Kiállítás nyílt mentálhigiéné hívószóra a Printa boltjában

Kiállítás nyílt mentálhigiéné hívószóra a Printa boltjában

Az utóbbi időszakban számos negatív külső tényező hatott a belső világunkra. A Printa csapatában pedig felmerült a kérdés, hogy tényleg több pszichés teher ér-e minket vagy egyszerűen csak többet foglalkozunk a lelkivilágunkkal, illetve az azt érő traumákkal? A témát körbejárva, az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása érdekében négy fiatal magyar alkotó munkáiból válogattak.

A Budapest belvárosában található üzlet falain most Eged Enikő, Jásdi Júlia, Kamilla Hu-Yang és Thury Lili⁠ illusztrációit is megtekinthetjük. A limitált példányszámban készült szerigráfiák a készlet erejéig meg is vásárolhatók. Az inspiráló kollaborációról és a kiállított szerigráfiák gondolatiságáról az alkotókat kérdeztük!

Eged Enikő

Enikő elmondása szerint számára az illusztrálás és képalkotás egy belső szükséglet. Absztrakt munkáiban a különböző csendéletek, állatok, atmoszférateremtő hangulatok és képregényrészletek kerülnek a középpontba, amelyeket szeret sokféle illusztratív formanyelvvel feldolgozni. „Az, hogy hogyan, milyen eljárás szerint redukálok bizonyos formákat, látványokat, és ezzel hogyan helyezem előtérbe a hangulatot vagy érzést, amit szeretnék megmutatni, fontos része az alkotói folyamatomnak” – jegyezte meg. Mint kiemelte, az hogy hogyan reflektál egy bizonyos témára, számára önismereti munka. Újabb és újabb találkozás önmagával.

Bár korábban a mentálhigiéné témaköre nem képezte alkotásainak fókuszát, egy olyan narratívát talált meg benne, amihez több különböző módon tudott kapcsolódni. Enikő a mentális stabilitás és önreflexió gyakorlatát helyezte előtérbe. „Ahhoz, hogy kicsit felülről, objektívebben tudjunk tekinteni magunkra, és arra az áramlásra, ami körülvesz minket, sokféle eszközt és utat választhatunk. A Tarot kártya az utóbbi években egyfajta rehabilitáción ment keresztül: egyre többet láthatjuk aktív használatban, és egyre többen kezdenek el ismerkedni vele. Azok a sémák, amik alapján a tarot működik, olyan játékteret nyitnak meg az önismereti és más emberekkel való kapcsolati hálóban, ami szabad, metaforikus és asszociatív módon világíthat rá egy-egy problémára. Az általam választott két kártya hívószavai az énbe vetett bizalom (Csillag) és a tudatalatti vágyak, álmok birodalma (Hold). Az intuíció, a saját szükségletek felismerése és az ismeretlennel való találkozás magunkban mind olyan öngondoskodási gyakorlatok, amikre bármikor szívesen emlékezem, ha úgy érzem, szétcsúsznak körülöttem a dolgok, és nehezen találom a fókuszt vagy a biztonságot” – részletezte Enikő.

Jásdi Júlia

Jásdi Júlia jelenleg UI designerként dolgozik, mégis izgalmasnak tartja, hogy a grafikus szakma egyéb ellenpólusain is kipróbálhatja magát. „A pixelek és a vektorok bűvölésétől szeretek kicsit elszabadulni és kézzel rajzolni, amikor csak tehetem” – fogalmazott. Így egyetemi tanulmányai után különböző könyvillusztrációs projektek is megtalálták: eddig már olyan kiadókkal dolgozott együtt, mint a Csimota, a Pagony vagy a Móra. Általában szabadkézi vonalas, monokróm technikával alkot, de újabban rizográf jellegű színes grafikákkal is kísérletezik. Illusztrációinak jellegzetessége, hogy a hétköznapi szituációkat groteszk, kevésbé hétköznapi szemszögből jeleníti meg.

