Kívül-belül food design – különlegességek a konyhádban

Kívül-belül food design – különlegességek a konyhádban

Ha úgy érzed, hiányzik egy kis szín, egy kis fűszer a konyhádból, a megoldás se nem bonyolult, se nem elérhetetlen. Ugyanis egy kis utánajárással igazi kincsekre bukkanhatsz budapesti delikáteszekben, amelyek nemcsak esztétikailag mutatnak majd jól a polcon, hanem használatukkal az ételek is egészen új dimenzióba emelkednek majd. A legjobb ráadásul, hogy mindez nem luxus – mostani válogatásunkban minden 2-3000 Ft-ba kerül.

A food design egy végtelenül tág fogalom, olyannyira, hogy nehéz definiálni még úgy is, hogy egyébként évek óta foglalkozom vele. A szakmán belül legszívesebben Dr. Francesca Zampollo terminológiáját alkalmazzuk: eszerint ez nem egy különválasztható designkategória, hanem olyan diverz terület, ahol az ételekhez/evéshez más társterületek kapcsolódnak, például képzőművészet, biológia, pszichológia, szociológia, táplálkozástudomány, ipari formatervezés, környezetvédelem stb. Hogy segítsük a megértést, különböző ágakra szoktuk bontani, ide tartozik például a Design for Food, ami a csomagolástervezést vagy ételkészítéshez szükséges eszközök tervezését jelenti, vagy az Eating Design, ami az étkezési szituációt és az interakciót formálja. Nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk a food design és a food styling között – előbbi koncepciózusan, eszközként tekint az ételekre, és a mélyebb jelentésrétegeit keresi/használja, míg utóbbi a látványra apellál.

Persze izgalmas látni, amikor a külcsín és a belbecs találkozik, hiszen a tapasztalat az, hogy nagyobb bizalmat szavazunk mindannak, aminek a csomagolása is vonzó számunkra. Gondolhatjuk, hogy ez csak a luxustermékekre igaz, de ez koránt sincs így, hiszen a különböző gourmet boltok kínálatában nagyon sok minden vár ránk, ami nem terheli meg a pénztárcát, sok időre elég, cserébe igazi csavart adhatunk velük az ételeinknek, és a konyhánkat is ékesítik.

Acquerello rizs

A rizs a világ megannyi pontján alapvető élelmiszernek számít. Basmatitól a jázmin rizsen át a hibrid vadrizsig nagyon sok változatot ismerünk, mivel nagy mennyiségben terem, sok konyha használja előszeretettel, például a kelet- vagy dél-ázsiai. A magyar konyhában is régóta közkedvelt (talán kevesen tudják, de az Alföldön a Valoryz itthon is termeszti), gondoljunk a menza emlékeit megidéző rizibizire, rizskochra vagy akár a disznótorosra. Ami még nagy előnye, hogy gluténmentes, kihűtve pedig magas a rezisztens keményítőtartalma, így kifejezetten jó táplálkozásügyi szempontból is.

Amikor rizottóra gondolunk, a legtöbbeknek az Arborio jut eszébe, de mint Giuseppe Scaricamazzától megtudhatjuk, van még ennél is jobb. Az Acquerello “A” Carnaroli egy különleges finom rizs Piemontéból, melyet a Rondolino család termeszt a Tenuta Torrone della Colombara farmon. A különlegessége, hogy a betakarítás után ún. öregítési eljáráson megy át, miközben a saját csírájával gazdagítják (tulajdonképpen fermentálják). Ettől az íze és a tápértéke is jobb lesz. Még a csomagolása is prémium, hiszen egyedi, vákuummal zárt, zománcozott edényekbe kerül a folyamat végén. A fine dining gasztronómiában előszeretettel használják, a híres Alain Ducasse „a rizsek Rolls-Royce-ának” nevezte egyszer.

A szemek nem ragadósak, hanem konzisztensek, mivel magas a keményítőtartalmuk, ezért tökéletes alapul szolgálnak egy klasszikus rizottóhoz. Simán megfőzve nem jelennek meg annyira a karakterjegyei, de tejberizshez kifejezetten jó alapot ad. Giuseppe még arra is gondolt, hogy segítse a bátortalanabb házi szakácsokat, ezért a termék mellé kis útmutatót ad a tökéletes elkészítéshez, amely online is elérhető.

