Prága nem mindennapi múzeumai | TOP5

Prága nem mindennapi múzeumai | TOP5

Prágában járva az ember könnyen elveszhet a részletekben. Mai válogatásunkkal a városba látogatók dolgát szeretnénk megkönnyíteni. Öt olyan múzeumot mutatunk be, ahová mindenképpen érdemes betérni, ha a cseh fővárosban járunk.


Miniatűrök Múzeuma

Ha Prága meseszerű atmoszférájában szeretnénk elmerülni, feltétlenül látogassunk el a Miniatűrök Múzeumába, ahol mindenki Gullivernek érezheti magát. A mikrominiatúrák olyan apró kiállítási tárgyak, amelyek szabad szemmel nem láthatók. Így a termekben kihelyezett nagyítókat kell használnunk, hogy közelebbről szemügyre vehessük ezeket a különös műalkotásokat. Ezek lehetnek például egy milliméter nagyságúak, de akár néhány tized milliméteresek is. Bár világszerte léteznek ilyen kiállítások, a cseh múzeum rendelkezik a legnagyobb gyűjteménnyel.

Kafka Múzeum

Franz Kafka az elmúlt évszázad egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású írója. Prágában született, illetve élete java részét is ott töltötte, így története szorosan összefonódik a városéval. Neki állít emléket a múzeum állandó kiállítása, amely körbejárja a művész és a város kapcsolatát, illetve azt is, hogy hogyan fedezhető fel Prága az író műveiben. A tárlaton megtekinthető legtöbb művének első kiadása, illetve olyan személyes emlékek is, amelyek sehol máshol. Például levelek, kéziratok, vagy éppen az író saját rajzai.

A Cseh Kubizmus Múzeuma a Fekete Madonna Házában

A Fekete Madonna Háza Prága egyik leghíresebb kubista épülete, amely 1911-12-ben épült. Tervezője, Josef Gočár az épület megépítésekor mindössze 31 éves volt. A jellegzetes kubista megjelenés elsősorban a bejáraton, a tetőablakokon, a bejárat kovácsoltvas rácsán és a lépcsőkorláton figyelhető meg. Az épület földszintjén kávézó található, felette pedig Prága Dekoratív Művészeti Múzeuma foglal el négy emeletet. A Kubizmus Múzeuma ezen belül a második és harmadik emeleten található.

Prágai Retro Múzeum

A magyar közönség számára ez a kiállítás különösen meghitt húrokat pendíthet meg. A szocialista éra mindent átható hangulata kellemes otthonosságot kölcsönöz a helynek, mivel a tárgyak nagy része akár a nagymama balatoni nyaralójának polcáról is előkerülhetett volna. A gyűjteményben elsősorban a hetvenes és nyolcvanas évek emlékei találhatók meg, melyeket évek alatt halmoztak fel, majd restauráltak, hogy újra régi fényükben tündökölhessenek.

Kunsthalle Praha

Listánk utolsó múzeumát már egy korábbi cikkünkben is bemutattuk. A napjainkban kulturális és művészeti intézményként funkcionáló épület korábban elektromos állomásnak adott helyet, amely a város tömegközlekedésének áramellátását biztosította. Idővel a technológiai fejlődésnek köszönhetően megszűnt a működése, azonban 2015-ben a Pudil Családi Alapítvány megvásárolta az épületet és kulturális intézményként hívta újra életre. A Kunsthalle elsősorban huszadik századi és kortárs művészetre fókuszál, egyaránt megtalálhatók cseh és nemzetközi műalkotások.


Miniatűrök Múzeuma | Web
Kafka Múzeum  | Web | Facebook
A Cseh Kubizmus Múzeuma | Web
Prágai Retro Múzeum| Web
Kunsthalle Praha | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Lukáš Masner, Mister No, Vojtěch Veškrna, Filip Šlapal, Létoslav Chromek

Forrás: muzeumminiatur, kafkamuseum, czkubismus, retromuzeumpraha, kunsthallepraha

továbbiak
A héten még látogatható a Határtalan Design kiállítás
design

A héten még látogatható a Határtalan Design kiállítás

A budapesti Kiscelli Múzeumban november 6-ig tart nyitva a 24 ország munkáit felvonultató designtárlat. A 18 éves múltra visszatekintő kezdeményezés idén 24 ország 214 alkotójának munkáit mutatja be Budapesten. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az alkotások, projektek, tárgyak a legkülönfélébb területeket – a designt, a képzőművészetet, a formatervezést, a vizuális művészeteket
Újra közeledik egymáshoz Izrael és Európa
strategy

Újra közeledik egymáshoz Izrael és Európa

A 2012 óta tartó mosolyszünetnek az orosz-ukrán háború, valamint Közép-Európa és Izrael szoros kapcsolata vethetett véget. A 2010-es évek nem Európa és Izrael politikai közeledésről szóltak. Az Európai Unió és Izrael 1995-ben írtak alá társulási megállapodást, majd rendszeresen tartottak társulási tanácsot, ez azonban 2012 óta nem történt meg. Idén októberben
Kaméleon kabin: lépés a fenntarthatóság felé
design

Kaméleon kabin: lépés a fenntarthatóság felé

A fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás mára már elengedhetetlen része bármely cég identitásának. Ez nemcsak a piaci szerepekre vagy marketingtevékenységekre, hanem a munkahelyi közegre is egyaránt igaz. A sűrűn változó irodai környezet nem éppen ideális terület, ha a fenntarthatóságról van szó. Az Askia Furniture ezt a problémát felismerve alkotta meg