„A Printa felkérésére rögtön rábólintottam, mert számomra egyébként is a rajzolás a menekülőút a mindennapok őrültsége elől. A boltban is megtekinthető tizenkét rajz tulajdonképpen a kivonata annak a sok-sok villanásnak, ami a mentális egészségről – és az azt fenyegető tényezőkről – jutott eszembe. Igyekeztem azt az általános hipotézist megjeleníteni, hogy az individuum belső egysége, hosszú önismereti munka eredményeként, nagyobb erővel bír, mint bármilyen külső hatás. Legyen szó egy világjárványról, egy közeli háborúról vagy akár egy családtag elvesztéséről. Hiszek benne, hogy az önmagukkal töltött minőségi idő lehet a 21. századi modern ember mentális egészségének a kulcsa” – emelte ki.

Kamilla Hu-Yang

Kamilla jellegzetes grafikáin sokféle gondolati sík keveredik. „Álomszerű képekkel dolgozom, és a valós esszenciákat szürreális, többrétegű megfogalmazással társítom, ami a befogadó számára aztán további rétegeket tárhat fel” – foglalta össze alkotói filozófiáját. Munkáiban a legkülönbözőbb gondolatok, érzések vagy lelkiállapotok szimbolikusan különböző terek és gesztusok formájában öltenek alakot. Szereti, ha egy-egy általa alkotott képen sokáig el lehet időzni, ami hozzásegíti a szemlélőt egyfajta gondolati áramláshoz vagy letisztuláshoz. „A terápia, önismeret és mentálhigiéné kérdései szerintem gyakran összefonódnak az alkotói folyamatban, hiszen a mentális térből kiragadott témák egyfajta feldolgozási folyamaton mennek keresztül, míg »leképeződnek«. Nem véletlenül nyernek egyre nagyobb teret a különböző művészetterápiás megközelítések is, hiszen olyan mélységekben képesek a belső képekkel együtt dolgozni, ahogy ez másképp nem feltétlenül hozzáférhető. Én a grafikára is szeretek egy ilyen holisztikus lehetőségként tekinteni” – részletezte.

A Printa kiállításán megtekinthető alkotásokon Kamilla három fő kérdéskört vizsgál. Az egyik az üresség és a teljesség kapcsolata, amit Pathways (Útvonalak) című illusztrációján dolgozott fel. Olyan kérdésekre kereste a választ, hogy miként tud megjelenni az újratanulás képessége traumatikus, számunkra kiüresedett életstációkat követően. Mikor a »minden egész eltörött« érzésével indulunk újra neki az életnek, és próbáljuk felgombolyítani a fonalat. Hol rejlik, és hogyan hívható elő az a belülről jövő teremtőképesség, aminek segítségével újra értelemmel tölthető meg az egész? Hogyan nyílnak életutak a semmiből?” A másik ilyen, ehhez szorosan kapcsolódó téma a ragaszkodás és az elengedés kapcsolata. Végezetül, harmadik alkotásán a mindent átfogó egyensúly kérdéskörét jeleníti meg. „Hiszen a »kinn« és »benn« harmóniájának megteremtése egy örök gyakorlás. Teret kell teremtenünk magunkban az egyensúlyhoz” – emelte ki.


Thury Lili

Lilire az alkotásban a személyes tapasztalatoktól kezdve a világban zajló egyéb eseményekig sok minden inspirálóan hat. Munkáiban főként társadalmi folyamatokkal, feminista témákkal, városi jelenségekkel és közösségi művészeti gyakorlatokkal foglalkozik. Ha nem megrendelésre, hanem szabadon alkot, akkor leginkább a kollázs műfaját részesíti előnyben, ebben érzi a legnagyobb szabadságot. Vizuális világát leginkább a töredezett, asszociatív, kissé nyers, rétegzett képi megfogalmazás jellemzi.

Eddigi grafikai projektjei bizonyos szinten mind kapcsolódnak a mentálhigiéné témaköréhez. „Megrendelőim többnyire olyan civil szervezetek, akik társadalmi egyenlőtlenségek ellen próbálnak tenni. Az, hogy egy társadalom hogyan működik, kihat az egyénre, és ez visszafelé is igaz. Készítettem már grafikát szexuális prevenciós foglalkozáshoz, plakátokat különböző emberi jogi témákban, kiállításarculatot lakhatási mozgalmakról. A vizuális kommunikáció talán segít abban, hogy  hasson az emberekre és ezekre az ügyekre felhívjuk a figyelmet” – hangsúlyozta.

A Printa falain megtekinthető illusztrációi pedig az alkotó egy olyan gyakorlatához kapcsolódnak, ami sokszor nyugtatóan hat rá, és tágítja a fókuszát. „A kószálás Budapesten, a különböző részletek megfigyelése régóta fontos tevékenység számomra. Kizökkent, más perspektívába helyezi a saját gondolataimat és a körülöttem lévő dolgokat. Céltalan bolyongás, rácsodálkozás, meditatív figyelem, elmerülés és felfedezés. Várostöredék című grafikáim ezeknek az utcai kószálásoknak a lenyomatai. Városi fragmentumok, számomra fontos helyszíntöredékek, egymásra rakódó emlékfoszlányok. Jó volt az alkotói folyamatban elmélyülni, és ezeket a képeket újra előhívni, létrehozni olyan kollázsokat, amelyek ezekből az élményekből építkeznek” – részletezte.

Eged Enikő | Instagram
Jásdi Júlia | Web | Facebook | Instagram
Kamilla Hu-Yang | Instagram
Thury Lili | Instagram

Fotók: Gaál Dániel

Szitanyomás mint szertartás – Interjú Varga Bálint grafikusművésszel
Papírokkal és színekkel fejezi ki önmagát egyfajta rituálé keretében, ami az improvizációnak és kihívásoknak is megfelelő teret ad. A Printa színfalai mögött, a budapesti bolt szitázóstúdiójának vezetőjét, Varga Bálintot kérdeztük szitanyomásról, alkotási módszereiről és alkalmazott grafikai munkájá…

továbbiak
Tényleg népbetegség az alkoholizmus Közép-Európában?
strategy

Tényleg népbetegség az alkoholizmus Közép-Európában?

Sztereotípia és valóság határán: az alkoholizmus a régióban. Az alkoholizmus talán a legösszetettebb függőségek egyike: elég könnyen elérhető örömforrás ahhoz, hogy függőségbe torkolljon, eléggé része a kultúrának ahhoz, hogy elfogadott legyen, de túlzottan stigmatizált ahhoz, hogy segítséget kérjünk. A közép-kelet-európai régiót ráadásul régóta sújtja a vád, miszerint az az alkoholbetegség
Hogyan fűt Közép-Európa?
strategy

Hogyan fűt Közép-Európa?

Nyakunkon a magas rezsi, a hideg tél pedig egyre csak közeleg. Hogyan veszi fel Közép-Európa a harcot a magas fűtésszámlák ellen? A háború kitörése óta mumusként él a tudatunkban a hideg tél, de eddig nem éreztük bőrünkön a megtöbbszöröződött fűtési számlákat. Mostanra viszont nem ritkák a fagypont körüli éjszakák, így
Ismét leereszkedik a vasfüggöny?
strategy

Ismét leereszkedik a vasfüggöny?

A kérdés csak a pontos helye. Az orosz-ukrán háború kirobbanásának ideológiai okai, az éppen újrarendeződő világrend, vagy a háború lehetséges lefolyása enyhén szólva is aktuális és fejtegetésre érdemes kérdéskörök. Norman Naimark amerikai történész, a Stanford Egyetem professzora Budapestre látogatott, és egy panelbeszélgetés során osztotta meg tudását és véleményét többek között