Štajnhaus vendégház | Csehország

Štajnhaus vendégház | Csehország

A híres csehországi borvidékén található Mikulov kisvárosában egy reneszánsz alapokon álló házat gondolt újra a cseh ORA építésziroda. Munkájukban gyönyörűen simulnak egymáshoz az évszázadok, az egyik tisztelettel biztosít helyet a következő számára.

Mikulov domboldalon álló kisvárosának régi zsidó negyedében található a Štajnhaus vendégház, amire nehezen találni más szót, mint hogy  ékszerdoboz. Legalábbis azok számára biztosan az, akik szeretik, mikor egy történelmi épületet kortárs elemekkel hoznak vissza az életbe.

Fotó: BOYSPLAYNICE

A ház belső tereinek felújításával a cseh ORA építészirodát bízták meg a tulajdonosok, akik egy részben vendégház, részben saját élettér létrehozását tűzték ki célul. Hamarosan a munkálatok kiterjedtek a ház homlokzatára és az udvarára is, a tervezők ugyanis rájöttek, hogy a kettőt lehetetlen külön kezelni egymástól.

A 16. századi alapokon álló épület felújítása közben újabb és újabb rétegek és részletek kerültek a felszínre, ezért az építészeknek többször újra kellett gondolniuk az eredeti elképzelésüket. A három szinten 5 vendégszobát alakítottak ki, ehhez kapcsolódik a tulajdonos lakrésze, valamint egy borospince is.

Puritán, aszketikus enteriőröket látunk, melyek mindeközben nem nélkülözik a nagyvonalúságot sem. A boltíves szerkezeteket és a mészkőburkolatokat egyszerű anyagokkal (vas, fa) egészítették ki. A bútorokat is az ORA munkatársai tervezték. Szinte nem is bútorokról, inkább „absztrakt tárgyvázlatokról” beszélhetünk, melyek hol reflektálnak az architektúrára, hol meglepően egészítik ki azt.

A Štajnhaus felújítása tökéletes példa arra a rekonstrukciós hitvallásra, mely szerint megadni egy történelmi épületnek a tiszteletet nem jelenti, hogy elfedjük a hibáit, takargatjuk a múltját, vagy félünk hozzátenni a jelenünket – hiszen az életbe csak úgy hozhatjuk egészen vissza, ha a saját korunknak megfelelően értelmezzük újra.

Fotók: BOYSPLAYNICE

továbbiak
A koreai kultúra dobozkája
art

A koreai kultúra dobozkája

Dél-Koreáról az Élősködők című film elsöprő Oscar-díjas sikereiről hallhatunk, olvashatunk most a legtöbbet, ám érdemes a koreai művészet és kultúraközvetítés más területeit is megismerni, például az új székházba költözött Koreai Kulturális Központ kiállításai révén, amik a hónap végéig láthatóak. Novák Piroska írása Nagyvonalúság – ez a szó, ez a jelző jut
HYPE | Heti programajánló
news

HYPE | Heti programajánló

Szerencsére ismét eseménydús pár nap elé nézünk: a hetet egy konferenciával kezdjünk, kiállítással és filmklubbal folytatjuk, majd a programdömping a hét közepén tetőzik egy showroom partival, ahol a slow fashion-t ünnepeljük, végül egy díjátadóval és egy péntek esti kiállítással zárunk, a hét végét pedig bútorkészítő workshoppal vezetjük le. Mutatjuk a
Pasztell szimmetria, érzékenyített emlékek
art

Pasztell szimmetria, érzékenyített emlékek

Sebestyén László fotográfus írása Budapest. Róma. Siófok. Három helyszín, egy szándék. A már elmúlt keresése – a nem létezőnek tapintható testet adni. Varga Marietta [https://www.mariettavarga.com/home#1] (@mattivarga [https://www.instagram.com/mattivarga/?hl=en]) nehéz feladatra vállalkozott: a Főfotó galériában [https://www.facebook.com/F%C5%91foto-112429360233995/