fbpx
Nyomj Entert

Rádiótorony a brutalizmus jegyében – Alexandra Timpau lencséjén keresztül

Alexandra Timpau gyerekkora óta érdeklődik a fotográfia és az építészet iránt. Utóbbit Romániában el is végezte, majd úgy döntött, hogy kettő szenvedélyét egyesíti. Az építészeti fotográfus azóta már Csehországban él, de a világ számos pontján örökít meg ismert, vagy éppen elfeledett épületeket, új nézőpontból megközelítve.

Több mint tíz év építkezés után, a nyolcvanas évek végén nyílt meg a pozsonyi rádiótorny, mely azóta is jellegzetes eleme a környék tájképének. A fejjel lefelé fordított piramis alakú létesítményt 2018-ban nyilvánították szlovák nemzeti műemlékké – ekkor kapta lencsevégre a fotográfus.

Egészen pontosan még 1967-ben kezdődött a projekt, az építészek Štefan Svetko, Štefan Ďurkovič és Barnabáš Kissling voltak. 1983-ban készült el az acélvázas építmény, ami valójában nem egy, hanem két piramisból áll. A nagyobbik piramis a zenei előadásoknak és a közösségi életnek ad otthont, míg a belső objektum az összes műsorszóró berendezésnek, illetve felszerelésnek.

„Néha az erős ellentétek, az egyenlőtlenség, a hatalom, a kontroll, a nosztalgia, néha pedig az alázat és a nyitottság története” – fogalmazta meg Alexandra Timpau az építészetről, mely szerinte jól mutatja, hogyan működik egy társadalom. Bármit is gondolunk a rádiótorony szokatlan formájáról, egy biztos: hiteles lenyomata a kornak.

Fotók: Alex Shoots Buildings

Alexandra Timpau | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily, Alex Shoots Buildings, Kontextur

2021.12.10: a címet szakértői javaslatra módosítottuk.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük