Táj és identitás kerámiával elmesélve

Táj és identitás kerámiával elmesélve

Milyen értelmezési lehetőségeket rejthet egy használati- vagy dísztárgy? A minket körülvevő tájak mennyiben határozzák meg identitásunkat? Sinkovits Zsuzsanna ezen két narratívát összekapcsolva alkotta meg Geoform tárgysorozatát. Az egyes kerámiadarabok formai és felületi jegyeivel magyarországi tájegységeket idéznek meg, valamint az alkotó személyes kötődését és emlékeit is formába öntik.


Sinkovits Zsuzsanna számára már a középiskolai felvételin egyértelmű volt, hogy a kerámia az, amiben igazán ki tudja fejezni önmagát. A kerámiatervezés alapjait a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola képzésén sajátította el, ahol akkori tanárai, Ruzicska Tünde és Feketű Boglárka készítették fel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kerámiatervezés szakára. „Azt mondhatom, hogy kellő kitartással, de egyenes út vezetett ehhez a pályához” – jegyezte meg Zsuzsi.

Az alkotó különféleképpen nyúl hozzá a kerámia médiumához: akár használati vagy szoborszerű alkotásokról legyen szó, mindig egy előre felépített szempontrendszer alapján járja körbe az adott témakört. „Egyaránt foglalkoztatnak a kézműves és sokszorosítható technikák is, de mindig az adott feladatnál döntöm el, hogy mi az, ami a koncepcióhoz leginkább passzol” – részletezte. „Gyakran választok funkcionális témákat, mert úgy gondolom ez az a terület, ahol tárgytervezőként lehet szerepem: egy számunkra megszokott hétköznapi tárgyat vagy szituációt más megvilágításba helyezni” – emelte ki. A földtani kőzetek inspirálta Geoform tárgysorozat megalkotását is ezen tervezői attitűd formálta: a létrejött vázák és tálak túllépnek azok használati és dekoratív funkciójukon.

Zsuzsi sokszor kirándul, így egy-egy felfedező túra alkalmával különböző, számára érdekes képződményeket, kőzetmintákat gyűjt össze, amik később mázkísérletek alapanyagaként szolgálnak. Ezen izgalmas és változatos kísérletek jelentették a Geoform kollekció alapját is. „Adott volt, hogy ezeknek a mázkísérleteknek egy olyan karaktert adjak, amik arra a helyre emlékeztetnek, ahonnan azok származnak. Az utóbbi két év korlátozásai pedig egyértelművé tették, hogy az, ami minket körülvesz, meghatározó életünkben. Innen indult az ötlet, hogy egy olyan sorozatot hozzak létre, ami számomra is ismerős hazai tájakat dolgoz fel” – tette hozzá.

A formai és felületi analógiákra épülő tárgyak négy természeti jelenséget és egyben négy tájtípust dolgoznak fel. Az Alföld végtelen kiterjedése egy lencseformájú, repedezett mázzal borított vázán köszön vissza, ami a száraz talaj szikesedési folyamatát örökíti meg. A 3D nyomtatás segítségével létrehozott hullámos struktúrájú vázát pedig a kiskunsági futóhomok inspirálta. Továbbá a kollekció nerikomi technikával készült edényei az Északi-középhegység kőzetrétegződéseit szimbolizálják, valamint a vörös váza alapját a Mecsekben és Gánt tájain felhagyott bauxitlelőhelyek élénk vörös színű kőzetei adják, amelyeket az alkotó pigmentként felhasználva kevert a tárgy masszájába és mázába.

A Geoform kollekció mindamellett, hogy személyes tapasztalásaimat és emlékeimet is megjeleníti, egyben egy anyagkísérleti és kutatási felütés is. Egy felvetés lokális értékeink bemutatására, amiben arra keresem a választ, hogy a hazai tájak az identitásunk részét képezik-e? Másfelől célkitűzésem a külső szemlélőt közelebb hozni egy hétköznapi funkcionális vagy akár egy dekoratív tárgy értelmezési lehetőségeinek sokszínűségére. Azon felül, hogy ezeknek a vázáknak van egy történetük, amit szeretnék közvetíteni, az ismeretlen szemlélőnek számos asszociatív értelmezési lehetőséget is adhat”.

Zsuzsi számára a tárgysorozat egy folyamatos alkotói és kutatói folyamat része: tervei között szerepel további tájegységek feldolgozása is. Az alkotó jelenleg a következő Geoform kerámiatárgyon dolgozik, amit a Kazár környékén jellegzetes riolittufa hullámzó felszíne inspirált.

A Geoform kerámiák Budapesten a 4minutes cafe-ban vagy Veszprémben a Kunszt designboltban szerezhetők be.

Fotók: Albert Alianna

Sinkovits Zsuzsanna | Web | Instagram

továbbiak
Határozatlan ideig nem publikál új híreket a The Calvert Journal
east

Határozatlan ideig nem publikál új híreket a The Calvert Journal

A hétvégén felfüggesztette publikációs tevékenységét a régiós tartalmakat megosztó The Calvert Journal. A nyilatkozatuk szerint a weboldal továbbra is elérhető lesz, az archív anyagaikhoz hozzá lehet férni. „Miközben az oroszok háborút folytatnak Ukrajnában, nem tudjuk tiszta lelkiismerettel és a megszokott módon folytatni a kulturális és művészeti újságírást. Az Ukrajnában zajló
Medvék és maffia | A román erdők titkai és jövője
east

Medvék és maffia | A román erdők titkai és jövője

A román erdők Európa legszebbjei közé tartoznak, ehhez kétség sem fér, ám a klímaváltozás szigorú erdőpolitikát követel, amelyet nem könnyít meg az erdei maffia, a túlszaporodott medvék és az európai uniós irányelvek sem. Falopás, maffia, politika: elemzésünk a román erdők jelenéről és jövőjéről. A klímaváltozás egyik kiváltója a túlzott szén-dioxid-kibocsátás,
A hét kedvenc enteriőrjei_ukrán kiadás
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_ukrán kiadás

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk a világ különböző szegleteiből. Ezeket a általában a szombati kávé mellé szánjuk inspirációnak, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Ezen a héten rendhagyó módon kizárólag ukrán tervezők enteriőrjeit hoztuk el. Az idilli hétvégi kávéélmény helyett ők