Ruhák (nem csak) extra magas embereknek – interjú a thisSIDE márka alapítóival

Ruhák (nem csak) extra magas embereknek – interjú a thisSIDE márka alapítóival

Ligetvári Patrik kézilabdázó, a Veszprém Telekom válogatott játékosa és két méter magas. Sportos, kényelmes és a magasságához passzoló ruhadarabokra van szüksége, az utóbbit azonban nem csupán a konfekcióméretekre építő globális ruházati láncok, de még a helyi tervezői márkák sem tudják általában teljesíteni. A probléma egyfajta megoldásaként született meg az inkluzív design szempontjából is fontos vállalkozás, a minőségi és sportos darabokat kínáló thisSIDE. A márka Ligetvári Patrik és Morár Henrietta közös projektje, akik egy párt alkotnak, a márkát is együtt álmodták meg és indították útjára azzal a céllal, hogy mindenki találjon magának kényelmes viseletet. A thisSIDE indulásáról őket kérdeztük!


A thisSIDE sajátossága, hogy a tipikus konfekcióméreteken túllépő megoldásokat kínál – kényelmes ruhákat magas embereknek. Milyen személyes élmények inspirálták a márka létrejöttét?

Morár Henrietta: Patriknak – a magasságából fakadóan – a legtöbb esetben problémát okozott, hogy megtalálja a megfelelő méretű, hosszúságú ruhadarabot, mivel általában minden rövid volt. Ezért már nagyon régóta fontolgattuk a saját márka ötletét, ez nagy álma volt Patriknak. Valamiért sosem találtuk a megfelelő alkalmat, aztán egyszer egymásra néztünk és éreztük, hogy ez eldőlt, most belevágunk.

Ligetvári Patrik: A márka ötletét valóban az adta, hogy a magasságom miatt mindig nehéz volt megfelelő méretű, kényelmes, mégis trendkövető ruhadarabokat találnom. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a thisSIDE termékei nemcsak az extrém magasságúaknak készülnek, hanem mindenkinek, aki szeretne minőségi, sportos megjelenést kölcsönözni magának.

Miért éppen a thisSIDE nevet választottátok a márkának?

M. H.: Hetekig gondolkodtunk és ötleteltünk közösen, hogy mi lenne a legmegfelelőbb név. Először azon a vonalon indultunk el, hogy a márka neve referáljon Patrikra. Nagyon sok opció volt, mire egyszer csak Patrik kibökte a semmiből: thisSIDE.

L.P.: Ez a név magába foglalja az életfilozófiám. Mindig próbálom megtalálni az arany középutat, legyen szó munkáról vagy magánéletről. Az egyensúlyra törekszem, ez az én „oldalam”, aminek most már a thisSIDE is része.


A grafikai anyagokat te készíted, Heni, az általatok megálmodott darabok terveinek kidolgozásában pedig Papp Piroska textiltervező segít nektek. Hogyan osztjátok meg ti magatok között a márkával kapcsolatos többi munkát?

M.H.: Mindent közösen döntünk el és beszélünk meg. Amikor megalapítottuk a márkát, akkor abban is megállapodtunk, hogy egymás nélkül nem hozunk döntéseket. Mivel Patriknak mindig a kézilabda lesz az első, ezért én vagyok az, aki a legtöbb feladatot ellátja. Minden kollekció tervezésénél közösen találjuk ki, hogy milyen darabok készüljenek és a színeket is közösen választjuk ki.

L.P.: Örökös bérelt helye van a kézilabdának az életemben, így nagy segítség, hogy mindenben számíthatok Henire. A döntés közös, de a munka oroszlánrészét ő viszi, ezért pedig nagyon hálás vagyok neki.

A speciális méretezésen túl mi jellemző még a ruhadarabokra? Milyen stílust képviseltek, milyen életérzést szeretnétek közvetíteni a ruhákkal?

M.H.: Minden kollekciónkat egy adott téma köré építjük. A legfontosabb szempont a tervezésnél a kényelem és az, hogy Patrik is magáénak érezze a kollekciót. Nemcsak piacra dobjuk ezeket a darabokat, hanem ő valóban viseli is őket, a ruhatára részét képezi a thisSIDE minden darabja. A kollekcióban megtalálhatóak oversize és longline darabok is, de mindenki – legyen magas vagy sem – aki komfortos, sportos darabokra vágyik, megtalálhatja a neki tetsző viseletet. A következő kollekciónkba sportosan elegáns darabok beillesztését is tervezzük.

L.P.: Ezek egytől egyig olyan ruhadarabok, amelyeket öröm viselni. Kényelmesek, bírják az aktív életmódot és letisztult, egyedi, mégis trendi sportviseletek. A jövőben is ilyen ruhadarabok tervezésére fogunk törekedni.

Fotók: Liziczai Réka

thisSIDE | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Fapanelekből épült irodaház Romániában | Vertical Studio
design

Fapanelekből épült irodaház Romániában | Vertical Studio

Festői környezetben, Nagyvárad és Săldăbagiu de Munte határán épült a Vertical Studio által tervezett CLT irodaház, mely sokoldalúan felhasználható faelemekből áll. A CLT (Cross Laminated Timber) építési rendszernek köszönhetően az irodaházra jellemző a letisztultság, az anyagok melegsége és a nyitottság. A gyorsan felépíthető, rugalmas szerkezet továbbá alacsony környezeti hatással jár,
Kabinhotel a vulkánok, hegyek és gleccserek küszöbén
architecture

Kabinhotel a vulkánok, hegyek és gleccserek küszöbén

A chilei Puerto Natalesben, egy völgy tetején található ez a hat faház, melyek hotelként működnek AKA Patagonia néven. Az épületegyüttes sziluettje a távolban lévő sziklás hegyeket és vulkánokat tükrözi. Pablo Larroulet építész a kabinhotelt „a földből kiemelkedő és a természet részévé váló építészetként” emlegeti. Larroulet a kabinokat úgy tervezte meg,
DIALOG | Trellay Levente
lifestyle

DIALOG | Trellay Levente

A Budapest Bagel és a Telep alapítója reneszánsz embernek tartja magát és ha titulust kellene a neve mellett feltüntetni, a „megoldó ember” megnevezést érzi leginkább helyénvalónak. Trellay Levente az utazások során is csak minimálisan veti be a GPS-készüléket, okostelefont egyáltalán nem használ. Nem tartja ördögtől valónak a digitális eszközöket, de