Egyszerűség egy kis csavarral – Warszauer Hotel, Krakkó

Egyszerűség egy kis csavarral – Warszauer Hotel, Krakkó

Karcsú, modern épület Krakkó régi zsidónegyedének közepén, egy kis macskaköves utcában – ez a Warszauer Hotel, ami egyszerre tűnik ki és illeszkedik a környezetébe. A 2022 januárjában nyílt, 10 szobás különleges boutique hotel megálmodója, Marta Gajewska vezetett minket körbe és mesélt a hely koncepciójáról.

A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2022/1. számában jelent meg.

Fotók: Balogh Kata


Marta Gajewska, a LAU ékszermárka tervezője először egy extravagáns reggelizőhelyet szeretett volna nyitni Krakkóban figyelemre méltó designnal és kiváló ételekkel. Ehhez kereste a megfelelő helyszínt, mikor rátalált a krakkói Kazimierz negyedben arra a kis épületre, amiben ma a Warszauer Hotel található. Mikor megtudta, hogy az épület kibővíthető, átalakította a terveit, és belevágott a hotel-projektbe: így kapott az épület plusz 4 emeletet.

A cél egy olyan unikális hotel kialakítása volt, ami egyszerre közvetít klasszikus esztétikát olyan időtlen design darabokkal, mint Marcel Breuer Wassily-széke, vagy a Gubi fotelek, ugyanakkor modern és máshol nem tapasztalható atmoszférát áraszt. Utóbbi köszönhető többek között az olyan megoldásoknak, mint a nyers és hangsúlyos anyagok használata (nyers beton, márvány, terrazzo), vagy az extravagáns szobaelrendezések vonzó fényekkel, és áttetsző, színezett üvegfelületekkel. Külön figyelmet érdemelnek a faburkolatok, melyek a japán shou sugi ban technikával készültek, illetve a folyosók 3D-s natúrfa borításai, melyek úgy ölelik körül a vendéget, mint a szintén itt található Elephant Chair-ek.

Ami mégis a leginkább lenyomatot hagyott a hotelen, az a tervező személyisége és egyedi stílusa. Az ékszertervezés területéről érkező Marta az ékszerekben és az enteriőrökben is saját belső világát vetíti ki, ahogy ő fogalmaz, egyszerűséget, mindig egy kis izgalmas csavarral. Ezért nem hasonlítható a Warszauer sem egyértelműen helyi, sem a tervező utazásai során látott más hotelekhez. Sokkal inkább olyan, mintha azokat a benyomásokat és tapasztalatokat, melyek szakmai és személyes életútján érték, gyúrta volna össze a terekben.

A szobák és közös helyiségek falait a lengyel festőművész, Tomasz Opaliński munkái díszítik – a kollekciót kifejezetten a Warszauernek tervezte, miután ellátogatott az építkezésre. Az étkezőben található kerámiakészlet is egyedi tervezés, szintén helyi kézművestől, a Klo márkától.

A Warszauer nem csak a lenyűgöző designnal varázsol el: méretéből kifolyólag ez nem egy személytelen városi hotel, itt a kis csapat még akkor is családtagként kezeli a vendéget, ha csak egy éjszakára érkezik.

Inkább nyomtatott formában olvasnál? Most megrendelheted a Hype&Hyper magazin harmadik számát a Store oldalunkról!


továbbiak
Ha úgy viselkednénk egymással, mint a fesztiválokon, békésebb világban élnénk
art

Ha úgy viselkednénk egymással, mint a fesztiválokon, békésebb világban élnénk

Talán a vendéglátást érintette az egyik legsúlyosabban a pandémia. Tönkrementek kocsmák, munka nélkül maradtak pincérek, elmaradtak fesztiválok. Idén nyáron azonban újra teljes gőzzel beindul a fesztiválszezon, Magyarország pedig az egyik fesztiválnagyhatalom a régióban. Mindezek apropóján ült le egymással beszélgetni Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója, Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál
BEST OF MOME KIPAK
design

BEST OF MOME KIPAK

Inkluzív, hagyománytisztelő, ironikus és önreflexív – különböző attitűddel közelítettek korunk társadalmi problémáihoz, illetve a tér- és tárgytervezés aktuális kérdéseihez a MOME hallgatói. Osztozhatnak-e közös tereken idősök és óvodások? Tekinthetünk-e az öltözködésre játékként? Lehet-e egy takarítóeszköz collectible design? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem féléves tervezési feladatainak prezentálásán (röviden: a kipakon) jártunk, és csokorba
Az Alíz Csodaországban mágikus atmoszféráját idézi meg ez a ljubljanai optika
design

Az Alíz Csodaországban mágikus atmoszféráját idézi meg ez a ljubljanai optika

Az Alíz Csodaországban című rajzfilm mágikus atmoszférája ihlette a szlovén Morela legújabb boltjának enteriőrjét. A napszemüvegeket gyártó márka már a 2000-es évek elejétől foglalkozik optikai szolgáltatásokkal, 2019-ben pedig piacra dobták első kollekciójukat, melynek megalkotását a világszerte nagy népszerűségnek örvendő formatervezőre, Nika Zupancra bízták, aki új üzletük belsőépítészeti koncepciójáért is felelt.