Smart bőröndök és kortárs divat | Stílusos fenntarthatóság Ukrajnából

Smart bőröndök és kortárs divat | Stílusos fenntarthatóság Ukrajnából

Bátor színek, okos funkciók és maximális komfort az utazásokhoz. Az ukrán Have a Rest márka innovatív bőröndjeibe mérleget és powerbanket is építettek. A legújabb kollekciójukat a KSENIASCHNAIDER divatmárkával kollaborálva készítették, műanyagpalackok és a régi bőröndjeik újrahasznosításával. A márka alapítóját, ​​Alina Dolininát kérdeztük!


Mesélj nekünk a kezdetekről, hogyan kezdődött a Have A Rest története?

Mindig is a szenvedélyem volt az utazás, ezért szerettem volna egy olyan márkát létrehozni, ami stresszmentesebbé teszi ezeket az alkalmakat. Amikor egy amszterdami bevásárló körútról tartottunk hazafelé a barátaimmal, a reptéren derült ki, hogy mindenkinek túllépte a csomagja a súlyhatárt. Ekkor merült fel bennem a bőröndbe épített mérleg és a márka ötlete. A mérleg mellett aztán egy powerbanket is beépítettünk a modellekbe, hogy a telefonod se merüljön le útközben. Mindig a keményen dolgozó és sikeres emberek inspiráltak, ők a márkánk célközönsége, és a fejlődésünk legnagyobb mozgatórugói. A brand neve is őket szólítja meg. A technológia mellett az esztétika és a színek is rendkívül fontosak számomra – a bőröndök fotogének és bármilyen utazáshoz passzolnak.

Az állandó monokróm darabok mellett rendszeresen különleges együttműködésekkel rukkoltok elő. A legutóbbi kollaboráció a nemzetközi szinten is népszerű, ukrán divatmárkával, a KSENIASCHNAIDER-rel készült. Mitől különlegesek ezek a darabok?

Mélyen hiszek abban, hogy minden nagyszerű ötlet a hasonló gondolkodású elmék összefogásából születik. Az eddigi legsikeresebb együttműködésünk a KSENIASCHNAIDER-rel közösen létrehozott Holo Trip kollekció, ami egyben az első lépésünk az öko bőröndök felé. A kollaboráció újrahasznosított műanyagból készült, környezetbarát bőröndökkel: a kis változathoz hatvan, a nagy változathoz százharminc palackot használtunk fel. A bőröndök kerekei pedig az újrahasznosított régi modelljeinkből készültek, ezért különbözik a színűk. A jövőben reméljük, hogy további olyan globális márkákkal is együttműködhetünk, amik szintén osztják elképzeléseinket.

Ha már az utazás szereteténél tartunk, miért érdemes szerinted Ukrajnába látogatni?

Úgy gondolom, hogy Ukrajna nagyon sok szempontból csodálatos, legyen szó a természetről, a hagyományokról, vagy a gasztronómiáról. Gyönyörű helyeink vannak: Vilkovo, a rózsaszín tó, amit ukrán Velencének is neveznek, az lvivi várak, a Kárpátok, a bukovinai erdők, a sivatag és az autentikus kis falvak. Hihetetlenül inspirálóak az ukrán városok is, a tengerparti Odessza és persze Kijev, a történelmi gyökereivel és építészetével. Kijevet “új Berlinnek” is nevezik, nagyon fiatalos és gyorsan fejlődik itt a kultúra, sok bulit, ravet és kiállítást tartanak itt. A fővárosban születik és fejlődik a divat is, ami viszi Ukrajna hírét az egész világon. A Have A Rest online tartalmaival igyekszünk feltárni hazánk legszebb szegleteit és megmutatni az embereknek, hogy mennyi mindent felfedezhetnek nálunk.

A bőröndök mellett kiegészítőket is terveztek, mint a védőborítók, neszesszerek és matricák. Az egyik ilyen matricakollekción ukrán szimbólumok láthatóak. Miket ábrázolnak?

Az illusztrációkon azok a helyek láthatóak, amikről leginkább Ukrajnára lehet asszociálni: a gyönyörű mezőket, a tengert és a hegyeket. A célunk az volt, hogy egy modern és esztétikus designt hozzunk létre azokról az emlékekről, amelyek mélyen a tudatalattinkban élnek. Emellett ukrán versekből választottunk részleteket, amik érzelmekkel töltik meg a rajzokat. Szerettük volna, ha ezek az idézetek nem tűnnek elavultnak és távolinak, hanem divatos és jópofa formában válnak a táskákon hordhatóvá. Ezek a matricák egy bőröndön az ukrán nép történelmének és kultúrájának hordozását jelképezik, és hangsúlyozzák az Ukrajnához való kötődését.

Have A Rest | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Tojáshéjon táncoló alkotások | Maria Bartuszová a Tate Modernben
design

Tojáshéjon táncoló alkotások | Maria Bartuszová a Tate Modernben

Az egyik legismertebb szlovák képzőművész életművét a legendás londoni kortárs múzeumban állítják ki. A londoni Tate Modern a világ egyik legfontosabb kortárs központja, így igen nagy szó, ha valakinek önálló kiállítása nyílik az intézményben. Bár Maria Bartuszová (1936–1996) már nem érhette meg műveinek bemutatását, a retrospektív tárlat az egész
Álomautóval éledt fel a cseh márka
design

Álomautóval éledt fel a cseh márka

A teherautóiról és motorjairól ismert Praga szintet lépett, és már a legnagyobb sportkocsigyártókkal versenyezne. A cseh járműmárka, a Praga története a 19. században indult, és a kontinens első autógyárai közé tartozott. A szocialista időkben nem meglepő módon a haszonjárművek felé terelődött az útja, mára pedig szinte teljesen feledésbe merült a
A Magyar Zene Háza lett az év épülete
design

A Magyar Zene Háza lett az év épülete

Ezúttal a világ egyik legrangosabb építészeti díját, az Architectural MasterPrize-t hozta el Sou Fujimoto budapesti épülete. Az amerikai alapítású Architectural MasterPrize Architectural Design of the Year kategóriájában a szakmai zsűri az év elején megnyílt Magyar Zene Házát szavazta meg a legjobbnak, tehát az építészeti fődíjat hozta el a budapesti középület.