Lelőhely: Buono


Maldon füstölt sóvirág

A magyar nép híresen szeret sózni, olykor még túlzásba is visszük, de van a sóknak olyan fajtája, amely egészen másféle használatot kíván. Az egyik leghíresebb a Maldon sópehely vagy sóvirág – ennek különlegessége, hogy teljes mértékben manufakturális, kézi munkával készül Angliában, az Osborne család vállalkozásában. A céget még 1882-ben alapították, de a módszer több évszázadra nyúlik vissza: a víz elpárologtatásával ugyanis olyan piramisformájú sókristályokat tudtak kinyerni, amelyek lecsöpögtetve és kiszárítva sokféleképp használhatók. Gyakorlatilag az egész világon ismert, a világ leghíresebb éttermeiben is alkalmazzák finom nüanszként, a csomagolását pedig messziről meg lehet ismerni.

Létezik sima változat, de ezt ebben az esetben még tölgyfával is füstölik, így az íze kicsit fűszeresebb, édeskésebb. A legizgalmasabb, hogy kellemes élményt nyújt ráharapni, ezért a használata is a főzés utolsó fázisánál, a tálaláskor ideális. Szórhatod sokáig sütött gyökérzöldségekre vagy friss halra, de akár egy csokoládé mousse-ra vagy brownie-ra is nagyszerűen illik. Fontos, hogy ha pára vagy más nedvesség éri, el fog olvadni, ezért hőkezeléskor elveszíti a lényegét – a levesbe ne ez kerüljön.

Lelőhely: Culinaris


Balzsamecetes füge dzsem

A magyar konyhában azt mondják, érett gyümölcsből kétféle dolog lehet: pálinka vagy lekvár. Pálinkafőzésben talán kevesebbeknek van tapasztalata, ellenben pár üveg lekvár eltevéséhez nem kell sok dolog, cserébe viszont egész télen élvezhetjük a nyár, ősz javait. A klasszikus változatokon túl érdemes ugyanakkor megismerni a chutney-k világát is – ezek olyan, eredetileg Indiából származó készítmények, amelyek különféle zöldségek és fűszerek aprításával és keverésével készülnek frissen, vagy néhány napig eltartva. Amit mi ezen a néven ismerünk, az az anglo-indiai konyha remeke, a gyarmati időkben átvett recepteket ugyanis a britek újragondolták: a zöldségekhez cukrot, savanyú gyümölcsöt és valamilyen savat (pl. ecetet) adtak, hogy hosszabb tartósságot érjenek el. Magyarul egy fűszeres, pikáns lekvár-befőtt-féleségre kell gondolni, ami jól illik sós ételekhez, kiegészítő elemként.

A balzsamecetes fügelekvár tulajdonképpen ezt az ízvilágot idézi meg – az érett fügékből lassú tűzön forralt mártáshoz a balzsamecet ad egy kis pikantériát, amiből aztán eltűnnek a savas ízjegyek és egy édeskés, kellemes krémet kapunk. Jól illik libamájhoz vagy érettebb sajthoz, pl. brie-hez vagy kecskesajthoz, rozskenyéren tálalva, de akár kacsacomb mellett is kiválthatja a lilakáposztát a hűvös időben. Itthon készül, manufakturális körülmények között, ezért, ha ezt választod, a hazai készítőket is támogatod.

Lelőhely: FALU. (ára a cikk írásakor 1.690 Ft)


Karob melasz propolisszal

Cukor, méz, juharszirup, kókuszvirágszirup, agavé, nádmelasz… Az édesítésre szolgáló alapanyagok tárháza folyamatosan bővül, természetes és mesterséges változatokkal egyaránt. A cukor hol hasznosnak, hol mumusnak van kikiáltva, akárcsak az édesítőszerek – tény, hogy a túlzásba vitt fogyasztása egészségügyi károkhoz vezethet. A lényeg itt is a mértéktartás, és hogy felfedezzük az ételek természetes édességét. Ha pedig mégis szeretnénk édesíteni, egy-két különlegességből elég egy egészen kevés, hiszen a karakteres íz mindent pótol.

A közel-keleti konyha előszeretettel használ különböző melaszokat (pl. datolyából, gránátalmából) – a lényegük, hogy a vízzel összekevert alapot addig forralják, kevergetik, amíg sűrű szirup keletkezik belőle, ezt szűrik és a levegőtől elzárják. Így készül a karobból is, amely a szentjánoskenyérfa termése és a bibliai időkben nedvét édesítésre, vagy erjedten szeszes italok készítésére használták. A karob melaszt tahinivel keverve számtalan édességhez használják, hiszen amellett, hogy édes, magas az antioxidáns tartalma, viszont nincs benne koffein. Sötét íze van, mintha a kakaót kevernénk karamellel, ezért gyakorlatilag bármilyen desszerthez alkalmazható, amibe például juharszirup vagy méz kellene. De akár vaníliafagylaltot vagy a kávénkat is meglocsolhatjuk vele, teljesen más lesz a fogyasztási élmény.

