Összefogással a Gödöllői Iparművészeti Műhely jövőjéért | A Tükröződések kiállításról

Összefogással a Gödöllői Iparművészeti Műhely jövőjéért | A Tükröződések kiállításról

Vásárral és aukcióval egybekötött kiállítást rendezett a Gödöllői Iparművészeti Műhely, hogy az épületük felújítására támogatást gyűjtsenek. A kurátorok 56 kortárs képzőművész, iparművész és designer munkáját vonultatják fel a Gödöllői Királyi Kastéllyal szemben lévő, frissen felújított gödöllői Várkapitányi lak épületében. A tárlaton Orosz István rézkarcaitól Temesi Apol textilképein át a H6 tervezőcsoport kortárs ékszereiig olyan alkotók munkáival találkozhatunk, akik a GIM elmúlt huszonnégy évében valamilyen formában kapcsolatba kerültek a műhellyel.

A Várkapitányi lak két emeletén, tizenegy teremben kapott helyet az a több mint 150 mű, amelyekkel a Gödöllői Iparművészeti Műhely egyszerre néz vissza saját működésének történetére és tekint a jövőbe. Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes textilművész és Hidasi Zsófia textiltervező művész, a kiállítás kurátorai szerint a Tükröződések cím éppen erre az állapotra reflektál: a múlt, a jelen, és a jövő összekapcsolása iránti igény hívta életre a kiállítást, és nem utolsósorban az, hogy a GIM épületének évek óta el nem kezdődött felújításához anyagi támogatást gyűjtsenek.

A GIM épületét az 1900-as évek közepén eredetileg bivalyneveldének építhették, a városrész építési hagyományaitól eltérően acélszerkezetből, majd később gombverdének, fonalgombolyító műhelynek, illetve különböző könnyűipari termékek raktárának használták. Mivel egy raktárépület nem feltétlenül alkalmas bizonyos oktatási tevékenységekhez, az intézménynek sok kompromisszumot kellett kötnie fennállása óta. A GUBAHÁMORI a jelenkor igényei szerint tervezte át az épületet, a kivitelezés azonban anyagi források hiányában még nem kezdődött el.

A GIM (Gödöllői Iparművészeti Műhely) 1998-ban alakult, Gödöllőn és környékén élő hivatásos, országosan és nemzetközileg elismert iparművészek csoportosulásaként. A műhely célja a századfordulón létrejött, európai hírű Gödöllői Művésztelep szellemiségének, művészeti hagyományainak továbbéltetése, megismertetése a kortárs művészetben, a kultúra, az oktatás és a nemzetközi kapcsolatok területén. A GIM-Ház kortárs művészeti kiállításoknak ad helyet, az alkotó művészek műtermei is látogathatók.

A kurátorok a kiállításra olyan művészektől és tervezőktől kértek be 3-3 művet, akik kiállítottak az elmúlt huszonnégy évben a GIM-ben, az alkotók így tulajdonképpen a munkáikkal járulnak hozzá az épület felújításához. A kiállított alkotások mind megvásárolhatóak, és minden eladás esetén legalább az összeg fele a felújítási adományalapba kerül. Minden művésztől és tervezőtől egy-egy munkát regisztrációhoz kötött aukcióra bocsátanak, az eseményt június 4-én rendezik meg a kiállítótérben.

„Katona Szabó Erzsébet textilművész hozta létre a Műhelyt, húsz évig ő vezette azt, én négy éve vagyok művészeti vezető. Történt tehát egy generációváltás, az elmúlt évek során más korosztály mutatkozott be a GIM-ben. Ez a kiállítás ennek a két generációnak a találkozásáról szól, egyfajta vizuális lenyomata a két korszaknak” – mondja el Zsófia.

A tárlaton a Munkácsy-díjas és Ferenczy Noémi-díjas művészek (például Orosz István, Barabás Márton vagy Remsey Flóra) és a fiatalabb generáció (pl. Mátyási Péter, Veszprémi Gabriella vagy Börcsök Anna) munkái is megtalálhatóak. A műfaji sokszínűség nem alkot kavalkádot a térben, az azonos médiumok és hasonló vizuális nyelvek többnyire egy-egy terembe rendeződnek. Térben is elkülönített csoportokat alkotnak például a geometrikusabb és részletgazdagabb képek, a líraibb, organikus motívumokat alkalmazó grafikai művek, a festmények, az installációk, az autonóm textilművek, illetve az iparművészeti alkotások és designtárgyak.

„A Gödöllői Művésztelep értékeinek kortárs újraértelmezése történik a GIM-ben, ezt a folytonosságot szerettük volna a kiállítással is érzékeltetni” – teszi hozzá Zsófia. A támogató vásáron ár tekintetében a 10-20 ezer forintos belépőkategóriába esnek Sinkovits Zsuzsa kerémiacsészéi és a H6 ékszercsoport néhány tagjának alkotásai, a legdrágább, több millió forintos tételek között Katona Szabó Erzsébet gobelin munkáját és Incze Mózes olajfestményét találjuk.

A szervezők szerint, aki szeretne hozzájárulni a GIM új épületének felújításához és ezzel együtt a közösség támogatásához, az az aukción és vásáron való részvétellel, a Florárium támogatói termékek megvásárlásával és belépőjegyváltással is bekapcsolódhat az összefogásba.

TÜKRÖZŐDÉSEK képző- és iparművészeti kiállítás & vásár & aukció
2022. május 7 – július 31.
Várkapitányi Lak, Gödöllő, 2100, Szabadság út 2.
Zártkörű aukció (regisztrációhoz kötött): 2022. június 4. 19.00


Gödöllői Iparművészeti Műhely | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Fülöp Dániel Mátyás

továbbiak
Korabeli részletek, modern vonások, francia érintés – Egy varsói lakás, ahová bármikor beköltöznénk
architecture

Korabeli részletek, modern vonások, francia érintés – Egy varsói lakás, ahová bármikor beköltöznénk

A La Folie belsőépítészeti stúdió egy varsói történelmi épületben található lakásban művészi módon hangolta össze az ingatlan korabeli örökségét modernista és klasszikus francia elemekkel, ami hűen tükrözi a tulajdonosok kifinomult és változatos ízlését. Az eklektikus berendezés a számos egyedi, direkt ide gyártott bútor mellett helyi művészek alkotásait tartalmazza, amelyek izgalmas,
Tízezreket öl meg a szennyezett levegő Lengyelországban
poland

Tízezreket öl meg a szennyezett levegő Lengyelországban

Lengyelországban a villamosenergia 70 százalékát adja széntüzelés, a lakossági fűtési rendszerek túlnyomó többsége pedig szén- és fatüzelésű. Krakkó után azonban Varsó is bevezette a széntilalmat, amely ezrek életét mentheti meg. Jövő év októberétől betiltják a szénnel történő fűtést Varsóban. Az alábbi szalagcím jó esetben az 1970-es években születne, amikor az
A holisztikus (szépség)ápolás városi oázisa | Urban Tiger
community

A holisztikus (szépség)ápolás városi oázisa | Urban Tiger

Ahogy fent, úgy lent, ahogy kint, úgy bent, hangzik a budapesti bázisú holisztikus retreat, az Urban Tiger mottója. De hogy néz ki a gyakorlatban egy holisztikus retreat? Mit jelent a slow beauty, a skin neutrality vagy az SVT fogalma? Murvai Dóri és Farkas Anita nemcsak elmesélték, de meg is mutatták