PosterLad alkotásai az Ykra új táskáin

PosterLad alkotásai az Ykra új táskáin

Új, limitált kollekciót mutat be az Ykra! Ezúttal a cseh Vratislav Pecka, azaz PosterLad alkotásait viselhetjük magunkon. Mutatjuk!

Vratislav munkáival már korábban is találkozhattatok a HYPEANDHYPER hasábjain. A cseh tervezőgrafikus 2016 októberében döntött úgy, hogy elindítja saját, PosterLad névre hallgató projektjét, amelyben naponta oszt meg egy-egy plakátgrafikát – ezek a plakátok mind Vratislav saját művészi önkifejezésének eszközei.

Bár az Ykra márka eddig inkább magyar alkotókkal kollaborált, Lakatos Balázs, az Ykra alapítója és Vratislav hamar megtalálták a közös hangot. „Nagyon sok tehetség van itthon is, így sokáig kézenfekvő volt, hogy velük dolgozzunk, valamint a márka jellegéhez jól is illeszkedik, ha valaki ismeri ezt a különös, kelet-európai világot. Ugyanakkor nem elsősorban azt nézzük ilyen esetben, hogy honnan származik valaki, hanem hogy mi az, amit látni szeretnénk következő kollekciónkban. A limitált kollekciók különlegesek, hisz nagyon kis példányszámban, kézzel szitázva készülnek, így igazi gyűjtői darabok. Nekem a tervezés során mindig nagyon fontos, hogy minden minta valami egészen újat, izgalmasat adjon hozzá a márkához. A cél, hogy meglepjük vásárlóinkat és mindig valami egészen friss, aktuális mintával álljunk elő” – mondta el Balázs.

Balázs sok időt tölt kutatással, több művész is szerepel a listáján, akikkel szeretne a jövőben közösen alkotni. Az új kollekció most abban is egyedülálló, hogy nem Balázs, hanem maga a művész, Vratislav kereste meg a márkát. „Ez volt az első alkalom, hogy én kerestem meg egy márkát az együttműködés gondolatával. Annyira megtetszettek az Ykra termékei és azok hangulata, hogy azonnal be is szereztem magamnak pár dolgot. Ezt követően megkerestem Balázst, és elég gyorsan meg is állapodtunk a kollaboráció részleteiről, valamint az új kollekció céljairól. Mindkettőnknek hasonló elképzelései voltak, Balázs pedig kiválasztott néhányat a plakátjaim közül, amiket alapul vehettem a tervezéshez: azonnal egymásra hangolódtunk” – részletezte Vratislav.

A kollekció darabjain a Vratislavra jellemző egyszerűség, élénk színek és geometrikus formavilág kerültek a középpontba. „Azt hiszem, Balázsnak pont ezek a sajátosságok tetszettek a legjobban a munkáimban, ezért ezeket szem előtt tartva terveztem meg az Ykra új mintáját: egy egyszerű, de mégis figyelemfelkeltő grafikát. Ezt a kettős célt nem mindig könnyű elérni, de úgy gondolom, hogy végül sikerült. El kell ismernem, hogy a termék megjelenése, a jó minőségű alapanyagok mind sokat segítettek abban, hogy az eredmény még jobban nézzen ki” – jegyezte meg Vratislav.

Mindig arra törekszem, hogy lehetőséget adjak az alkotónak arra, hogy azt csinálja, ami igazán közel áll hozzá, hogy olyat alkosson a vásznunkra, amit önmagának is csinálna, ha ezt szerelemből és nem megbízásból tenné. Általában elég jól tudom, hogy mit szeretnénk viszontlátni, és azért választok egy művészt, mert látom, hogy az jól passzol a stílusához – Vratival is így volt. Tudtam, hogy olyan mintát szeretnék, ami nagyon színes, nagy, geometrikus formákból áll: kicsit pop-art, kicsit hetvenes évekbeli modern” – emelte ki Balázs.

Az új, limitált kollekció népszerűségét jól bizonyítja, hogy néhány terméke azonnal elkelt. Szerencsére azóta az Ykra készített egy kis utánpótlást, úgyhogy még ti is válogathattok a különféle darabok közül a márka webshopjában.

Ykra | Web | Facebook | Instagram
PosterLad | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
„Identifikáljuk a Keletet” | Jön a nyomtatott HYPE magazin!
design

„Identifikáljuk a Keletet” | Jön a nyomtatott HYPE magazin!

A HYPEANDHYPER életében nagyon izgalmas, új fejezet veszi kezdetét: a kétnyelvű online magazin mellett 2021 májusában megjelenik az első nyomtatott HYPE-kiadvány is, ráadásul angol nyelven. Új formátum, új arculat, új tartalmak a kelet-európai identitás jegyében: Fáy Gergely alapítóval és Kiss Miklós designerrel a HYPE missziójáról és az ebbe szervesen illeszkedő
Különleges reggelizők Kelet-Európából | TOP 5
egyéb

Különleges reggelizők Kelet-Európából | TOP 5

Ahány ház, annyi szokás – és annyi reggeli rutin. Egy jó reggeli meghatározza egész napunkat, legyen szó gyors péksüteményről vagy kiadós angol reggeliről narancslé mellett. Mai válogatásunkban a régió különleges reggelizői közül mutatunk be ötöt, amelyben nemcsak a hasunk lakik jól, hanem a lelkünk is. Cereal Crunch | Bukarest, Románia A bukaresti
A kijevi metró egy művész szemével | Michał Klimecki
architecture

A kijevi metró egy művész szemével | Michał Klimecki

A kijevi metróhálózat szürreális világa nem egyszer inspirált már alkotóművészeteket. Így történt Michał Klimecki cseh származású 3D-tervezőművésszel is, aki komfortzónájából kilépve ragadt kamerát és örökítette meg a kijevi metró sajátos, ugyanakkor elbűvölő miliőjét. Most az ő szemén, illetve fényképezőgépének lencséjén keresztül láthatjuk a metróállomások földalatti és felszíni világát. A földalatti