, az Elba völgyében terül el Európa egyik leglátványosabb parkpárosa, a német Szász Svájc és ikertestvére, a Cseh Svájc Nemzeti Park. Nevüket az ide érkező tizennyolcadik századi svájci festőktől kapták, akik otthonukhoz hasonlították az elbűvölő tájat. Nem tévedtek, hisz a terület ma is nagyrészt érintetlen, vadregényes tájaival