Lelőhely: Troya Török Élelmiszer (ára a cikk írásakor 1.650 Ft)


ChocoCard Kutunsama Dark 76% étcsokoládé

Étcsokoládé és étcsokoládé között is van különbség – tudja ezt mindenki, aki valaha kóstolt bean-to-bar táblát. A témáról többször írtunk, de a lényeg, hogy itt nem tömegtermelés zajlik, hanem a csokoládékészítők ismerik a farmereket és a teljes folyamatot ők végzik. Ezáltal a csokoládé karakterjegyei jobban megmaradnak, ugyanúgy felfedezhető bennük a terroir (épp, mint a borok esetében) – ebből, ha szeretnénk, se tudnánk megenni egy táblával, hiszen annyira gazdag ízeket tapasztalunk.

A ChocoCard az egyik hazai bean-to-bar márka, aki ezzel foglalkozik: az albertkázmérpusztai manufaktúrában gondos körülmények között készülnek a változatos csokoládék és drazsék. Kizárólag olyan farmokról szereznek be kakaóbabot, ahol ők maguk is jártak, így az utolsó morzsáig ismerik az alapanyagokat. A Kutunsama táblájuk 76%-os étcsokoládé és kolumbiai kakaóbabból készül, ízjegyeit tekintve pedig mély, földes, umamiban gazdag, kicsit szójaszószra emlékeztető, de nem keserű, inkább édeskés. Ahogy Tóth-Tatai Lilla csokoládészakértő (alias Kakaónagykövet) meséli: egy nagyrabecsült kolumbiai törzs, az Arhuacos indiánok termesztik – számukra a hely, Sierra Nevada de Santa Martha a föld középpontja, a kakaó pedig az istenek ajándéka. A tulajdonosok személyesen is meglátogathatták őket, ami nagy megtiszteltetés.

A csomagolás is különleges, hiszen kézzel készül, vajpergamen és kakaóbabhéj-törettel gazdagított merített papír védi a finomságot. Tulajdonképpen ugyanúgy használható, mint a csokoládék általában – süteményben, a reggeli zabkására olvasztva, egy füstös húsos vagy gombás ételben, vagy csak magában, letörve egy kockát, lassan hagyni elolvadni a nyelvünkön.

Lelőhely: Endorfine


Fotók: Gaál Dániel

továbbiak
Fő az őszinteség – az Alma Nomad Bakery Madridban
business

Fő az őszinteség – az Alma Nomad Bakery Madridban

Legutóbb három évvel ezelőtt beszélgettem Árgyélán Timivel és Joaqin Escrivával, az Alma Nomad Bakery alapítóival Budapesten. Az akkori, Kamermayer téri kis üzlet előtt minden reggel kígyózott a sor, érezhető volt, hogy a páros valamire nagyon ráérzett – nemcsak az ízekkel, hanem őszinte, hiteles hozzáállásukkal is mágnesként vonzották a budapesti közönséget, amely
Dolgozzak, vagy ne dolgozzak otthonról?
business

Dolgozzak, vagy ne dolgozzak otthonról?

A távmunka a koronavírus óta szerves részévé vált az életünknek, számtalan szektor munkavállalói rendezkedtek be otthoni munkavégzésre, amit sokan azóta is töretlenül folytatnak. Nem csoda, hiszen kényelmes, időt spórol, ráadásul sok esetben nem, hogy ront a hatékonyságon, de még javítja is azt. Szuper dolog otthonról dolgozni. Ezeket a sorokat is
Tíz éves jubileumát ünnepelte a Paloznaki Jazzpiknik
community

Tíz éves jubileumát ünnepelte a Paloznaki Jazzpiknik

Három nap, négy színpad, több mint negyven koncert: tizedik jubileumához érkezett a Paloznaki Jazzpiknik. A szervezők nem voltak szűkmarkúak: olyan sztárfellépőket hoztak el, mint Richard Bona vagy Emeli Sandé. A Balaton-felvidék pedig nem volt hálátlan: rekordszámú résztvevővel és teltházas koncertekkel ajándékozta meg az ikonikus fesztivált születésnapján. Ezt mi sem hagyhattuk