Sportpályák a város szívében | TOP 5

Sportpályák a város szívében | TOP 5

Aki nem szeret a négy fal között sportolni, hanem inkább a szabad ég alatt, a város ütemével együtt mozogna, annak mindig jó megoldás lehet a helyi parkban, annak adottságait használva edzeni. Szerencsére egyre több város fejleszti parkjait, melyeknek a sportpályák immár szerves és elmaradhatatlan részei. Íme, öt pálya öt  kelet-európai országból, melyek a várost színesítve sportolásra hívogatják a lakosságot.


Poznań, Lengyelország

A poznańi Jordanowski park lombjai között rikítókék sportpálya terül el. Az elsőre egyetlen összefüggő területnek tűnő pálya valójában több különböző tevékenység szerint felosztott rendszer: a legnagyobb pálya multifunkcionális, a kisebben kosárlabdát és floorballt lehet játszani. Az egészet egy nyújtásra bemelegítésre szolgáló terület köti össze, mely a pálya szíveként játszik szerepet.


Belgrád, Szerbia

A Száva folyó mentén épülő Belgrade Waterfront egy nagyszabású városfejlesztési projekt, melynek célja új városközpont és hívogató nemzetközi turisztikai célpont kiépítése. A parkot többek között játszóterek és sportpályák színesítik.

Látványterv a parkról

Bukarest, Románia

A Poli Arénát kezdetekben a Bukaresti Műszaki Egyetem tanulói kezdték el megrohamozni, főleg testnevelés órák alkalmával. Órák után, hétvégeken és ünnepnapokon bárki a színes pályára léphet, hogy megfelelő környezetben tudjon edzeni. Kosárlabdát, teniszt, kézilabdát, tollaslabdát és lábteniszt nemzetközi szövetségek által jóváhagyott moduláris, szintetikus felületen, futballt pedig a FIFA által jóváhagyott szintetikus gyepen lehet itt játszani.


Dubrovnik, Horvátország

Két izgalmas pálya is található Dubrovnikban: az egyik a tengerhez közel helyezkedik el és egy középiskolához tartozik, a város narancs tetőitől pedig izgalmasan elüt kék és zöld színével, a másik pedig a főutcához közelebb található meg. Az utóbbi elhelyezkedésének köszönhetően világhírű és sokat fotózott kosárpálya.


Budapest, Magyarország

A Liget Budapest Projekt megvalósításának során a sportolási lehetőségekre kialakított terek is kiemelt figyelmet kaptak, ugyanis a Városliget sokak célpontja, ha szabadtéri mozgásról van szó. Természetesen a felújítás vadonatúj pályákat is jelent: a Városliget Miniaréna egy modern, foglalható műfüves focipálya, de gumiborítású kosárlabdapálya és más, ingyenesen használható sportpályák is találhatók az új és modern Ligetben.

UGO Architecture | Web | Facebook | Instagram
Belgrade Waterfront | Web | Facebook | Instagram
Poli Arena | Web | Facebook | Instagram
Liget Budapest | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A töltött káposzta újjászületése |  Jeremy Salamon és az Agi’s Counter Brooklyn
gasztronómia

A töltött káposzta újjászületése | Jeremy Salamon és az Agi’s Counter Brooklyn

Egy fiatal séf, akit már gyerekként alig lehetett elzavarni a tűzhely mellől – a Dél-Floridában született Jeremy Salamon a főzés szeretetét többek között a nagymamájától, Ágitól örökölte, aki történetesen az ’50-es években menekült Nyugatra Magyarországról és építette újra az életét a semmiből. Bár a magyar gyökereivel sokáig nem foglalkozott behatóbban, felnőve
Egy cseh sportcsarnok, ami mer mértékletes lenni
architecture

Egy cseh sportcsarnok, ami mer mértékletes lenni

A cseh Modřice városában új sportcsarnok épült, amelynek nem titkolt célja, hogy a helyi közösség új központja legyen, teret adva a változatos rekreációs tevékenységeknek és sporteseményeknek. A prágai bázisú BOD Architekti szándékosan tartotta távol magát a megalomán megoldásoktól, tiszteletben tartva a kisvárosi léptékű település méreteit. A sportcsarnok Modřice szélén, az
Természetbe olvadó faház egy potsdami tó partján
architecture

Természetbe olvadó faház egy potsdami tó partján

A Carlos Zwick Architekten fenntartható alapanyagokból épített passzívházat, amely a környék természeti adottságait figyelembe véve teljes mértékben integrálódik környezetébe. Juharfák övezte épület a víz felett lebegő hatást keltő loggiával: ez a potsdami épület, mely hatalmas ablakaival szinte elmossa a beltér és a kültér közti határokat, két düledező faház helyére épült