fbpx
Nyomj Entert

Ofelia – Egy sokszínű nő

A 26 éves énekes-dalszerző Ofelia (polgári nevén Iga Krefft) egy kis lengyel faluból származik, de meg sem állt addig, amíg az egész ország meg nem ismerte a nevét. A komorabb, alternatív rockzenéről váltott át a könnyedebb műfajokra. Manapság dalról-dalra különböző női karakterek bőrébe bújva nagyon szórakoztató és okos, elektronikus popzenét készít.


Fotó: Gaál Dániel

A pályát színészként kezdted, aztán később a zene felé fordultál. Van köztük fontossági sorrend? Gyerekként melyik volt inkább a vágyad? 

Fiatal lányként is már nagyon szerettem énekelni, majd jött a színészet. De a fókusz mindig is a zenén volt. A zene szabaddá tesz, és arra ösztönöz, hogy kifejezzem önmagam. Nagyon mélyen szeretek dalokat készíteni. Már kislánykorom óta a színpad volt az álmom.

Egészen fiatalon, kis tinédzserként egyszerre játszottál egy musicalben a színpadon és egy szappanoperában a tévében. Hogy ment mellettük a tanulás? 

Hogy őszinte legyek… hát fogalmam sincs! Zeneiskolába jártam akkoriban, és Lengyelország északi részéről utazgattam Varsóba. Tényleg fogalmam sincs, hogyan tudtam kezelni ezt a helyzetet. De talán valami mágikus erő és tenni akarás hajtott.

Mint énekes-dalszerző Ofelia néven ismernek, ami egy felvett név. Ki ez a személy, köze van esetleg Shakespeare tragikus hősnőjéhez a Hamletből?

A következő a története a névnek. Tinédzserként kicsit szégyelltem, hogy benne voltam a tévében, ezért egy másik név használata tökéletes ötletnek tűnt. Az embereket időnként össze is zavarta, hogy ez akkor én vagyok, vagy valaki más, aki hasonlít rám. De ezt akartam! A név a Hamletből jön, mert nagyon szerelmes voltam a dán királyfiba. Egyik barátom azt mondta egyszer: „Annyira szereted Hamletet, hogy Ofeliának kéne lenned!” Hát így!

Fotó: Gaál Dániel

A bemutatkozó albumod rockos hangzásához és inkább sötét hangulatához képest az új dalaid jóval poposabbak, a hangzás pedig elektronikus, ráadásul minden szám kapott egy női nevet alcímként. Mesélnél erről az új irányról, és hogy mire készülsz? Csak nem egy koncept lemezre?

De, pontosan! Az egész koncepció egy éjszaka alatt született meg, amikor Pawel, aki a legjobb barátom, egy kicsit berúgott a hálószobámban. Ültünk, borozgattunk, és arról beszélt, hogy hogyan kéne jobban a zenére koncentrálnom. Miután elment, megsétáltattam a kutyámat, és akkor bumm, megszületett az ötlet! Jelenleg szorosabban kapcsolódok az elektronikus zenéhez, ezért követem ezt az irányt. Most ez vagyok: 8-féle nő, akiket egy-egy dalban mutatok be.

Kitől kaptad a legtöbb zenei-művészi inspirációt? Kiket tartasz zenei előképeidnek, példaképeidnek?

Olyan sokan vannak, hogy nehéz választani. Szeretem a független embereket, mert bátrak abban, amit csinálnak, legyen az bármi. A szenvedély és a bátorság mindig lenyűgözött. A művészvilágban pláne. Életem legfontosabb zenekara a Pearl Jam, Eddie Veddernek hosszú éveken át a megszállottja voltam. Azt hiszem, az ő dalaikat hallgattam a legtöbbet. De most már nagyon más a zenei ízlésem. Techno-t hallgatok meg Ariana Grande-t, szóval, most ilyesmik vannak rám hatással.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük