Szabadság, szerelem és azok a hetvenes évek: acid__memories | #DIVE

Szabadság, szerelem és azok a hetvenes évek: acid__memories | #DIVE

Manapság gyakran érezzük úgy, hogy a világunk beszűkült, kevesebb a szabadságunk, kevésbé tudunk gondtalanok lenni. Akik pedig ezekre vágynak, sokszor a múlt egy látszólag szebb időszakában merülnek el. Az acid__memories Instagram oldal arra ad lehetőséget, hogy kicsit elmeneküljünk a '60-as és a '70-es évek önfeledt világába. DIVE cikksorozatunk legújabb epizódjában ismét merülésre invitálunk. Dive in!

Kéthetente megjelenő DIVE cikksorozatunkban alámerülünk az Instagram zavaros vizében, és olyan oldalakat hozunk el nektek, amiket érdemes követnetek.


Az oldalt 2018-ban hozta létre Violette, aki már előtte is évek óta hasonló tartalmakat osztott meg Tumblr oldalán, ami egyébként azóta is létezik tomorrowcomesomedayblog névre keresztelve, és ahol nem csak képeket, de a korszakot, elsősorban a '70-es éveket idéző zenéket is megoszt, a folktól kezdve egészen a bossanováig.

A project mögött – állítja Violette – nincsen semmi különösebb elgondolás, vagy történet, csupán az a sokunkban megjelenő vágy hajtotta, hogy megossza másokkal, amiket talál, amiket szeret, és hogy esetleg másokat inspiráljon, hogy hasonlóképpen tegyenek. Például, hogy szkenneljék be régi könyveiket, ugyanis azok igazi kincsek lehetnek.

Violette így mesélt magáról, és arról mi köti őt ehhez a témához: „Jugoszláviában születtem és ott is nőttem fel, de már tíz éve Franciaországban élek, és minden egyes hétvégén bolhapiacokra, vásárokra és használtcikk-boltokba járok. Szinte mindig találok érdekes dolgokat, és ezzel kezdődött egyébként az egész: régi magazinokkal és lemezekkel.”

Elmondása szerint a világ, amelyben most élünk, eléggé ellenszenves tud lenni számára, ezért is szeret régi időket felfedezni, amikor szerinte a világ még szórakoztató és eklektikus volt, amelyben sokkal több volt a változatosság, mint manapság. Egyértelműen az eszképizmus miatt vált számára fontossá ez a projekt, amely által képes megteremteni egy világot, amiben ma is élvezheti az általa annyira szeretett korszak atmoszféráját. Ezt hozza el mások számára is.

Vans And The Truckin' Life, 1977

„Szeretem a kézműves, a népművészettel kapcsolatos dolgokat, vagy a zöldség- és gyümölcsszedést ábrázoló fotókat. Vadvilág, gyönyörű tájak, más kultúrák, ezek mind olyan témák, amelyek érdekelnek” – mesélte, amikor arról kérdeztük, mi alapján választja ki a képeket. Emellett megkértük, válasszon három képet, amik különösen közel állnak a szívéhez, ezek a következők:

All those girls in love with horses, Robert Vavra, 1981
Approaches to Art in Education, Laura H. Chapman, 1978
Stan Bitters clay mural Penny Arcade

Violette elsősorban a fiatalabb generációknak ajánlja az oldalt, hogy lássák, milyen volt a világ az okostelefonok és az internet előtt: sokkal spontánabb és szabadabb. Azonban az idősebbek is örömüket lelhetik benne, ugyanis időnként ők is felkeresik, hogy elmondják, milyen gyermekkori emlékeket idézett fel bennük egy-egy kép.


Két hét múlva egy újabb Instagram-oldal háttértörténetével jelentkezünk, addig is merüljetek el DIVE sorozatunk előző részében, amelyben a volt jugoszláv életérzésbe kóstolhattók bele a Made in Yugoslavia oldal jóvoltából.

acid__memories | Instagram | Tumblr

továbbiak
Eladóak a Széchenyi Lánchíd kandeláberei
lifestyle

Eladóak a Széchenyi Lánchíd kandeláberei

Augusztusban árverés útján értékesítik a Széchenyi Lánchíd tizennégy kandeláberét. A Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonát képező tárgyegyüttest nyilvános, egyfordulós elektronikus árverés útján értékesítik, amely 2023. augusztus 14-én, 10 órakor kezdődik. A kandeláberek többfélék, vannak közöttük lámpatestből, oszlopból és talapzatból álló, komplett, hosszú kandeláberek, valamint csak lámpatestből és oszlopból álló, rövid példányok
Közép-Kelet-Európa himnuszai – Interjú Kiss Gy. Csabával | Nyomtatott múltak
lifestyle

Közép-Kelet-Európa himnuszai – Interjú Kiss Gy. Csabával | Nyomtatott múltak

Milyen hasonlóságok és különbségek fedezhetőek fel a kelet-közép-európai régió himnuszaiban? Hogyan alakultak ki és milyen típusú himnuszok vannak? Kiss Gy. Csaba tizenhárom régióbeli ország himnuszát mutatja be könyvében, rávilágítva gondolkodásmódunk, mentalitásunk hasonlóságaira, egyúttal párbeszédet kezdeményezve az itteni, szomszédos népek között. Kiss Gy. Csaba magyar irodalomtörténész, művelődéstörténész, a budapesti Eötvös Loránd
Csillagközi fagyikaland – Mikrokosmos by Füge
lifestyle

Csillagközi fagyikaland – Mikrokosmos by Füge

Van-e jobb elfoglaltság egy forró nyári délutánon vagy egy frontoktól párás estén, mint hátradőlve fagyizni egyet? Be kell látnunk, hogy ez kortól függetlenül egy tökéletes program. Szerencsére Budapest (sőt, egész Magyarország) bővelkedik jó fagyizókban, de egy közkedvelt szereplő új galaxisba invitál: megnyílt a Mikrokosmos by Füge! Vannak olyan ételek, amelyek